Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας) ζήτησε να συμμετάσχει στην Υπουργική Διάσκεψη του ΟΑΣΕ που θα διεξαχθεί στα Σκόπια

Ο Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας) ζήτησε να συμμετάσχει στην Υπουργική Διάσκεψη του ΟΑΣΕ που θα διεξαχθεί στα Σκόπια
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov έστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων
Από τις 29 Νοεμβρίου έως και την 1η Δεκεμβρίου 2023 θα διεξαχθεί στα Σκόπια η Υπουργική Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), εν όψει της ολοκλήρωσης της προεδρίας του Οργανισμού από τη Βόρεια Μακεδονία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Bouyar Osmani, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι στην Υπουργική αυτή Διάσκεψη θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των 57 χωρών του ΟΑΣΕ, καθώς και αντιπροσωπείες άλλων χωρών που συνεργάζονται με τον Οργανισμό και θα είναι η μεγαλύτερη διάσκεψη που έχει διοργανωθεί στην ιστορία της χώρας.
Ο Osmani ανέφερε δραματικά ότι «στα Σκόπια θα έχουν την ευκαιρία να καθίσουν στο τραπέζι δύο αντιμαχόμενες πλευρές (Ρωσία και Ουκρανία), μεταξύ των οποίων δεν υπάρχει επικοινωνία και διάλογος».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov έστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, στην οποία, όπως είπε ο Osmani «έδειξε ενδιαφέρον και αίτημα να διασφαλιστεί η παρουσία του στα Σκόπια».
Αλλά αυτό είναι εξαιρετικά αβέβαιο δεδομένου ότι ο εναέριος χώρος της Βόρειας Μακεδονίας είναι κλειστός για υπερπτήσεις ρωσικών αεροπλάνων, κάτι που συμβαίνει επίσης με τις περισσότερες γειτονικές χώρες.
Το κλείσιμο των εναέριων χώρων ήρθε ως απάντηση στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.
Ένα άλλο θέμα που θα εξετασθεί στην Υπουργική Διάσκεψη στα Σκόπια, είναι ποια χώρα θα αναλάβει την προεδρία του ΟΑΣΕ για το 2024. Η Ρωσία έχει θέσει "βέτο" να αναλάβει την προεδρία του Οργανισμού για το 2024 η Εσθονία (όπως αρχικά προγραμματιζόταν) λόγω της "εχθρικής" στάσης της τελευταίας απέναντι στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Έτσι τώρα εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια, με τον Bouyar Osmani να λέει σήμερα ότι εξετάζεται σοβαρά και το σενάριο να συνεχίσει η Βόρεια Μακεδονία να ασκεί την προεδρία του ΟΑΣΕ και τον επόμενο χρόνο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του Οργανισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης