Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός για κολλύρια από τον FDA: Εντοπίστηκαν βακτήρια, τρεις θάνατοι ήδη στην Ινδία

Συναγερμός για κολλύρια από τον FDA: Εντοπίστηκαν βακτήρια, τρεις θάνατοι ήδη στην Ινδία
Η ειδοποίηση αφορά 27 προϊόντα οφθαλμικών σταγόνων που διατίθενται στην αγορά υπό διάφορες εμπορικές επωνυμίες καταστημάτων, όπως CVS Health, Rite Aid, Target Up & Up και Walmart Equate, εκτός από τις επωνυμίες Leader, Rugby και Velocity Pharma
Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ προειδοποιούν τους καταναλωτές να σταματήσουν να χρησιμοποιούν μια σειρά από οφθαλμικές σταγόνες χωρίς συνταγή που μπορεί να ενέχουν κίνδυνο λοίμωξης.
Η ειδοποίηση αφορά 27 προϊόντα οφθαλμικών σταγόνων που διατίθενται στην αγορά υπό διάφορες εμπορικές επωνυμίες καταστημάτων, όπως CVS Health, Rite Aid, Target Up & Up και Walmart Equate, εκτός από τις επωνυμίες Leader, Rugby και Velocity Pharma, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.
Οι οφθαλμικές σταγόνες ενδέχεται να περιέχουν βακτήρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οφθαλμικές λοιμώξεις, ενδεχομένως προκαλώντας απώλεια όρασης ή ακόμη και τύφλωση, δήλωσε ο οργανισμός.
Ο FDA δήλωσε ότι δεν έχει λάβει αναφορές για λοιμώξεις από καταναλωτές που χρησιμοποίησαν τα προϊόντα. Ωστόσο, ο οργανισμός συνιστά στους κατασκευαστές να αποσύρουν όλα τα προϊόντα -που μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση- από τα ράφια των καταστημάτων.
Σύμφωνα με τον FDA, ερευνητές διαπίστωσαν επιβλαβή βακτήρια σε ένα εργοστάσιο όπου παρασκευάζονται αρκετά προϊόντα οφθαλμικών σταγόνων. Ο οργανισμός δήλωσε ότι συνέστησε στον κατασκευαστή να ανακαλέσει τα προϊόντα.
Οι εταιρείες CVS, Rite Aid και Target αφαιρούν τα προϊόντα από τα καταστήματα και τους ιστότοπούς τους, αλλά τα προϊόντα με την επωνυμία Leader, Rugby και Velocity ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα προς πώληση, σύμφωνα με τον FDA.
Ο οργανισμός προέτρεψε τους καταναλωτές που έχουν αγοράσει τις οφθαλμικές σταγόνες να τις απορρίψουν. Ο FDA δήλωσε ότι οι καταναλωτές που πιστεύουν ότι έχουν υποστεί ανεπιθύμητη αντίδραση από τις σταγόνες, θα πρέπει να αναφέρουν τα συμπτώματα στο πρόγραμμα αναφοράς ανεπιθύμητων συμβάντων MedWatch του οργανισμού.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη τρεις θάνατοι συνδέονται με χρήση τέτοιων προϊόντων που προέρχονται κυρίως από την Ινδία, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο ινδικός φαρμακευτικός κολοσσός Adani έχασε 100 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οφθαλμικής μόλυνσης

Οφθαλμικές εκκρίσεις: οι ασυνήθιστες εκκρίσεις από τα μάτια είναι το νούμερο ένα σύμπτωμα οφθαλμικής μόλυνσης.
Ερυθρότητα: Ενώ μέχρι έναν βαθμό η ερυθρότητα είναι φυσιολογική λόγω ξηροφθαλμίας ή μετά από από πολλές ώρες χρήσης οθονών, η επιδείνωση της ερυθρότητας ή η ασυνήθιστη κοκκινίλα μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης ή τραυματισμού.
Ξαφνικές αλλαγές όρασης: Πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση που απαιτεί φροντίδα από οφθαλμίατρο.
Πόνος: Ο ξαφνικός πόνος, η ενόχληση ή η αίσθηση ότι κάτι είναι στο μάτι μας χωρίς προφανή λόγο μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης ή τραυματισμού, ιδιαίτερα εάν επιδεινωθεί μετά από τις πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή από κάποια θεραπεία.
Οι βακτηριακές οφθαλμικές λοιμώξεις ανήκουν στα επείγοντα περιστατικά που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από οφθαλμίατρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης