Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mises Institute: Ο πληθωρισμός αναπτύσσει την Τουρκία, αλλά όχι για τους Τούρκους

Mises Institute: Ο πληθωρισμός αναπτύσσει την Τουρκία, αλλά όχι για τους Τούρκους
Ο πληθωρισμός πλήττει πάντα περισσότερο τους χαμηλού εισοδήματος, καθώς πρέπει να ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε τρόφιμα, φυσικό αέριο και ενοίκιο
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία παραμένει πάνω από 60%, αλλά στη χώρα επικρατεί μια παράξενη ευφορία.
Ενδεικτικά ήταν τα ευρήματα των καθηγητών Hans-Hermann και Gülçin Hoppe της Property and Freedom Society για το λιμάνι της Αλικαρνασσού.
Ο καθηγητής Hoppe διαπίστωσε ότι η πόλη έχει αυξήσει τον πληθυσμό της κατά από πενήντα χιλιάδες.
Ανεξάρτητα από την καταστροφή της τουρκικής λίρας, τα χρήματα συνεχίζουν να πέφτουν σε ακίνητα, σκάφη και επιχειρήσεις της χερσονήσου.
«Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου, η μέση τιμή ακινήτου στην Αλικαρνασσό το 2021 ήταν περίπου 490 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο», έγραψε ο Spencer Elliott για το Forbes το περασμένο καλοκαίρι.
«Την τελευταία δεκαετία, οι αξίες των ακινήτων έχουν αυξηθεί δραματικά, με τη συνολική αποτίμηση των συναλλαγών ακινήτων στην Αλικαρνασσό να αυξάνεται από 892 εκατομμύρια δολάρια το 2010 σε πάνω από 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020».
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι «το 1966, ένα δολάριο ΗΠΑ αγόραζε 9 λιρέτες.
Μέχρι το 2001, ένα δολάριο αγόραζε 1,65 εκατομμύρια λιρέτες.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, έξι μηδενικά αφαιρέθηκαν από τη λίρα και ένα δολάριο ισοδυναμούσε με 1,29 νέες τουρκικές λίρες.
Φέτος (2023) ένα μόνο δολάριο ΗΠΑ πιάνει είκοσι πέντε λιρέτες στα καταστήματα συναλλάγματος στην Αλικαρνασσό.

Τρόπος ζωής

Σύμφωνα με το Mises Institute το κυβερνητικό πόκερ με το νόμισμα είναι τρόπος ζωής στην Τουρκία.
Πολλά επεισόδια αναφέρονται από τον διαπρεπή μελετητή Norman Stone, ο οποίος ήταν συχνός ομιλητής στην Property and Freedom Society, στο βιβλίο του Turkey: A Short History.
Γράφοντας για την Κωνσταντινούπολη το 1651, ο Stone εξήγησε ότι οι εκατό χιλιάδες τοπικοί δημόσιοι υπάλληλοι «πληρωνόταν σε χάλκινα νομίσματα και αναμενόταν να πληρώσουν τους φόρους τους σε ασήμι . . . [που] προκάλεσε μια εξέγερση των συντεχνιών».
Αλλά η σημερινή Τουρκία, που τώρα θέλει να είναι γνωστή ως «Türkiye», δεν είναι η Βενεζουέλα ή η Ζιμπάμπουε.
Ένα ταξίδι πάνω από το λόφο της Αλικαρνασσού μέχρι το Merkez Mah, το Çökertme Cd, το Yalıkavak Marina αποκαλύπτει τα καταστήματα Dior, Gucci και άλλα πολυτελή μαγαζιά, αλλά και μια μαρίνα με γιοτ πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στριμωγμένα το ένα δίπλα στο άλλο.

Ο υπερπληθωρισμός φαινόταν αρκετά καλός

Η κουζίνα της περιοχής αλλάξει διακριτικά.
Το Döner kebab προσφερόταν κάποτε παντού.
Τώρα υπάρχουν λιγότερα κεμπάπ Döner και τα εστιατόρια στην περιοχή του λιμανιού της Αλικαρνασσού διαφημίζουν χάμπουργκερ.
Το αμερικανικό χάμπουργκερ Shake Shack βρίσκεται ακόμη και στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ανάμεσα στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών που εμφανίζονται κάθε λίγα βήματα.
Και στο νέο, τεράστιο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ένας επιβάτης πρέπει να κάνει πολλά βήματα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, «το ύος του πληθωρισμού της Τουρκίας για τον Σεπτέμβριο θέτει το σκηνικό για μια προκαταβολική κίνηση από την κεντρική τράπεζα για να τιθασεύσει την άνοδο των τιμών.
Οι υποκείμενες πιέσεις τιμών σηματοδοτούν μια υψηλότερη τροχιά για τον πληθωρισμό, τον οποίο βλέπουμε τώρα να κορυφώνεται στο 73% το 2ο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση για 70%.
Ένας γνώστης της Αλικαρνασσού είπε με βεβαιότητα ότι ο πραγματικός πληθωρισμός ήταν περισσότερο από 160%.
Ο εθνικός κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 34% τον Ιούλιο στα 483 δολάρια (11.402 λιρέτες) μηνιαίως, ανέφερε πρόσφατα το Reuters.
Ο υπουργός Εργασίας Vedat Isikhan είπε: «Η επιτροπή αξιολόγησης του κατώτατου μισθού ολοκλήρωσε το έργο της με μια συμφωνία μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών».
Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 100% πέρυσι.

Οι ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 30% στα τέλη του περασμένου μήνα για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό.
Η άνοδος των επιτοκίων ήρθε μόλις εβδομάδες αφότου ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan, ο οποίος κάποτε αποκαλούσε τα υψηλά επιτόκια «μητέρα και πατέρα κάθε κακού», υιοθέτησε δημόσια «σφιχτή νομισματική πολιτική», ανέφεραν οι Financial Times.
Ο πληθωρισμός πλήττει πάντα περισσότερο τους χαμηλού εισοδήματος, καθώς πρέπει να ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε τρόφιμα, φυσικό αέριο και ενοίκιο.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς τον μηνιαίο κατώτατο μισθό - αρκεί να αγοράσει 82 γαλόνια βενζίνης, που σήμερα κοστίζουν 138,849 λίρες ανά γαλόνι.
Τίποτα άλλο… καταλήγει το Mise Institute.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης