Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γεωπολιτικό σοκ απειλεί τράπεζες και commodities - Τι φοβάται η Fed για ΗΠΑ, Κίνα, Ευρώπη

Γεωπολιτικό σοκ απειλεί τράπεζες και commodities - Τι φοβάται η Fed για ΗΠΑ, Κίνα, Ευρώπη
Οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί ειδικότερα να αποσταθεροποιήσουν τις αγορές εμπορευμάτων
Σχετικά Άρθρα
H κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να επιδεινώσει την ήδη υποτονική ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Κίνα και η διάχυση μπορεί να αλλάξει την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, προειδοποίησε την Τετάρτη η αξιωματούχος της Federal Reserve Lisa Cook, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύγκρουση Ισραήλ - Hamas.
«Σαφώς αυτό που συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο επηρεάζει τις ΗΠΑ και αυτή τη στιγμή η οικονομική ανάπτυξη είναι αρκετά υποτονική μεταξύ των κύριων εμπορικών μας εταίρων», τόνισε η Cook κατά τη διάρκεια συζήτησης σε συνέδριο που διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας στο Δουβλίνο.
«Δεν παρακολουθούμε μόνο υποτονική ανάπτυξη, παρακολουθούμε τις γεωπολιτικές εντάσεις για τις οποίες όλοι μιλάμε, και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τις προοπτικές τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην παγκόσμια οικονομία».

Αποσταθεροποίηση στα εμπορεύματα

Η Cook πρόσθεσε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί ειδικότερα να αποσταθεροποιήσουν τις αγορές εμπορευμάτων και την πρόσβαση σε πίστωση στο τρέχον περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων.
«Οποιοδήποτε σοκ θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση που ήδη βρισκόμαστε... και θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις αγορές εμπορευμάτων, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το πιστωτικό σύστημα», σημείωσε η Cook.
"Παρακολουθούμε και περιμένουμε. Είμαστε σε εγρήγορση, τόνισε.

Απειλεί η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων

Τα σχόλια  ακολούθησαν μια ομιλία στην οποία περιέγραψε λεπτομερέστερα έναν αριθμό διεθνών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και επίμονες πληθωριστικές πιέσεις στο εξωτερικό και περαιτέρω οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα, που είπε ότι θα μπορούσαν να απειλήσουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα. .
Δεν σχολίασε λεπτομερώς την άποψή της για τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ, ούτε σχολίασε το επιτόκιο πολιτικής της Fed, ούτε έδωσε μια αίσθηση του πόσο πιθανό θεωρούσε ότι κάποιος από αυτούς τους πιθανούς κινδύνους ήταν να γίνει πραγματικότητα, σημειώνει το Reuters.
«Γενικότερα, η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα και αυξημένο κατακερματισμό των παγκόσμιων εμπορικών ροών και της χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης, αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησης και παραγωγής και συμβάλλοντας σε πιο βιώσιμες προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και πληθωριστικές πιέσεις», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης