Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Blinken πήγε να αγκαλιάσει τον Τούρκο ΥΠΕΞ, εκείνος τον έκοψε, του έδωσε απλώς το χέρι

Ο Blinken πήγε να αγκαλιάσει τον Τούρκο ΥΠΕΞ, εκείνος τον έκοψε, του έδωσε απλώς το χέρι
Ίδιο το κλίμα και στην αναμνηστική φωτό των δύο ΥΠΕΞ, με τον Hakan να κάθεται ακούνητος κρατώντας αποστάσεις, και τον Blinken να προσπαθεί να τον προσεγγίσει.
Με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Hakan Fidan συναντήθηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Blinken στην Άγκυρα, όπου ταξίδεψε χθες, μετά τον διπλωματικό μαραθώνιο με τις μυστικές συναντήσεις στη Μέση Ανατολή.
Με τις ΗΠΑ να αγωνιούν για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ενώ το μέτωπο Hamas-Ισραήλ μαίνεται, ο Blinken ξεκίνησε το τελευταίο τριήμερο έναν νέο γύρο συνομιλιών και επαφών.
Μετά τη μίνι σύνοδο στο Αμμάν, συναντήθηκε με τον Μαχμούτ Αμπάς στη Δυτική Όχθη, ταξίδεψε στην Κύπρο όπου είχε μια σύντομη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και ακολούθως βρέθηκε στη Βαγδάτη, στο Ιράκ.
Το βράδυ πήγε στην Άγκυρα, όπου και σήμερα συναντάται με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, την ώρα που ο Erdogan συνεχίζει τις λεκτικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και κατηγορεί τους Συμμάχους για τον πόλεμο.
Τα τουρκικά ΜΜΕ από το πρωί αναφέρονται στις... αποστάσεις που, όπως λένε, επιχείρησε να κρατήσει ο Fidan από τον Blinken.
«Ο Fidan δεν ανταποκρίθηκε στην αγκαλιά του Blinken και του κράτησε μόνο το χέρι», γράφει χαρακτηριστικά το CNN Turk.
Ίδιο το κλίμα και στην αναμνηστική φωτό των δύο ΥΠΕΞ, με τον Hakan να κάθεται ακούνητος κρατώντας αποστάσεις, και τον Blinken να προσπαθεί να τον προσεγγίσει.

Χωρίς δηλώσεις η συνάντηση, κράτησε τρεις ώρες

Η συνάντηση Blinken με Fidan κράτησε σχεδόν τρεις ώρες, δύο ώρες και 40 λεπτά για την ακρίβεια και ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις.
Βασικό θέμα στη συνάντηση ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Blinken έφυγε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναχωρήσει αμέσως για το Τόκιο.
Η ψυχρότητα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι εμφανής μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και τις κατηγορίες που εκτόξευσε κατά των Ηνωμένων Πολιτειών για τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή και τη στήριξη τους στο Ισραήλ. Για την τουρκική πλευρά σημείο τριβής είναι και η αμερικανική στήριξη στις «Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας» που απαρτίζονται κυρίως από Κούρδους πολιτοφύλακες.
Ενδεικτική της ψυχρότητας ήταν επίσης η χθεσινοβραδυνή χαμηλού επιπέδου υποδοχή του Blinken στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, όπου τον υποδέχτηκε από τουρκικής πλευράς ο αντινομάρχης Αγκυρας Ναμίκ Κεμάλ Ναζλί και η διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές σχέσεις, πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν, επισημαίνει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος (Yeni Safak, Aksam, Yeni Akit). www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης