Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Ψυχρός Πόλεμος επιστρέφει στην Ευρώπη - Μετά τη Ρωσία, αποχωρούν ΗΠΑ, Βρετανία από τη Συνθήκη CFE

Ο Ψυχρός Πόλεμος επιστρέφει στην Ευρώπη - Μετά τη Ρωσία, αποχωρούν ΗΠΑ, Βρετανία από τη Συνθήκη CFE
Η αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συνθήκη είναι η τελευταία σε μια σειρά ενεργειών που υπονομεύουν συστηματικά την ευρωατλαντική ασφάλεια αναφέρει το ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Το παράδειγμα της Ρωσίας που ανακοίνωσε και επίσημα την αποχώρηση της από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE), μια συνθήκη - ορόσημο που υπεγράφη το 1990 και που σηματοδότησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, πρόκειται να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και τα άλλα κράτη του ΝΑΤΟ.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει πως οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη Συνθήκη CFE από τις 7 Δεκεμβρίου του 2023 ενώ ως απάντηση στην κίνηση της Ρωσίας, η Μ. Βρετανία ανακοίνωσε και αυτή σήμερα Τρίτη 7/11 ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της.

Μ. Βρετανία: Αντίδραση στην κίνηση της Ρωσίας

Σύμφωνα με το Foreign Office, «η Μ. Βρετανία μαζί με τους συμμάχους της αναστέλλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) ως απάντηση στην αποχώρηση της Ρωσίας από αυτήν».
Όπως αναφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο «μαζί με χώρες – ομοϊδεάτες θα αναπτύξουν και θα εφαρμόσουν σταθεροποιητικά μέτρα σε εθελοντική βάση».

Αντίδραση ΝΑΤΟ

Αναφερόμενο στις εξελίξεις αυτές, το ΝΑΤΟ επισημαίνει ότι υποστηρίζει τις αποφάσεις και τις κινήσεις των 31 κρατών – μελών του, υποστηρίζοντας πως η αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συνθήκη είναι η τελευταία σε μια σειρά ενεργειών που υπονομεύουν συστηματικά την ευρωατλαντική ασφάλεια..
«Παρά την αναγνώριση του ρόλου της Συνθήκης CFE ως ακρογωνιαίο λίθο της ευρωατλαντικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, μια κατάσταση στην οποία τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμμορφώνονται με τη συνθήκη, αλλά η Ρωσία όχι, θα ήταν μη βιώσιμη.
Ως εκ τούτου, οι σύμμαχοι της Συνθήκης σκοπεύουν να αναστείλουν τη Συνθήκη CFE για όσο διάστημα χρειαστεί.
Η απόφαση αυτή υποστηρίζεται πλήρως από όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ» αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΝΑΤΟ.

Η Συνθήκη

Η Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) έθετε όρια σε μια σειρά από κατηγορίες συμβατικού στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων που θα μπορούσαν να διατηρούν στο ευρωπαϊκό έδαφος το ΝΑΤΟ και το τότε Σύμφωνο της Βαρσοβίας που επί της ουσίας σήμερα εκπροσωπεί η Ρωσία.
Επρόκειτο για μια Συνθήκη που φιλοδοξούσε να καταστήσει παρελθόν το ψυχροπολεμικό κλίμα και να αποτρέψει τον κίνδυνο μιας μεγάλης στρατιωτικής σύγκρουσης στο έδαφος της Ευρώπης.

Ρωσία: Πέρασε στην ιστορία η CFE

Αν και η Ρωσία είχε αναστείλει τη συμμετοχή της στη CFE από το 2007 και την ενεργό συμμετοχή της από το 2015, από σήμερα 7/11 το πρωί αποχώρησε και επίσημα από τη συμφωνία, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι υπονομεύουν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή με τη διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε πως η Συνθήκη αποτελεί πλέον «ιστορία».
«Η Συνθήκη CFE συνήφθη στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όταν ο σχηματισμός μιας νέας αρχιτεκτονικής παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ασφαλείας βασισμένης στη συνεργασία έμοιαζε δυνατός, και καταβάλλονταν κατάλληλες προσπάθειες.
Η πίεση των ΗΠΑ για διεύρυνση του ΝΑΤΟ έκανε χώρες της συμμαχίας να παρακάμπτουν ανοιχτά τους περιορισμούς της συνθήκης.
Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και το αίτημα ένταξης της Σουηδίας σημαίνουν πως η συνθήκη είναι νεκρή.
Ακόμα και η τυπική διατήρηση της Συνθήκης CFE έχει καταστεί απαράδεκτη από την άποψη των θεμελιωδών συμφερόντων ασφαλείας της Ρωσίας» ανέφερε στην ανακοίνωση της η Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης