Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία: Διευθυντής μουσείου απολύθηκε επειδή επέτρεψε σε ανηλίκους την πρόσβαση σε LGBTQI έκθεση

Ουγγαρία: Διευθυντής μουσείου απολύθηκε επειδή επέτρεψε σε ανηλίκους την πρόσβαση σε LGBTQI έκθεση
Ο σχετικός ουγγρικός νόμος απαγορεύει την «προβολή και προώθηση της ομοφυλοφιλίας»
Ο επικεφαλής του Εθνικού Μουσείου της Ουγγαρίας απολύθηκε επειδή φέρεται να άφησε άτομα κάτω των 18 ετών να δουν περιεχόμενο LGBTQI.
Ο σχετικός ουγγρικός νόμος απαγορεύει την «προβολή και προώθηση της ομοφυλοφιλίας» σε υλικό προσβάσιμο σε παιδιά, όπως βιβλία και ταινίες.
Το μουσείο φιλοξένησε πρόσφατα την έκθεση World Press Photo, με φωτογραφίες LGBT ατόμων στις Φιλιππίνες.
Μάλιστα η ίδια η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Laszlo Simon δεν τήρησε τις «νομικές υποχρεώσεις» επιτρέποντας τη σχετική έκθεση - κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε.
Ο κ. Simon επέμεινε ότι το μουσείο δεν παραβίασε σκόπιμα κανένα νόμο, αφού συμμορφώθηκε με την εντολή περιορισμού της εισόδου για άτομα κάτω των 18 ετών.
Σε ανάρτησή του στο Facebook πρόσθεσε: «Ως πατέρας και παππούς τεσσάρων παιδιών, απορρίπτω κατηγορηματικά την ιδέα ότι τα παιδιά μας πρέπει να προστατεύονται από εμένα ή από το ίδρυμα του οποίου ηγούμαι».
Ένας ακροδεξιός βουλευτής είχε ζητήσει νωρίτερα από την κυβέρνηση να ξεκινήσει έρευνα για την έκθεση σχετικά με μια σειρά φωτογραφιών που απεικόνιζε μια κοινότητα ηλικιωμένων LGBTQI στις Φιλιππίνες.
Υπενθύμισε τη νομοθεσία που εισήχθη στην Ουγγαρία το 2021 και απαγορεύει στους κάτω των 18 ετών να καταναλώνουν υλικό που θεωρείται ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων ή την αλλαγή φύλου.
Αντιδρώντας σε αυτή την εξέλιξη - πριν ανακοινωθεί η απόλυση του κ. Simon - οι διοργανωτές του World Press Photo είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP) ότι η είδηση «μας συγκλόνισε τρομερά».
Πρόσθεσαν ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένα από τα σόου του λογοκρίθηκε στην Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ, η φωτογράφος, Hannah Reyes Morales, είπε στο AP ότι η απαγόρευση είναι «πάρα πολύ λυπηρή», προσθέτοντας πως «αυτό που είναι επιβλαβές είναι ο περιορισμός της ορατότητας για την κοινότητα LGBTQIA+ και το δικαίωμά τους να υπάρχουν και να είναι ορατά».
Σημειώνεται ότι η απαγόρευση έχει γνωρίσει την έντονη καταδίκη από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση - μέλος της οποίας είναι η Ουγγαρία.
Η εν λόγω νομοθεσία είχε προηγουμένως χαρακτηριστεί ως «ντροπή» από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Τους τελευταίους μήνες, οι αρχές χρησιμοποίησαν τον ίδιο νόμο για να ασκήσουν δίωξη σε έναν βιβλιοπώλη, επειδή πούλησε το δημοφιλές βρετανικό graphic novel Heartstopper (το οποίο παρουσιάζει μια ιστορία αγάπης μεταξύ δύο εφήβων) χωρίς να τυλίξει το βιβλίο σε πλαστικό εξώφυλλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης