Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβες από τον Ισραηλινό Ehud Barak: Το Ισραήλ έχει μόνο μερικές εβδομάδες – Να πάρουν Άραβες τον έλεγχο της Γάζας

Βόμβες από τον Ισραηλινό Ehud Barak: Το Ισραήλ έχει μόνο μερικές εβδομάδες  – Να πάρουν Άραβες τον έλεγχο της Γάζας
Ο πρώην αρχηγός του στρατού πρότεινε επίσης ότι μια πολυεθνική αραβική δύναμη θα μπορούσε να αναλάβει τον έλεγχο στη Γάζα
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βenjamin Netanyahu μπορεί να κάνει λόγο για έναν «μακρύ και δύσκολο πόλεμο», αλλά ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Ehud Barak φοβάται ότι η χώρα του έχει μόνον μερικές εβδομάδες για να εξαλείψει τη Hamas, δεδομένου ότι η κοινή γνώμη -κυρίως στις ΗΠΑ- εναντιώνεται στις επιθέσεις στη Γάζα.
Σε συνέντευξή του στο Politico, ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων είπε πως για τον έλεγχο της Γάζας πιθανόν να χρειαστεί μια πολυεθνική αραβική δύναμη ώστε κατόπιν να αρχίσει η επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas.
Πάντως, ακόμη και στην περίπτωση αλλαγής πολιτικής τάξης στη Γάζα, ο Barak τόνισε ότι η επιστροφή στη διπλωματία με στόχο τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους αποτελεί πολύ μακρινή προοπτική.
Υπενθυμίζεται πως ο Ehud Barak, που ήταν πρωθυπουργός του Ισραήλ μεταξύ 1999 και 2001, παρατήρησε ότι η ρητορική των Αμερικανών έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες ενώ αυξάνονται οι εκκλήσεις για ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός.
«Βλέπετε ότι το παράθυρο κλείνει. Είναι σαφές ότι οδεύουμε προς τριβή με τους Αμερικανούς.
Η Αμερική δεν μπορεί να υπαγορεύσει στο Ισραήλ τι να κάνει.
Αλλά δεν μπορούμε να τους αγνοήσουμε», είπε, αναφερόμενος στον ρόλο του κράτους των ΗΠΑ ως κύριου εγγυητή ασφάλειας του Ισραήλ.
«Θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με τις αμερικανικές απαιτήσεις μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες, πιθανότατα λιγότερο».
Καθώς μιλούσε, Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν στους δημοσιογράφους ότι η χερσαία εκστρατεία έφτανε σε σημείο καμπής με τα στρατεύματα να διεισδύουν βαθιά μέσα στην πόλη της Γάζας, περισσότερο από ό,τι σε προηγούμενες επιχειρήσεις το 2009 και το 2014.

«Θα χρειαστούν μήνες»

Ο Barak πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν μήνες ή ακόμα και ένας χρόνος για την εξόντωση της ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης Ηamas - ο κύριος πολεμικός στόχος που έθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Netanyahu και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο - αλλά σημείωσε ότι η δυτική υποστήριξη εξασθενεί λόγω του αριθμού των νεκρών αμάχων στη Γάζα
Η Δύση ανησυχεί επίσης για τους υπηκόους της που είναι μεταξύ των 242 ομήρων της Hamas.
«Ακούστε τον τόνο του κοινού - και πίσω από τις πόρτες είναι λίγο πιο σαφής.
Χάνουμε την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και σε μια ή δύο εβδομάδες θα αρχίσουμε να χάνουμε κυβερνήσεις στην Ευρώπη.
Και μετά από άλλη μια εβδομάδα η τριβή με τους Αμερικανούς θα βγει στην επιφάνεια», είπε ο Barak.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Joe Biden υπογράμμισε την ανάγκη για μια «ανθρωπιστική παύση».
Το ίδιο έκανε και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Antony Blinken… λέγοντάς τους ότι πρέπει τώρα να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία των αμάχων στη Γάζα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες.

Πολιτικός και στρατιωτικός βετεράνος

Ο Barak έχει μεγάλη πείρα στον χειρισμό των συμμάχων και των αντιπάλων του Ισραήλ.
Ως πρωθυπουργός διαπραγματεύτηκε με τον ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Yasser Arafat στο Camp David, σε μια σύνοδο κορυφής το 2000 που φιλοξένησε ο Πρόεδρος Bill Clinton, με τη συμφωνία μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών να μην επιτυγχάνεται στο παρά… πέντε.
Πρώην υπουργός Άμυνας και αρχηγός του επιτελείου, ο Barak ήταν ένας επίλεκτος του ισραηλινού στρατού και ένας από τους βασικούς σχεδιαστές της επιχείρησης Thunderbolt, της διάσωσης από το Entebbe της Ουγκάντα, των επιβατών και του πληρώματος ενός αεροσκάφους της Air France που κατελήφθη από τρομοκράτες.
Ο Barak είπε ότι το Ισραήλ δικαίως έθεσε τον πήχη ψηλά σε ό, τι αφορά τον στόχο του πολέμου στη Γάζα.
«Το σοκ της επίθεσης ήταν τεράστιο.
Αυτό ήταν ένα πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία μας, και ήταν αμέσως σαφές ότι έπρεπε να υπάρξει μια σκληρή απάντηση.
Όχι για να εκδικηθούμε, αλλά για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα συμβεί ξανά».
Και ακόμη κι αν η εκστρατεία μας υπολείπεται του μέγιστου στόχου της, δηλαδή την πλήρη εξάλειψη της Hamas, στο τέλος θα έχει προκληθεί σοβαρή ζημιά στην παλαιστινιακή ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν, εξήγησε.
Πάντως, για να αλλάξει το πολιτικό τοπίο, ο πρώην ηγέτης είπε πως χρειάζεται η συνδρομή των υπόλοιπων αραβικών δυνάμεων, οι οποίοι θα πρέπει να πάρουν τον έλεγχο της Γάζας.
«Με την υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα μπορούσε να συγκροτηθεί μια πολυεθνική αραβική δύναμη, με ορισμένες μονάδες από μη αραβικές χώρες, η οποία θα στρατοπέδευε στη Γάζα για περίπου 6 μήνες, μέχρι να αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή.
Επισημαίνεται πως η παράδοση της Γάζας για μια περίοδο σε μια πολυεθνική αραβική δύναμη είχε συζητηθεί και στο παρελθόν.
Πίσω το 2008-2009, όταν το Ισραήλ και η Hamas μετείχαν στον πόλεμο τριών εβδομάδων, ο Barak, τότε υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, συζήτησε με τον Αιγύπτιο ηγέτη Hosni Mubarak την πιθανότητα να παρέμβουν η Αίγυπτος και άλλα αραβικά έθνη.
«Θυμάμαι τη χειρονομία του», λέει ο Barak.
Έδειξε τα χέρια του και είπε: «Δεν θα ξαναβάλω ποτέ τα χέρια μου στη Γάζα».
Ο Abbas, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ήταν εξίσου απορριπτικός.
Όπως είπε, δεν θα μπορούσε ποτέ να επιστρέψει στη Γάζα υποστηριζόμενος από ισραηλινές ξιφολόγχες.
«Δεν μου άρεσε η απάντηση. Μπορείς όμως να καταλάβεις τη λογική του.
Πριν από δεκαπέντε χρόνια, ήταν αδύνατο γιατί δεν υπήρχε κανείς που θα το έκανε, αλλά πολλά έχουν αλλάξει από τότε», είπε ο Barak, και πρόσθεσε:
«Οι Άραβες ηγέτες πρέπει να πουν στους δικούς τους ότι κάτι αλλάζει, ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, ότι γίνεται μια ειλικρινής προσπάθεια από όλες τις πλευρές».
Αυτό δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ πρέπει ή μπορεί να βιαστεί για μια λύση δύο κρατών, προειδοποίησε.
Η επιστροφή στην εποχή που διαπραγματευόταν με τον Arafat μπορεί να μην ήταν δυνατή, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Δεν νομίζω λοιπόν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επαναληφθεί.
Αλλά όπως έλεγε ο Mark Twain, η ιστορία μπορεί να μην κάνει ρίμες».
Και πρόσθεσε: «Δεν θα γίνει γρήγορα και θα χρειαστεί χρόνος.
Η εμπιστοσύνη από όλες τις πλευρές έχει χαθεί – μόνο δυσπιστία υπάρχει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης