Τελευταία Νέα
Διεθνή

Waghorn (SkyNews): Ο Blinken είχε 3 στόχους για τις επισκέψεις στη Μέση Ανατολή και απέτυχε σε όλους

Waghorn (SkyNews): Ο Blinken είχε 3 στόχους για τις επισκέψεις στη Μέση Ανατολή και απέτυχε σε όλους
«Η διπλωματία του κ. Blinken κάνει τις ΗΠΑ να φαίνονται ανίκανες και κατά κάποιο τρόπο αδέξιες» επισημαίνει ο αναλυτής του Sky
Μπαράζ επισκέψεων σε χώρες της Μέσης Ανατολής πραγματοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, έχοντας τρεις στόχους αλλά κανείς από αυτούς δεν πήγε καλά.
Το Sky News με ανάλυση του Dominic Waghorn, συντάκτη διεθνών σχέσεων, αποπειράθηκε να σκιαγραφήσει τις κινήσεις του επικεφαφλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, ο Blinken επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ, τη Ραμάλα, το Αμμάν, τη Βαγδάτη και την Άγκυρα, αλλά, από διπλωματικής άποψης, φαίνεται ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στο δρόμο προς το πουθενά…
Είχε τρεις στόχους να επιτύχει και κανείς από αυτούς δεν φάνηκε να πήγε καλά, σημειώνει το δημοσίευμα.
Στόχος πρώτος: Να πείσει το Ισραήλ να προχωρήσει σε μία ανάπαυλα στις μάχες (σσ μία ανθρωπιστική παύση), για να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης βοήθειας και η έξοδος των ομήρων. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει αρνηθεί εμφατικά καθώς υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα έδινε χρόνο στη Hamas να προετοιμαστεί.
Στόχος δεύτερος: Να πείσει τις αραβικές χώρες να σκεφτούν μακροπρόθεσμες λύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης Ισραήλ-Hamas.
Όσο κι αν τα προηγούμενα χρόνια είχαν αναπτυχθεί ορισμένα κανάλια επικοινωνίας, οι Άραβες αυτή τη στιγμή πιστεύουν ότι πραγματικά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο, με τη Γάζα να έχει γίνει ερείπιο.
Στόχος τρίτος: Να αποφευχθεί η επέκταση της έντασης.
Ο τελευταίος και -ίσως- βασικότερος στόχος της Ουάσινγκτον ήταν να αποτραπεί η πιθανή εξάπλωση της κρίσης ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.
Η συγκεκριμένη παράμετρος είναι αρκετά πολύπλοκη, αφού κανείς απ’ όσους συνάντησε ο Antony Blinken δεν θέλει να συμμετάσχει στις πολεμικές συγκρούσεις και δεν είναι και διαθέσιμοι να προκαλέσουν κάτι τέτοιο.
Ωστόσο υπάρχουν παράγοντες στην περιοχή οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε άνευ προηγουμένου ανάφλεξη.
Η Hezbollah και το Ιράν αποτελούν κίνδυνο και για προφανείς λόγους, δεν ήταν στο δρομολόγιο του Blinken, σημειώνει ο αρθρογράφος.
Εν τω μεταξύ, η άνευ προηγουμένου καταστροφή της Γάζας από το Ισραήλ επιδεινώνει τις γεωπολιτικές διαχωριστικές γραμμές σε όλη την περιοχή, καθιστώντας μια μεγαλύτερη έκρηξη βίας όλο και πιο πιθανή.
Το Ισραήλ δεν έχει κάνει ποτέ στη Γάζα αυτό που κάνει τώρα.
Μέσα σε μία εβδομάδα έριξε τόσες βόμβες στη μικρή, πυκνοκατοικημένη λωρίδα γης όσες έριξε ο συνασπισμός που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ στη Μοσούλη για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους μέσα σε δύο μήνες.
Χτύπησε πολιτικά κτίρια, σχολεία, ασθενοφόρα και περιοχές όπου, όπως είπε, οι άνθρωποι πρέπει να μετακινηθούν για να είναι ασφαλείς.
Λέει ότι έχει καλούς στρατιωτικούς λόγους για να το κάνει αυτό, αλλά ο αντίκτυπος είναι ο ίδιος.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, για παράδειγμα, Recep Tayipp Erdogan, έχει καταστήσει σαφές ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu είναι παρελθόν γι’ αυτόν.
«Τον έχουμε διαγράψει», έχει πει.
Εν τω μεταξύ ο ίδιος έλειπε σε ταξίδι της τελευταίας στιγμής και δεν συναντήθηκε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.
Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα είναι καταστροφική για το αμερικανικό κύρος στην περιοχή και ευρύτερα.
«Η διπλωματία του κ. Blinken κάνει τις ΗΠΑ να φαίνονται ανίκανες και κατά κάποιο τρόπο αδέξιες», καταλήγει ο αρθρογράφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης