Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτές είναι οι πιο ευάλωτες οικονομίες του πλανήτη - SOS για Αργεντινή, ραγδαία επιδείνωση για Κίνα

Αυτές είναι οι πιο ευάλωτες οικονομίες του πλανήτη - SOS για Αργεντινή, ραγδαία επιδείνωση για Κίνα
H Κίνα έχει υποστεί ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής ανθεκτικότητας
Σχετικά Άρθρα
Η Σρι Λάνκα και η Αργεντινή παραμένουν οι πιο ευάλωτες οικονομίες του πλανήτη, εν μέσω επιδείνωσης των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών, ενώ η Κίνα έχει υποστεί ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής ανθεκτικότητας από την εποχή πριν από την COVID-19, σύμφωνα με μελέτη.

Ο δείκτης ανθεκτικότητας, που δημοσιεύεται από το Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, αξιολογεί ποιες χώρες θα επηρεάζονταν περισσότερο οικονομικά και χρηματοοικονομικά εάν επέλθει εξωτερικό σοκ.
Βασίζεται σε στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και τις κυβερνήσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Αποδυναμωμένη η Κίνα

Η Κίνα βρέθηκε να είναι η «πιο αποδυναμωμένη χώρα» σε ένα δείγμα 37 χωρών, έχοντας καταταγεί στις 10 πιο ανθεκτικές αναδυόμενες οικονομίες το 2019, καθώς υποχώρησε στη 18η θέση το 2023.
Οι αναδυόμενες αγορές ήταν πλέον πιο ευάλωτες από το 2019 σε συνολική βάση, αναφέρει στην έκθεση η οικονομολόγος Liliana Rojas-Suarez.
«Τα σημάδια από τα σοκ της περιόδου 2020-2022 που ξεκίνησαν με την πανδημία του COVID και τα επακόλουθα πολλαπλά σοκ, όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed των ΗΠΑ, είναι βαθιά και έχουν αποδυναμώσει τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες των αναδυόμενων αγορών». έγραψε η Rojas-Suarez.

Κρίση στη Σρι Λάνκα

Μια σοβαρή έλλειψη δολαρίων οδήγησε τη Σρι Λάνκα στη χειρότερη οικονομική κρίση της από την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1948 πέρυσι, πυροδοτώντας την πρώτη της χρεοκοπία εξωτερικού χρέους τον Μάιο του 2022.

Ύφεση στην Αργεντινή

Η Αργεντινή βρίσκεται σε ύφεση για έκτη φορά μέσα σε μια δεκαετία, με τριψήφιο πληθωρισμό και τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα στο κόκκινο.

Χρέος αναδυόμενων

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η βιωσιμότητα του χρέους έχει μειωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς.
"Το 2019, μόνο η Τυνησία, το Πακιστάν, η Αργεντινή και η Σρι Λάνκα είχαν αναλογίες εξωτερικής χρηματοδότησης άνω του 100%. Τώρα, 12 από τις 37 χώρες που εξετάσαμε, ή περίπου το ένα τρίτο, βρίσκονται σε αυτή τη θέση", δήλωσε ο Rojas-Suarez. προσθέτοντας ότι αυτές οι χώρες έχουν πολύ μεγάλους και μη βιώσιμους δείκτες μεγάλου δημόσιου χρέους.
Η μελέτη υπολόγισε τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης μετρώντας το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος συν τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό των διεθνών αποθεμάτων.
Η Βολιβία, η Αίγυπτος, η Τουρκία και το Ελ Σαλβαδόρ βρίσκονται επίσης στη λίστα με τις ευάλωτες χώρες, ενώ η μελέτη δείχνει ότι η Ινδονησία, το Περού και η Βουλγαρία είναι οι πιο ανθεκτικές χώρες της ομάδας.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης