Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφοδρές αντιδράσεις μετά τη συμφωνία Rama - Meloni για κέντρα μεταναστών - Εξηγήσεις ζητά η Ε.Ε.

Σφοδρές αντιδράσεις μετά τη συμφωνία Rama - Meloni για κέντρα μεταναστών - Εξηγήσεις ζητά η Ε.Ε.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός δικαιολόγησε την υπογραφή της συμφωνίας ως εκπλήρωση χρέους της Αλβανίας προς την Ιταλία
Σχετικά Άρθρα

(upd) Ισχυρές αντιδράσεις προκαλεί στην Αλβανία η υπογραφή συμφωνίας από τους πρωθυπουργούς Meloni και Rama, που προβλέπει την ανέγερση στην Αλβανία καταυλισμών Αφρικανών μεταναστών που καταφθάνουν με προορισμό την Ιταλία.
Η συμφωνία, όπως μετέδωσαν τα αλβανικά ΜΜΕ, προβλέπει δύο μεγάλους καταυλισμούς συνολικής χωρητικότητας 36.000 ατόμων στις βορειοδυτικές παραθαλάσσιες αλβανικές πόλεις Λέζια και Σενγκίνι που θα λειτουργήσουν την προσεχή άνοιξη.
Όπως δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, οι καταυλισμοί θα είναι υπό ιταλική δικαιοδοσία και διοίκηση και εκεί θα γίνεται η καταγραφή και η περαιτέρω διαχείριση των μεταναστών.

«Χρέος της Αλβανίας στην Ιταλία»

Ο Αλβανός πρωθυπουργός δικαιολόγησε την υπογραφή της συμφωνίας ως εκπλήρωση χρέους της Αλβανίας προς την Ιταλία η οποία υποδέχτηκε χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες στην μεγάλη έξοδο των Αλβανών μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώς το 1991.
Η υπογραφή της συμφωνίας γνωστοποιήθηκε από τα Ιταλικά ΜΜΕ και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αλβανία, με την αντιπολίτευση να αξιώνει άμεση ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό.
Η συμφωνία κυριαρχεί από χθες στην δημόσια συζήτηση και στα αλβανικά ΜΜΕ καταγράφονται έντονα αρνητικές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες.

Εξηγήσεις ζητά από τη Meloni η Ε.Ε

Η ΕΕ πρακτικά δεν ενημερώθηκε για τη συμφωνία της Giorgia Meloni να στείλει χιλιάδες μετανάστες στην Αλβανία για επεξεργασία ασύλου, σύμφωνα με τον Guardian.
Eκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι είχε "ενημερωθεί", αλλά αρνήθηκε να πει πότε ενημερώθηκε για το αμφιλεγόμενο σχέδιο που παρουσίασε χθες η πρωθυπουργός της Ιταλίας.
"Έχουμε ζητήσει λεπτομερείς πληροφορίες".
"Πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες αυτής της ρύθμισης ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε για τις εκτιμήσεις [και] τις επιπτώσεις αυτής", τόνισε.
Ήδη γίνονται παραλληλισμοί μεταξύ της συμφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Ρουάντα, κάτι για το οποίο η Επίτροπος αρμόδια για τη μετανάστευση, Ylva Johansson, είχε ασκήσει κριτική το 2018, όπως σημειώνει ο Guardian.
Η Giulia Spagna, διευθύντρια της Ιταλίας στο Δανέζικο Συμβούλιο Προσφύγων, δήλωσε ότι, αν και δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες, η τελευταία συμφωνία μεταξύ της Ιταλίας και της Αλβανίας φαίνεται να εντάσσεται στην τάση των προσπαθειών να εξωτερικεύσουν τα σύνορα της Ευρώπης σε μια τρίτη χώρα.
"Πρέπει να δούμε το σύμφωνο, καθώς μέχρι στιγμής οι δύο χώρες έχουν απλώς εκφράσει την πρόθεση να συνεργαστούν, αλλά δεν έχει μοιραστεί κανένα γραπτό κείμενο", είπε.
Ωστόσο, σημείωσε η Spagna, "οι ιδέες πίσω από το σύμφωνο φαίνεται να δείχνουν την ευθυγράμμιση του Meloni με το "όχι" των εθνικιστικών χωρών της ΕΕ στην επικαιροποίηση της συνθήκης του Δουβλίνου και την ανάγκη για κοινά μέτρα για τη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου στην ΕΕ".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης