Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποψήφιος ο Putin για την προεδρία της Ρωσίας - Στην εξουσία έως το 2030 - Τι λέει το Κρεμλίνο

Υποψήφιος ο Putin για την προεδρία της Ρωσίας - Στην εξουσία έως το 2030 - Τι λέει το Κρεμλίνο
Έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότερες προκλήσεις ακόμα και από τον Gorbachev αναφέρει το Reuters
Σχετικά Άρθρα
(upd) Πρόεδρος της Ρωσίας έως το 2030 αναμένεται να παραμείνει ο Vladimir Putin, ο οποίος σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, αποφάσισε να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο του 2024.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο 71χρονος Putin πιστεύει ότι πρέπει να είναι αυτός που θα διαχειριστεί τις τύχες της Ρωσίας στην πιο επικίνδυνη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών για την χώρα του.
Υπενθυμίζεται πως ο Putin ανέλαβε την προεδρία στις 31 Δεκεμβρίου του 1999 από τον Boris Yeltsin και έχει ήδη υπηρετήσει ως πρόεδρος περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, με εξαίρεση μόνο τον Josef Stalin.

Τι λέει το Κρεμλίνο

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του Reuters, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov υποστήριξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την υποψηφιότητα του για μια νέα προεδρική θητεία.
«Ο Putin δεν έχει κάνει καμία δήλωση για αυτό το θέμα.
Αλλά και η ίδια η εκστρατεία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημα» επισήμανε ο Peskov, αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 17 Μαρτίου του 2024.

Ειλημμένη απόφαση

Όπως αναφέρουν έξι πηγές που μίλησαν στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, η απόφαση για την υποψηφιότητα του Putin είναι ειλημμένη και ότι οι σύμβουλοι του πλέον προετοιμάζονται για την προεκλογική του εκστρατεία.
Πάντως, η εκλογική αναμέτρηση μοιάζει να είναι μια τυπική διαδικασία δεδομένου ότι τα ποσοστά αποδοχής του Putin – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – κινούνται στα επίπεδα του 80% ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει απέναντι του κάποια ισχυρή πολιτική προσωπικότητα που θα μπορούσε να τον αμφισβητήσει.
«Η απόφαση έχει ληφθεί.
Θα είναι υποψήφιος» ανέφερε μια από τις πηγές στο Reuters ενώ ακόμη τέσσερις πηγές επιβεβαίωσαν πως η απόφαση είναι ειλημμένη για την υποψηφιότητα του.

Σύντομα η ανακοίνωση

Ξένη διπλωματική πηγή, σύμφωνα με το Reuters, είπε ότι ο Putin έλαβε πρόσφατα την απόφαση του και πως η σχετική ανακοίνωση αναμένεται σύντομα.
Αν και πολλοί ξένοι διπλωμάτες, κατάσκοποι και αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι αναμένουν από τον Putin να παραμείνει στην εξουσία δια βίου, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση των σχεδίων του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου του 2024.
Το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο, αν και τον περασμένο Σεπτέμβριο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov είπε πως εάν ο Putin αποφάσιζε να διεκδικήσει την προεδρία, κανείς δεν θα μπορούσε να του σταθεί εμπόδιο.

Τεράστιες προκλήσεις

Τo Reuters αναφέρει πως αν και ο Putin δεν πρόκειται να έχει απέναντι του κάποιον πολιτικό αντίπαλο που να είναι σε θέση να τον απειλήσει, επισημαίνει πως ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει τεράστιες προκλήσεις να αντιμετωπίσει, ενδεχομένως σοβαρότερες και από αυτές που αντιμετώπισε ο Gorbachev με την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση με τη Δύση από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962, ενώ οι δυτικές κυρώσεις έχουν προκαλέσει το μεγαλύτερο εξωτερικό σοκ στη ρωσική οικονομία εδώ και δεκαετίες.
Επιπλέον, το Reuters υπενθυμίζει πως ο Putin αντιμετώπισε μια αποτυχημένη ανταρσία από τον πιο ισχυρό μισθοφόρο της Ρωσίας, τον Yevgeny Prigozhin τον περασμένο Ιούνιο.
Σύμφωνα με το Reuters, η Δύση αντιμετωπίζει τον Putin ως έναν εγκληματία πολέμου και έναν δικτάτορα που οδήγησε τη Ρωσία σε αρπαγή εδαφών ιμπεριαλιστικού τύπου, γεγονός που όπως εκτιμούν, έχει αποδυναμώσει τη Ρωσία, έχει ενώσει τη Δύση και έχει δώσει στο ΝΑΤΟ μια αποστολή.

Ευρύτερος πόλεμος

Από την πλευρά του ο Putin παρουσιάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μέρος μιας πολύ ευρύτερης μάχης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες η ρωσική ελίτ κατηγορεί ότι ως απώτερο στόχο έχουν να διασπάσουν τη Ρωσία, να της αρπάξουν τους τεράστιους φυσικούς της πόρους, προκειμένου στη συνέχεια να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με την Κίνα.
«Η Ρωσία αντιμετωπίζει τη συνδυασμένη ισχύ της Δύσης, επομένως η μεγάλη αλλαγή δεν θα ήταν σκόπιμη» ανέφερε στο Reuters μια από τις πηγές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παραγωγή ρωσικών όπλων έχει εκτιναχθεί στα ύψη ενώ η Ρωσία προβλέπει ότι η οικονομία της ύψους 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα αναπτυχθεί ταχύτερα φέτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντιπολίτευση…

Για ορισμένους Ρώσους, σύμφωνα με το Reuters, ο πόλεμος έδειξε τα ελαττώματα της μετασοβιετικής Ρωσίας.
Ο φυλακισμένος Ρώσος πολιτικός και «ηγέτης» της αντιπολίτευσης Alexei Navalny λέει ότι ο Putin οδήγησε τη Ρωσία σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο προς την καταστροφή, κτίζοντας ένα εύθραυστο σύστημα διεφθαρμένων συκοφαντών που θα κληροδοτήσει τελικά το χάος παρά τη σταθερότητα.
Η Ρωσία οπισθοδρομεί», δήλωσε στο Reuters τον Ιούλιο ο Oleg Orlov, ένας από τους πιο σεβαστούς υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.
«Αφήσαμε τον κομμουνιστικό ολοκληρωτισμό, αλλά τώρα επιστρέψαμε σε ένα διαφορετικό είδος ολοκληρωτισμού» υποστήριξε ο Orlov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης