Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απίστευτο... ο πυρηνοκίνητος στόλος των ΗΠΑ εξαρτάται από τη Ρωσία - Αναζητούν άλλες πηγές προμήθειας οι Αμερικανοί

Απίστευτο... ο πυρηνοκίνητος στόλος των ΗΠΑ εξαρτάται από τη Ρωσία - Αναζητούν άλλες πηγές προμήθειας οι Αμερικανοί
Η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το 50% της παγκόσμιας ικανότητας εμπλουτισμού και είχε επιτύχει να υπονομεύσει την αλυσίδα εφοδιασμού πυρηνικών των ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια
Η εξάρτηση των ΗΠΑ από τα πυρηνικά καύσιμα της Ρωσίας αποτελεί κρίσιμη απειλή για τους στόχους της εθνικής ασφάλειας και του κλίματος, δήλωσε ανώτερη αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden, η οποία προέτρεψε το Κογκρέσο να παράσχει κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού και να περιορίσει τις εισαγωγές από τη χώρα.
Η Kathryn Huff, βοηθός γραμματέας για την πυρηνική ενέργεια, δήλωσε στους Financial Times ότι ήταν «σοβαρά ανησυχητικό» ότι περίπου το 20% των καυσίμων που χρησιμοποιεί ο στόλος των πυρηνικών αντιδραστήρων των ΗΠΑ προμηθεύεται μέσω συμβάσεων εμπλουτισμού με Ρώσους προμηθευτές.
Η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το 50% της παγκόσμιας ικανότητας εμπλουτισμού και είχε επιτύχει να υπονομεύσει την αλυσίδα εφοδιασμού πυρηνικών των ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια, ρίχνοντας φθηνά προϊόντα εμπλουτισμένου ουρανίου στις παγκόσμιες αγορές, είπε.
«Είναι πραγματικά κρίσιμο να απαλλαγούμε από την εξάρτησή μας, ειδικά από τη Ρωσία», είπε η Kathryn Huff.
«Χωρίς δράση η Ρωσία θα συνεχίσει να παραμένει σε αυτήν την αγορά»... αυτό είναι πραγματικά σημαντικό για την εθνική ασφάλεια, για το κλίμα, για την ενεργειακή μας ανεξαρτησία».

Κυρώσεις

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν κυρώσεις κατά των βιομηχανιών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι, κοστίζοντας στη Μόσχα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένα έσοδα.
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον απέφυγε να εμποδίσει τον ρωσικό πυρηνικό γίγαντα Rosatom να πωλεί πυρηνικά καύσιμα και υπηρεσίες εμπλουτισμού σε αμερικανικούς και δυτικούς φορείς εκμετάλλευσης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, καθώς υπάρχουν λίγες εναλλακτικές πηγές προμήθειας.
Η αλυσίδα εφοδιασμού πυρηνικών καυσίμων ξεκινά με την εξόρυξη και την άλεση μεταλλεύματος ουρανίου.
Αλλά είναι η χημική διαδικασία μετατροπής του μεταλλεύματος σε αέριο εξαφθοριούχου ουρανίου και στη συνέχεια εμπλουτισμού του ισοτόπου ουρανίου-235 σε επίπεδο περίπου 5% που απαιτείται για τυπικές μορφές πυρηνικού καυσίμου — και αυτό κυριαρχείται από τη Rosatom, λένε οι ειδικοί.
Υπάρχουν μόνο λίγοι δυτικοί προμηθευτές εμπλουτισμού για πυρηνικά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών Orano και Urenco, μιας βρετανικής, γερμανικής και ολλανδικής κοινοπραξίας.
Η Tenex, θυγατρική της Rosatom, είναι η μόνη εταιρεία στον κόσμο που παρέχει εμπορικές πωλήσεις ενός νέου τύπου καυσίμου που ονομάζεται Haleu - υψηλής ανάλυσης ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού - που είναι εμπλουτισμένο μεταξύ 5-20% και θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μια νέα γενιά μικρότερων, πιο αποδοτικών αντιδραστήρων.

Επενδύσεις

Η Huff είπε ότι η κυβέρνηση Biden ζήτησε από το Κογκρέσο επιπλέον 2,16 δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει μια στρατηγική για την παροχή κινήτρων στις εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ να ενισχύσουν την ικανότητα εμπλουτισμού και μετατροπής.
Το σχέδιο θα καταστήσει το Υπουργείο Ενέργειας μακροπρόθεσμο αγοραστή έσχατης ανάγκης για τις εταιρείες να διασφαλίσουν επαρκή εφοδιασμό καυσίμων για τον επεκτεινόμενο μελλοντικό στόλο πυρηνικών αντιδραστήρων, είπε.
Ωστόσο, η επιτυχία αυτής της δημόσιας επένδυσης θα εξαρτηθεί από την επιβολή μακροπρόθεσμων περιορισμών στα ρωσικά πυρηνικά προϊόντα και υπηρεσίες, είπε.
«Έχουμε δει στο παρελθόν ότι η απόρριψη φθηνών ρωσικών προϊόντων εμπλουτισμένου ουρανίου έχει ιστορικά βλάψει πραγματικά τον κύκλο του καυσίμου μας και μας έχει φέρει εδώ που είμαστε σήμερα», είπε η Huff, προσθέτοντας ότι υπήρχε δικομματική υποστήριξη για την πυρηνική ενέργεια στο Κογκρέσο.
Ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει τις εισαγωγές ουρανίου από τη Ρωσία πέρασε από υποεπιτροπή στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Μάιο.
Παρόμοιο νομοσχέδιο βρίσκεται ενώπιον της Γερουσίας.

Αύξηση των τιμών

Οι ανησυχίες σχετικά με την εξάρτηση της Δύσης από τα ρωσικά πυρηνικά προϊόντα έχουν βοηθήσει στην άνοδο της τιμής του ουρανίου και των συναφών προϊόντων, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αναζητούν εναλλακτικές πηγές προμήθειας.
«Υπάρχει ευθυγράμμιση στον κλάδο μας για να απομακρυνθούμε από τη Ρωσία, αλλά χρειάζεται κάτι για να προχωρήσει.
Χρειάζεται πραγματικά να αυξήσουμε τη χωρητικότητα σε αυτό το τμήμα της εφοδιαστικής αλυσίδας», δήλωσε η Maria Korsnick, διευθύνουσα σύμβουλος του Ινστιτούτου Πυρηνικής Ενέργειας, ενός βιομηχανικού ομίλου στην Ουάσιγκτον.
Η πυρηνική βιομηχανία αναπτύσσεται καθώς η Κίνα και άλλες επεκτείνουν το στόλο των αντιδραστήρων τους για να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των εκπομπών αυξάνοντας παράλληλα την ικανότητα ισχύος βασικού φορτίου.
Η Huff είπε ότι πέντε έως 10 συμβόλαια για την κατασκευή νέων αντιδραστήρων πρέπει να υπογραφούν μέσα στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, εάν οι ΗΠΑ επρόκειτο να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους τους για το 2050.
«Τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια πρέπει να δούμε αυτά τα συμβόλαια στα χέρια μας, διαφορετικά δεν θα φτάσουμε στην άνοδο που απαιτείται για να φτάσουμε στην ποσότητα καθαρής ενέργειας που χρειαζόμαστε για το 2050», είπε.
Οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τους συμμάχους — τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο — για να εξασφαλίσουν την εφοδιαστική αλυσίδα και έχουν αρχίσει να χρηματοδοτούν ορισμένα έργα.
Το Υπουργείο Ενέργειας έχει επίσης συγχρηματοδοτήσει ένα πιλοτικό έργο υπό την ηγεσία της Centrus, η οποία αναμένει να παράγει την πρώτη της παρτίδα καυσίμου Haleu εντός εβδομάδων.
«Νομικά, τα ρωσικά υλικά είναι ακόμα διαθέσιμα και αγοράζονται και πωλούνται», δήλωσε ο Daniel Poneman, διευθύνων σύμβουλος της Centrus.
«Αλλά η πολιτική γύρω από αυτό έχει αλλάξει δραματικά και όχι όλες, αλλά πολλοί από τους σημερινούς εισαγωγείς ρωσικού εμπλουτισμένου ουρανίου θα ήθελαν να μετακινηθούν σε άλλες πηγές προμήθειας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης