Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Ένα απέραντο νεκροταφείο παιδιών η Λωρίδα της Γάζας - Netanyahu: Kαι η Ευρώπη κινδυνεύει από τον άξονα του τρόμου

ΟΗΕ: Ένα απέραντο νεκροταφείο παιδιών η Λωρίδα της Γάζας - Netanyahu: Kαι η Ευρώπη κινδυνεύει από τον άξονα του τρόμου
Οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά πλήγματα ξεπέρασε τους 10.000.
Σε νεκροταφείο παιδιών τείνει να εξελιχθεί η Γάζα, σύμφωνα με όσα δήλωσε τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres… απευθύνοντας για άλλη μία φορά δραματική έκκληση για κατάπαυση πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα.
Οι δε παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά πλήγματα ξεπέρασε τις 10.000.
Ωστόσο, τόσο το Ισραήλ όσο και οι μαχητές της Hamas που ελέγχουν τη Γάζα δεν φαίνονται διατεθειμένοι να τηρήσουν μια κατάπαυση πυρός – έστω και για ανθρωπιστικούς λόγους.
Από τη μεριά του, οι Ισραηλινές αρχές αναφέρουν πως για να υπάρξει εκεχειρία θα πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι τους οποίους έχει αιχμαλωτίσει η Hamas.
Από την άλλη, η Hamas λέει ότι δεν θα τους απελευθερώσει ούτε θα σταματήσει να πολεμά όσο η Γάζα δέχεται επίθεση.
«Οι χερσαίες επιχειρήσεις των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων και οι συνεχείς βομβαρδισμοί χτυπούν πολίτες, νοσοκομεία, στρατόπεδα προσφύγων, τζαμιά, εκκλησίες και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των καταφυγίων.
Κανείς δεν είναι ασφαλής» είπε ο Guterres στους δημοσιογράφους.
«Την ίδια στιγμή, η Hamas και άλλοι μαχητές χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και συνεχίζουν να εκτοξεύουν ρουκέτες αδιακρίτως προς το Ισραήλ», συμπλήρωσε.
Νωρίτερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι 31 στρατιώτες σκοτώθηκαν από τότε που άρχισε τις εκτεταμένες χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα στις 27 Οκτωβρίου και επανέλαβε ότι οι μαχητές της Hamas κρύβονταν σε νοσοκομεία – κάτι που η ισλαμιστική οργάνωση το διαψεύδει.
Δημοσιογράφος του Reuters στη Γάζα είπε ότι ο ολονύκτιος βομβαρδισμός του Ισραήλ από αέρα, γη και θάλασσα ήταν από τους πιο έντονους.
Το υπουργείο Υγείας στον ελεγχόμενο από τη Hamas θύλακα είπε ότι τουλάχιστον 10.022 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε – μεταξύ των νεκρών είναι 4.104 παιδιά.
Το Ισραήλ έχει ρίξει περισσότερους από 35.000 τόνους εκρηκτικών στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της κλιμάκωσης της σύγκρουσης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Ηamas, Osama Hamdan.
«35 χιλιάδες τόνοι εκρηκτικών έχουν ήδη ρίξει στη Γάζα, δηλαδή περισσότεροι από χίλιοι τόνοι πέφτουν στη Γάζα κάθε μέρα», είπε.
«Η Γάζα γίνεται νεκροταφείο για παιδιά.
Εκατοντάδες κορίτσια και αγόρια σκοτώνονται ή να τραυματίζονται καθημερινά», είπε ο Guterres.
Διεθνείς οργανισμοί έχουν αναφέρει ότι τα νοσοκομεία δεν μπορούν να περιθάλψουν τους τραυματίες, και τα τρόφιμα και το καθαρό νερό εξαντλούνται.
«Χρειαζόμαστε μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.
Έχουν περάσει 30 ημέρες. Φτάνει πια. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα», ανέφερε δήλωση από 18 υπογράφοντες, συμπεριλαμβανομένων του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Volker Turk και του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus .
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken «περιοδεύει» στην περιοχή προσπαθώντας να μειώσει τον κίνδυνο της κλιμάκωσης της σύγκρουσης και να καταρτίσει σχέδια για ένα βιώσιμο μέλλον τόσο για το Ισραήλ όσο και για τους Παλαιστίνιους.
Η Ουάσιγκτον επιδιώκει κατάπαυση πυρός για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας -και όχι κατάπαυση του πυρός- υποστηρίζοντας, όπως το Ισραήλ, ότι οι μαχητές της Hamas απλώς θα επωφεληθούν από μια τέτοια απόφαση.
«Εργαζόμαστε πολύ επιθετικά για να λάβουμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», δήλωσε ο Blinken στην Τουρκία.
«Πιστεύω ότι θα δούμε τις επόμενες ημέρες ότι η βοήθεια μπορεί να επεκταθεί με σημαντικούς τρόπους».
Προειδοποίηση Netanyahu: Εάν η Μέση Ανατολή πέσει στον «άξονα του τρόμου», η Ευρώπη είναι η επόμενη

«Εάν η Μέση Ανατολή ‘’πέσει’’ στον "άξονα του τρόμου", η Ευρώπη θα είναι η επόμενη», προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Benjamin Netanyahu μιλώντας σε 80 ξένους πρέσβεις στην Ιερουσαλήμ. «Και κανείς δεν θα είναι ασφαλής» δήλωσε εμφατικά.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Ηamas «δεν είναι μια τοπική μάχη».
«Η νίκη μας είναι η δική σας νίκη» υποστήριξε.
Ο Netanyahu αποκάλεσε τον αγώνα του Ισραήλ κατά της Ηamas σαν μια «ευρύτερη μάχη μεταξύ πολιτισμού και βαρβαρότητας».
«Η βαρβαρότητα καθοδηγείται από έναν ευρύτερο άξονα τρόμου», δήλωσε. «Ο άξονας του τρόμου καθοδηγείται από το Ιράν.
Περιλαμβάνει τη Hezbollah, τη Hamas, τους Chutti και τα άλλα τσιράκια τους. Επιδιώκουν να επαναφέρουν τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο σε έναν Μεσαίωνα.
Επιδιώκουν να τορπιλίσουν, να εκτροχιάσουν κάθε πρόοδο προς την ειρήνη».
Ο Netanyahu δεσμεύτηκε ότι αφού το Ισραήλ καταστρέψει τη Hamas, θα προσφέρει στον λαό της Γάζας «ένα πραγματικό μέλλον, ένα μέλλον υπόσχεσης και ελπίδας».
Ζήτησε επίσης από τους ξένους διπλωμάτες «να υποστηρίξουν το αίτημα του Ισραήλ για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων και να ασκήσουν πίεση στο Κατάρ».
Προ των πυλών η μεγάλη επιχείρηση στα τούνελ της Hamas

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη επιχείρηση στα τούνελ της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει και κινούνται τα μέλη της Hamas στην πόλη της Γάζας και εκτός αυτής, έχει ξεκινήσει για τον ισραηλινό στρατό.
Οι Ισραηλινοί φέρονται να έχουν συγκεκριμένο σχέδιο για την εξουδετέρωση των ενόπλων της Hamas μέσα στον λαβύρινθο των τούνελ, στην πόλη της Γάζας και είναι πλέον θέμα χρόνου να ενεργοποιηθεί.
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τη Γάζα από κάθε κατεύθυνση και προχωρούν ολοένα και βαθύτερα προς το κέντρο της πόλης.
Στόχος, όπως όλα δείχνουν, είναι να εγκλωβίσουν τα μέλη της Hamas μέσα στα τούνελ, δίχως νερό και τρόφιμα και να τους αναγκάσουν να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους και ή να παραδοθούν οι ίδιοι ή να εξαναγκαστούν σε άτακτη έξοδο από τις στοές, όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις του Ισραηλινού στρατού.
Τη Δευτέρα, το μέτωπο της Γάζας βρέθηκε ο διοικητής της Νότιας Διοίκησης του Ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Γιαρόμ Φίνκελμαν, ο οποίος επιθεώρησε τις δυνάμεις και την κατάσταση που έχει καταγραφεί στο δίκτυο των τούνελ της Χαμάς.
Στην αξιολόγηση συμμετείχε και ο αρχηγός του Σώματος Μηχχανικού Μάχης, στρατηγός Ido Mizrahi, ο οποίος ανέλυσε όλες τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι στρατιώτες του για τις στοές της Χαμάς στη Γάζα.
WSJ: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να προμηθεύσουν το Ισραήλ με «έξυπνες βόμβες» για πλήγματα χειρουργικής ακρίβειας

Η κυβέρνηση Biden ενημέρωσε το Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι σχεδιάζει την παράδοση στο Ισραήλ «έξυπνων βομβών», εκτιμώμενης αξίας 320 εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ).
Όπως αναφέρεται σχετικά, η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε στις 31 Οκτωβρίου το Κογκρέσο σχετικά με τη σχεδιαζόμενη παράδοση βομβών τύπου SPICE (Smart, Precise Impact, Cost-Effective). Είναι βόμβες που χρησιμοποιούνται για αεροπορικά πλήγματα χειρουργικής ακρίβειας.
Η εφημερίδα αναφέρει πως έλαβε γνώση της σχετικής αλληλογραφίας, από την οποία προκύπτει πως η θυγατρική της ισραηλινής Rafael Advanced Defence Systems στις ΗΠΑ, η Rafael USA, θα παραδώσει τις βόμβες στη μητρική εταιρία αμυντικών συστημάτων προς χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF).
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε πως η Λωρίδα της Γάζας μετατρέπεται σε «νεκροταφείο παιδιών», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός.
Έναν μήνα μετά την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό του υπουργείου Υγείας του ελεγχόμενου από τη Χαμάς παλαιστινιακού θύλακα.

Ιορδανία για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα: «Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» για αντίδραση


«Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» αφήνει η Ιορδανία, αναφορικά με την αντίδρασή της στην αποτυχία, όπως λέει, του Ισραήλ, να διακρίνει μεταξύ των στρατιωτικών και των πολιτικών στόχων στους εντεινόμενους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας Μπισέρ αλ Χασάουνα δεν διευκρίνισε τι μέτρα θα μπορούσε να λάβει η χώρα του, λίγες ημέρες αφότου ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου.
Ακόμη, η Ιορδανία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρεσβευτής του Ισραήλ, που έφυγε από το Αμάν λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς, δεν θα επιτραπεί να επιστρέψει στη χώρα και να αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του, κηρύσσοντάς τον ουσιαστικά «ανεπιθύμητο πρόσωπο».
«Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι όσον αφορά την αντίδρασή μας στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και τις συνέπειές της», είπε ο Χασάουνα. Η Ιορδανία υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ το 1994.
Η πολιορκία του πυκνοκατοικημένου θύλακα δεν αποτελεί αυτοάμυνα, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ, είπε ο Χασάουνα.
«Η βάναυση ισραηλινή επίθεση δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των πολιτικών και των στρατιωτικών στόχων και επεκτείνεται σε ασφαλείς περιοχές και σε ασθενοφόρα», σημείωσε.
Η Ιορδανία επανεξετάζει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς της με το Ισραήλ και μελετά ακόμη και την αναστολή της υλοποίησης περαιτέρω βημάτων όσον αφορά την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, εάν η αιματοχυσία στη Γάζα επιδεινωθεί, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς ξύπνησε στη χώρα τον φόβο ότι το Ισραήλ θα αδράξει την ευκαιρία για να εκδιώξει μαζικά τους Παλαιστινίους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου οι επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστίνιων κατοίκων έχουν αυξηθεί μετά τις 7 Οκτωβρίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν αλ Σάφαντι είπε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εκδίωξης των Παλαιστίνιων στην Ιορδανία αποτελεί «κόκκινη γραμμή» που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου.
Ο ιορδανικός στρατός έχει ήδη ενισχύσει τις θέσεις του κατά μήκος των συνόρων, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Οι ΗΠΑ έχουν βρώμικα σχέδια»

Επίθεση προς την Ουάσινγκτον εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της Hamas Osama Hamdan, λέγοντας ότι «Προειδοποιούμε όλες τις μεριές αν θέλουν να κάνουν κάτι στο λαό μας… ο σπουδαίος λαός της Παλαιστίνης δε θα το δεχτεί».
Και συνέχισε: «Οι ΗΠΑ έχουν “βρώμικα σχέδια”.
Ο λαός της Γάζας δε θα μείνει σιωπηλός αν η Ουάσιγκτον συνεχίσει την “συνεργασία με τους εποίκους”» είπε αναφερόμενος στο Ισραήλ.
«Θέλουμε μία ανεξάρτητη χώρα με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».
Ακόμα διεμήνυσε ότι «Απατάται όποιος νομίζει ότι η Hamas θα ηττηθεί».
«Νικήσαμε στις 7 Οκτωβρίου και θα νικήσουμε ξανά» καταλήγει.

Οι Houthi της Υεμένης λένε ότι εκτόξευσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον «ευαίσθητων» στόχων στο Ισραήλ

Οι Houthi της Υεμένης εξαπέλυσαν σήμερα άλλο ένα σμήνος μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών εναντίον «ευαίσθητων» στόχων εντός του Ισραήλ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ένοπλες δυνάμεις των σιιτών ανταρτών και η οποία μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Al Masirah.
Στην ανακοίνωση αυτή αναφέρεται ότι οι στόχοι των δρόνων ήταν «ποικίλοι και ευαίσθητοι».
Λόγω της επίθεσης διακόπηκε «για ώρες» η δραστηριότητα στις βάσεις και τα αεροδρόμια που τέθηκαν στο στόχαστρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης