Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανάρπαστοι οι BrahMos: Η Ταϊλάνδη δείχνει έντονο ενδιαφέρον για ινδορωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους

Ανάρπαστοι οι BrahMos: Η Ταϊλάνδη δείχνει έντονο ενδιαφέρον για ινδορωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους
Αφού απέκτησε τον υπερηχητικό πύραυλο κρουζ τελευταίας τεχνολογίας στην πίσω αυλή της Κίνας στις Φιλιππίνες, η BrahMos Aerospace διαπραγματεύεται με αρκετούς πιθανούς πελάτες
Η Ταϊλάνδη έχει εδώ και καιρό μια ισορροπημένη σχέση με την Κίνα. Ωστόσο η νέα τακτική επιδιώκει ισχυρότερους δεσμούς με άλλες χώρες και η Ινδία τη δελεάζει με τον ταχύτερο πύραυλο κρουζ – BrahMos, σε υπηρεσία στους τρεις βραχίονες του ινδικού στρατού.
Αφού απέκτησε τον υπερηχητικό πύραυλο κρουζ τελευταίας τεχνολογίας στην πίσω αυλή της Κίνας στις Φιλιππίνες, η BrahMos Aerospace διαπραγματεύεται με αρκετούς πιθανούς πελάτες. Οι συνομιλίες με την Ταϊλάνδη συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό.
Στις 6 Νοεμβρίου, ο υπουργός Άμυνας της Ταϊλάνδης Sutin Klungsang έλαβε πληροφορίες σχετικά με το πυραυλικό σύστημα. Ο Διευθυντής (Προώθηση και Εξαγωγή Αγοράς) Praveen Pathak ενημέρωσε μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου με επικεφαλής τον Υπουργό Άμυνας Klungsang για τις τελευταίες εξελίξεις του συγκροτήματος όπλων BrahMos και του BrahMos Pavilion την ημέρα των εγκαινίων της Defense Security 2023 στο Εκθεσιακό Κέντρο IMPACT της Μπανγκόκ.
«Ο υπουργός εκτίμησε τις δυνατότητες του Συγκροτήματος Όπλων και έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τον πύραυλο Brahmos», ανέφερε η λαβή του BrahMos στο X.
Ενώ η Ταϊλάνδη εξέφρασε ενδιαφέρον για τους πυραύλους πριν από καιρό, οι συζητήσεις επιταχύνθηκαν μετά την επίσκεψη του Αρχηγού του Βασιλικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης, ναύαρχου Ruddit στην Ινδία τον Δεκέμβριο του 2018. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό.
Η Κίνα εκτιμά την Ταϊλάνδη εν μέρει επειδή αυτό το ταχέως εκσυγχρονιζόμενο έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας απολαμβάνει πρόσβαση κοντά στην Μπανγκόκ στον Κόλπο της Ταϊλάνδης.
Η νέα πολιτική κυβέρνηση συνασπισμού της Ταϊλάνδης μπορεί να επιδιώξει μεγαλύτερη δέσμευση με τις δυτικές δημοκρατίες, παρόλο που συνεχίζει να διατηρεί δεσμούς με την Κίνα που δημιουργήθηκαν από το προηγούμενο καθεστώς υπό την ηγεσία του στρατού.
Ενώ η νέα πολιτική κυβέρνηση στην Ταϊλάνδη μπορεί να μην απομακρυνθεί εντελώς από την Κίνα, θα ήθελε να διαφοροποιήσει τους δεσμούς της και με άλλες χώρες. Η Ινδία θα πρέπει επίσης να εργαστεί σκληρά για να κλείσει τη συμφωνία με την Ταϊλάνδη.

Το δέλεαρ του BrahMos για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας

Το BrahMos είναι μια τροποποίηση αντιπλοίων πυραύλων της σοβιετικής εποχής (Oniks, Yakont) που αναπτύχθηκε από το Reutov Design Bureau στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Το όνομα προέρχεται από τους ποταμούς Brahmaputra της Ινδίας και Moskva της Ρωσίας. Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου 2001, στην περιοχή Chandipur στην Odisha της Ινδίας, και στη συνέχεια, οι πύραυλοι ξεκίνησαν την παραγωγή σε επιχειρήσεις και στις δύο χώρες.
Η ανάπτυξη αυτών των πυραύλων κρουζ είναι μια φυσική πρόοδος για την Ινδία στην επιδίωξη να αναπτύξει διάφορες πλατφόρμες για το στρατιωτικό της οπλοστάσιο, είτε μόνη της είτε με έναν εταίρο – αλλά στην Ινδία.
Το BrahMos είναι τεχνικά ένας υπερηχητικός πύραυλος κρουζ με κινητήρα ramjet με ενισχυτή στερεού προωθητικού που μπορεί να εκτοξευθεί από χερσαία κάνιστρα, υποβρύχια, πλοία και τώρα αεροσκάφη. Ταξιδεύει με ταχύτητες 2,8 έως 3,0 Mach αλλά αναβαθμίζεται ώστε να ταξιδεύει πιο γρήγορα από 5,0 Mach.
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι η ικανότητά του να πετάει πολύ κοντά στο έδαφος για να αποφύγει τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Στην πραγματικότητα, κατά την τερματική φάση, ο πύραυλος μπορεί να πετάξει έως και 10 μέτρα στο έδαφος. Στην τελική φάση, ο πύραυλος βασίζεται σε ενεργό αναζητητή ραντάρ ή αδρανειακή καθοδήγηση.
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για το BrahMos – και υπάρχουν ήδη κανονισμοί. Το 2016 έχει επιτευχθεί μια κατ' αρχήν συμφωνία σχετικά με τις πιθανές εξαγωγές σε τρίτες χώρες.
Οι πιθανοί χρήστες μπορεί να περιλαμβάνουν τις Φιλιππίνες, τη Νότια Κορέα, την Αλγερία, την Ελλάδα, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, την Αίγυπτο, τη Σιγκαπούρη, τη Βενεζουέλα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Χιλή, τη Νότια Αφρική και το Βιετνάμ. Αντιπροσωπείες από αυτά τα έθνη έχουν δείξει σοβαρό ενδιαφέρον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης