Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιμένει ο φόβος της ύφεσης στην Ευρωζώνη - Συρρίκνωση PMI τον Οκτώβριο στις 46,5 μονάδες

Επιμένει ο φόβος της ύφεσης στην Ευρωζώνη - Συρρίκνωση PMI τον Οκτώβριο στις 46,5 μονάδες
Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στο 47,8 από 48,7
Σχετικά Άρθρα
Επιταχύνθηκε τον Οκτώβριο η κάμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ, καθώς η ζήτηση στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών αποδυναμώθηκε περαιτέρω, όπως έδειξε έρευνα τη Δευτέρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυξάνεται η πιθανότητα ύφεσης στη νομισματική ένωση των 20 χωρών.
Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το περασμένο τρίμηνο, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία.
Ο δείκτης PMI της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός οδηγός της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο 46,5 τον Οκτώβριο από το 47,2 του Σεπτεμβρίου, τη χαμηλότερη τιμή του από τον Νοέμβριο του 2020, όταν αυστηροποιήθηκαν οι περιορισμοί COVID-19 σε μεγάλο μέρος της ηπείρου.
Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στο 47,8 από 48,7, συμφωνώντας επίσης με την προκαταρκτική εκτίμηση.
"Φαίνεται ότι ο τομέας των υπηρεσιών στην ευρωζώνη παραπαίει. Με τις νέες επιχειρήσεις να καταγράφουν απότομη βουτιά, δεν διαμορφώνει μια ρόδινη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι", δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου.
"Το ΑΕΠ της ευρωζώνης μπορεί κάλλιστα να μειωθεί το τέταρτο τρίμηνο", πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters, λέγοντας ότι η Γαλλία είναι η σημαντικότερη οικονομία του μπλοκ με τις χειρότερες επιδόσεις, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία ακολουθούν από κοντά.

Ένα βήμα πίσω

Η μεταποιητική δραστηριότητα έκανε ένα ακόμη βήμα πίσω τον Οκτώβριο, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα της περασμένης εβδομάδας, η οποία έδειξε ότι οι νέες παραγγελίες συρρικνώθηκαν.
Παρόμοια ήταν η εικόνα και για τις υπηρεσίες, ενώ ο δείκτης νέων επιχειρήσεων, ένας δείκτης της ζήτησης, διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021, στο 45,6 από 46,4, καθώς οι υπερχρεωμένοι καταναλωτές που αισθάνονται την πίεση από τις αυξήσεις των τιμών και το αυξημένο κόστος δανεισμού, δεν ξοδεύουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης