Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Οι μέρες του Benjamin Netanyahu στο Ισραήλ είναι μετρημένες» - Ετοιμάζουν διάδοχο οι ΗΠΑ και ο ρόλος… Trump

«Οι μέρες του Benjamin Netanyahu στο Ισραήλ είναι μετρημένες» - Ετοιμάζουν διάδοχο οι ΗΠΑ και ο ρόλος… Trump
Η διάδοχη κατάσταση στο Ισραήλ είναι το μείζον θέμα που απασχολεί τον Λευκό Οίκο τις τελευταίες ημέρες
Ο Joe Biden και οι κορυφαίοι βοηθοί του στον Λευκό Οίκο συζήτησαν την πιθανότητα οι «πολιτικές μέρες» του Benjamin Netanyahu να είναι μετρημένες και υπολογίζουν πιθανούς διαδόχους καθώς η δημοτικότητα του Ισραηλινού πρωθυπουργού συνεχίζει να πέφτει μετά την επιτυχημένη επίθεση της Hamas στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα.
Αυτό ανέφερε το Politico, τονίζοντας ότι η διάδοχη κατάσταση στο Ισραήλ είναι το μείζον θέμα που απασχολεί τον Λευκό Οίκο τις τελευταίες ημέρες.
Το θέμα της αναμενόμενης πτώσης του Netanyahu από την εξουσία έχει αναδειχθεί κορυφαίο θέμα σε πρόσφατες συναντήσεις στον Λευκό Οίκο, συμπεριλαμβανομένου του πιο πρόσφατου ταξιδιού του Biden στο Ισραήλ, κατά το οποίο συναντήθηκε με τον Netanyahu μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου.
Ο Biden έχει μάλιστα προτείνει στον Netanyahu να σκεφτεί πως θα προετοιμάσει τη διάδοχη κατάσταση, σύμφωνα με πηγές του Politico.

Λίγοι μήνες ακόμη

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης η κυβέρνηση Biden πιστεύει ότι ο Netanyahu δεν θα παραμείνει στην εξουσία για πολύ, με τη θητεία του ως πρωθυπουργός να αναμένεται να διαρκέσει λίγους μήνες λόγω της οργής του ισραηλινού κοινού που προέκυψε από την αιφνιδιαστική επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου και τις αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών.
Περίπου 1.400 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Hamas, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών και πολιτών.
Μερικοί σκοτώθηκαν από μαχητές της Hamas, ενώ άλλοι σκοτώθηκαν στα διασταυρούμενα πυρά καθώς το Ισραήλ χρησιμοποίησε μεγάλη δύναμη για να εξοντώσει τους μαχητές της Hamas που είχαν αιχμαλωτίσει πολλούς Ισραηλινούς.
Η Hamas κατάφερε να πάρει πάνω από 200 αιχμαλώτους Ισραηλινούς σστη Γάζα, και το ισραηλινό κοινό, ακόμη και οι ίδιοι οι αιχμάλωτοι επέκριναν σκληρά τον Netanyahu και τη δεξιά κυβέρνηση εποίκων του, οι οποίοι έδωσαν προτεραιότητα στη Hamas και τη δολοφονία Παλαιστινίων πολιτών στη Γάζα αντί των αιχμαλώτων.
Επιπλέον, πολλοί Ισραηλινοί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση εσκεμμένα επέτρεψε να συμβεί η επίθεση της Hamas, επικαλούμενη την αργή απάντηση του στρατού και της αστυνομίας καθώς οι μαχητές της Hamas διείσδυσαν βαθιά στο ισραηλινό έδαφος και στόχευσαν τόσο στρατιωτικές βάσεις όσο και οικισμούς στη Γάζα.
Ο Netanyahu έχει υποσχεθεί να ερευνήσει τις αποτυχίες των μυστικών υπηρεσιών, αλλά αρνείται να το κάνει μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια.
«Θα πρέπει να υπάρξει ένας απολογισμός εντός της ισραηλινής κοινωνίας για το τι συνέβη», είπε ο αξιωματούχος.

Το ταξίδι Biden

Το ταξίδι του Biden στο Τελ Αβίβ τον περασμένο μήνα ήταν σε μεγάλο βαθμό υποστηρικτικό, αλλά ο σημερινός αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η αδύναμη εξουσία του Netanyahu βρίσκεται πάντα «στο παρασκήνιο» κατά τις συνομιλίες της εσωτερικής κυβέρνησης Biden για τη Δυτική Ασία.
Και οι βοηθοί του Biden ήδη εμπλέκουν μια σειρά από άλλους Ισραηλινούς πολιτικούς, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, στην πολεμική προσπάθεια.
Σύμφωνα με τους δύο ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους καθώς και τον νυν και τον πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ, «αυτές οι συνομιλίες έδωσαν επίσης έναν τρόπο να μετρηθεί η σκέψη διάφορων Ισραηλινών που θα μπορούσαν να αναλάβουν το τιμόνι της χώρας», έγραψε το Politico.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ μπορεί να επιδιώκουν να επιλέξουν τον διάδοχο του Netanyahu, όπως έκαναν στην Ουκρανία μετά το πραξικόπημα του 2014 κατά του τότε προέδρου Viktor Yanukovych.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν σημειώσει την πτώση της αποδοχής του Netanyahu και προβλέπουν ότι τυχόν προσεχείς ισραηλινές ή αμερικανικές εκτιμήσεις σχετικά με την αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών θα είναι πιθανότατα ακόμη πιο καταδικαστική για τον πρωθυπουργό.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden έχουν προσφέρει δημόσιες δηλώσεις αλληλεγγύης στην ισραηλινή κυβέρνηση, παρά τις καταδίκες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι το Ισραήλ έχει βάλει στο στόχαστρο Παλαιστίνιους πολίτες «σε μαζική κλίμακα».
Ωστόσο, ανησυχούν για το ποιος μπορεί να είναι ο διάδοχος του Netanyahu και πώς θα είναι η «επόμενη μέρα» στη Γάζα εάν η Hamas ηττηθεί.
Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ετοιμάσει σχέδια για εθνοκάθαρση και προσάρτηση της Γάζας, αναγκάζοντας τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της λωρίδας να καταφύγουν στην Αίγυπτο ως πρόσφυγες, για να μην επιστρέψουν ποτέ.
Ο Λευκός Οίκος συμπεριέλαβε χρηματοδότηση για τη μετεγκατάσταση των κατοίκων της Γάζας στο Σινά της Αιγύπτου στο πρόσφατο αίτημα συμπληρωματικής χρηματοδότησης προς το Κογκρέσο, προτείνοντας την έγκριση μιας τέτοιας προσπάθειας.
Ταυτόχρονα, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν επίσης επικαλεστεί τη δυνατότητα εγκατάστασης της Παλαιστινιακής Αρχής, με επικεφαλής τον Mahmoud Abbas, στην εξουσία στη Γάζα ή τη δυνατότητα αποστολής πολυεθνικής δύναμης, αν και όχι απαραίτητα με αμερικανικά στρατεύματα, για τον έλεγχο της επικράτειας.

Παλιές διαφωνίες

Ο Netanyahu και ο Biden είχαν διαφωνίες ακόμη και πριν από τον πόλεμο.
Ο Netanyahu ήταν ένθερμος υποστηρικτής του πρώην προέδρου Donald Trump και δεν φαινόταν ευχαριστημένος που ο Biden τον νίκησε στις εκλογές του 2020.
Ο Biden έχει επίσης αποστασιοποιηθεί από τον Netanyahu μετά την προσπάθεια του πρωθυπουργού να αναθεωρήσει το δικαστικό σύστημα του Ισραήλ μετά την ανάκτηση της εξουσίας στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου.
Ο Netanyahu έχει επίσης επικρίνει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να διαπραγματευτούν με το Ιράν και τις χαλαρές προσπάθειες του Λευκού Οίκου του Biden να επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν.
Αυτό πιθανώς οφείλεται στην επιρροή της Κίνας, του μεγαλύτερου αγοραστή πετρελαίου του Ιράν, στον Biden μέσω επιχειρηματικών συναλλαγών με τον γιο του Hunter.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης