Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια ανησυχία - Οι ΗΠΑ έστειλαν πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στη Μέση Ανατολή - Μήνυμα στο Ιράν

Παγκόσμια ανησυχία - Οι ΗΠΑ έστειλαν πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στη Μέση Ανατολή - Μήνυμα στο Ιράν
Η ταυτότητα του αμερικανικού υποβρυχίου δεν αποκαλύφθηκε
Σχετικά Άρθρα
(upd) Πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Οχάιο έφτασε στην επιχειρησιακή περιοχή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο και η διοίκηση δημοσίευσε μια φωτογραφία του να περνάει από τη διώρυγα του Σουέζ, τη Δευτέρα.
Η ταυτότητα του υποβρυχίου δεν αποκαλύφθηκε και δεν είναι γνωστό αν πρόκειται για ένα από τα τέσσερα υποβρύχια που μεταφέρουν πυραύλους κρουζ Tomahawk ή από τα 14 υποβρύχια που μεταφέρουν τους βαλλιστικούς πυραύλους Trident-II, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στην αμερικανική δύναμη αποτροπής στην περιοχή και τη δυνατότητα επίθεσης αν χρειαστεί, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.
Όπως σχολιάζει το αμερικανικό CNN, πρόκειται για μία σπάνια ανακοίνωση από το Πεντάγωνο, καθώς ο αμερικανικός στρατός δεν ανακοινώνει τις κινήσεις ή τις επιχειρήσεις του στόλου των υποβρυχίων. Αντίθετα, τα υποβρύχια λειτουργούν με σχεδόν πλήρη μυστικότητα.

Μήνυμα στο Ιράν

Μετά την ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στρατιωτικοί παρατηρητές υπέθεσαν ότι η αποκάλυψη της ανάπτυξης του υποβρυχίου είχε πιθανώς ως στόχο να στείλει ένα μήνυμα στο Ιράν και στους υποτιθέμενους αντιπροσώπους του, όπως η Χεζμπολάχ.
Οι εν λόγω πολιτοφυλακές έχουν απειλήσει με κλιμάκωση εάν το Ισραήλ, το οποίο βομβαρδίζει αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας μετά από αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, δεν συμφωνήσει σύντομα σε κατάπαυση του πυρός.
Η ανακοίνωση της ανάπτυξης του υποβρυχίου συμπίπτει με τη Γάζα που έχει τεθεί σε μπλακ άουτ επικοινωνίας εν μέσω αυτού που έχει περιγραφεί ως ο πιο σφοδρός βομβαρδισμός μέχρι σήμερα.
Ο απολογισμός των νεκρών στον πυκνοκατοικημένο, στενό θύλακα πλησιάζει γρήγορα το όριο των 10.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Al Jazeera.
Το δημοσίευμα δεν ανέφερε πού βρήκε αυτούς τους αριθμούς θυμάτων.
Παρεμπιπτόντως, η πρόσφατη ανάπτυξη του υποβρυχίου, ακολουθεί επίσης μια σειρά επιθέσεων εναντίον στρατιωτών των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.
Οι υποστηριζόμενες από το Ιράν μαχητές έχουν κατηγορηθεί ότι εξαπολύουν χαμηλού επιπέδου επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ και τη Συρία.
Αλλά με τις αναπτύξεις τους στην περιοχή, οι ΗΠΑ προσπαθούν να καταστήσουν εμφανές ότι τυχόν μεγαλύτερες επιθέσεις θα είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικά αντίποινα.
Οι ΗΠΑ έχουν ρίξει το στρατιωτικό τους βάρος στον σύμμαχό τους Ισραήλ, ενισχύοντας τον στρατό και προκαλώντας την οργή των περιφερειακών δυνάμεων που ακολουθούν γραμμή υπέρ της Γάζας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση για την ανάπτυξη υποβρυχίων έρχεται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού ότι κατά τη διάρκεια τριήμερης άσκησης στη Μεσόγειο Θάλασσα, δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων, Gerald R. Ford και Dwight D. Eisenhower, εκτόξευσαν μαχητικά αεροσκάφη και έκαναν ασκήσεις πυραυλικής άμυνας.
Η επίδειξη δύναμης από τις ΗΠΑ γίνεται παράλληλα με τις διπλωματικές προσπάθειες σε ανώτατο επίπεδο για να σταματήσει μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Την ημέρα που έγινε η ανακοίνωση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken αναχώρησε για τη Μέση Ανατολή για να έχει διπλωματικές συνομιλίες με τους ηγέτες της περιοχής, μεταξύ άλλων από τη Δυτική Όχθη, την Τουρκία, το Ιράκ, την Ιορδανία και την Κύπρο.

Ικανοποίηση Ισραήλ

Το Ισραήλ χαιρετίζει την ανάπτυξη αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου στην περιοχή ως "αποτρεπτικό και σταθεροποιητικό παράγοντα.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού χαιρέτισε την ανάπτυξη ενός αμερικανικού υποβρυχίου πυρηνικών πυραύλων στην περιοχή.
"Είναι πάντα καλά νέα να βλέπεις ότι οι Αμερικανοί μετακινούν περισσότερα μέσα", δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ στα μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα, αναφέρει το Reuters.
«Το βλέπουμε αυτό ως ένα είδος αποτρεπτικού, σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή», τόνισε.

Στο Ισραήλ ο επικεφαλής της CIA

Εν τω μεταξύ, στους New York Times, αναφέρθηκε νωρίτερα ότι μετά την ανακοίνωση της επίσκεψης που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα - ο επικεφαλής της CIA William Burns έχει ήδη φτάσει στο Ισραήλ.
Ο Burns αναμένεται να έχει συνομιλίες για τη συνέχιση των επιχειρήσεων κατά της Χαμάς και για το θέμα των απαχθέντων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης