Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανθρωπιστική καταστροφή: Υπό πολιορκία η Γάζα - Σοκ με 4.100 νεκρά παιδιά - Hamas: Οι ΗΠΑ έχουν βρόμικα σχέδια με Ισραήλ

Ανθρωπιστική καταστροφή: Υπό πολιορκία η Γάζα - Σοκ με 4.100 νεκρά παιδιά - Hamas: Οι ΗΠΑ έχουν βρόμικα σχέδια με Ισραήλ
Νέο τελεσίγραφο του ισραηλινού στρατού στους Παλαιστίνιους προκειμένου να εκκενώσουν τα βόρεια εδάφη της Γάζας
(upd) Στο κενό έχουν πέσει μέχρι στιγμής οι εκκλήσεις για ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός στη Μέση Ανατολή, με τη Λωρίδα της Γάζας να βομβαρδίζεται συνεχώς σε ένα άνευ προηγουμένου αιματοκύλισμα που προσιδιάζει σε γενοκτονία.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι al Arabiya, που επικαλείται το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, από την αρχή της κλιμάκωσης της σύγκρουσης, «ο αριθμός των νεκρών από αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας έφτασε τους 10.022, μεταξύ των οποίων 4.104 παιδιά».
Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 9,7 χιλιάδες, ενώ περισσότεροι από 24,8 χιλιάδες τραυματίστηκαν.
Στο μεταξύ, συνεχείς επιθέσεις στην πόλη της Γάζας εξαπολύει ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι έκοψε στα «δύο» και περικύκλωσε την πόλη, αναφέροντας ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα αρχίσουν και οι οδομαχίες με τις δυνάμεις της Hamas.
Οι Ισραηλινοί μιλούν για «βόρεια Γάζα» και «νότια Γάζα», προαναγγέλλοντας σημαντικά πλήγματα κατά στόχων της Hamas τις επόμενες ημέρες, τη στιγμή που ο ΟΗΕ ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας ότι έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες προσωπικού του – 88 άνθρωποι – σε μια μόνο σύγκρουση στην ιστορία του.
Η Hamas κατηγορεί τους Ισραηλινούς για τα πλήγματα σε νοσοκομεία, με τον ισραηλινό στρατό να ανταποδίδει τα πυρά, υποστηρίζοντας πως αυτά αποτελούν ορμητήριο για επιθέσεις κατά Ισραηλινών στρατιωτών.
Μέχρι στιγμής ο ισραηλινός στρατός μετρά τουλάχιστον 31 νεκρούς στρατιώτες.
Την ίδια ώρα, πανικός επικρατεί στο Βόρειο Ισραήλ καθώς δέχθηκε από την πλευρά του Λιβάνου μπαράζ επιθέσεων από ρουκέτες.

Ιορδανία: Κήρυξη πολέμου εάν εκτοπίσουν τους Παλαιστίνιους

Η Ιορδανία θα θεωρήσει ως κήρυξη πολέμου οποιαδήποτε προσπάθεια να εκτοπίσουν τους Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας ή τη Δυτική Όχθη
υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας, Bisher Khasawneh.
Όπως είπε ο Khasawneh, η Ιορδανία εξετάζει όλες τις επιλογές ως απάντηση στην επιθετικότητα του Ισραήλ κατά της Γάζας, αναφέροντας πως κάθε απόπειρα εκτόπισης των Παλαιστινίων συνιστά κόκκινη γραμμή.

Hamas κατά ΗΠΑ

Επίθεση προς την Ουάσινγκτον εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της Hamas λέγοντας ότι «Προειδοποιούμε όλες τις μεριές αν θέλουν να κάνουν κάτι στο λαό μας… ο σπουδαίος λαός της Παλαιστίνης δε θα το δεχτεί».
Και συνέχισε: «Οι ΗΠΑ έχουν “βρόμικα σχέδια”.
Ο λαός της Γάζας δε θα μείνει σιωπηλός αν η Ουάσιγκτον συνεχίσει την “συνεργασία με τους εποίκους”» είπε αναφερόμενος στο Ισραήλ.
«Θέλουμε μία ανεξάρτητη χώρα με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».
Ακόμα διεμήνυσε ότι «απατάται όποιος νομίζει ότι η Χαμάς θα ηττηθεί. Νικήσαμε στις 7 Οκτωβρίου και θα νικήσουμε ξανά» καταλήγει.

Μήνυμα Khamenei σε Ιράκ: Ασκήστε πίεση στις ΗΠΑ

Μηνύματα με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα που βάζουν στο στόχαστρο τις ΗΠΑ έστειλε μέσω social media ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei.
«Ο μουσουλμανικός κόσμος πρέπει να αυξήσει την πολιτική πίεση στις ΗΠΑ και στο Σιωνιστικό καθεστώς για να τερματιστεί η σφαγή ανθρώπων στη Γάζα.
Ως μια σημαντική χώρα στην περιοχή, το Ιράκ μπορεί να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην άσκηση πολιτικής πίεσης στις ΗΠΑ και στο κατοχικό καθεστώς για να σταματήσουν τη σφαγή ανθρώπων στη Γάζα αλλά και στην έναρξη μιας νέας προσέγγισης στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.
Οι ΗΠΑ είναι ο συνεργός των Σιωνιστών στα εγκλήματα τους κατά της Γάζας.
Εάν σταματήσουν οι προμήθειες όπλων και η πολιτική τους υποστήριξη, το Σιωνιστικό καθεστώς θα είναι ανίκανο να συνεχίσει.
Όσο περισσότερο συνεχίζεται ο τρέχων πόλεμος, τα στοιχεία που δείχνουν τον άμεσο ρόλο των ΗΠΑ στην κατεύθυνση των εγκλημάτων του Σιωνιστικού καθεστώτος στη Γάζα γίνονται πιο έντονα» ανέφερε ο Khamenei.
Σημειώνεται πως επιθέσεις με drones έγιναν τις τελευταίες ώρες κατά στρατιωτικών βάσεων σε Ιράκ και Συρία, όπου υπάρχουν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Χωρίς δηλώσεις και κοινό ανακοινωθέν η συνάντηση Blinken (ΗΠΑ) – Fidan (Τουρκία)

Χωρίς δηλώσεις αλλά και χωρίς κοινό ανακοινωθέν ολοκληρώθηκε ύστερα από περίπου 2,5 ώρες η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken και της Τουρκίας, Hakan Fidan.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Al Jazeera, «η αμερικανική πλευρά προσπάθησε να πείσει τους Τούρκους αξιωματούχους να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη Hamas και να την αναγκάσουν να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους.
Αλλά η τουρκική θέση ήταν πολύ σαφής σε αυτό το θέμα.
Είπαν ότι η απελευθέρωση κρατουμένων θα πρέπει να είναι αμοιβαία, εάν η Hamas απελευθερώνει αιχμαλώτους, τότε και το Ισραήλ απελευθερώνει Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Η Τουρκία ζήτησε επίσης άνευ όρων κατάπαυση του πυρός».
44_3.jpg
47.jpg
Κομμένη στα δύο η Γάζα

Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι έχουν περικυκλώσει την πόλη της Γάζας και ότι την έχουν κόψει στα δύο.
«Σήμερα υπάρχει η βόρεια Γάζα και η νότια Γάζα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari, τη στιγμή που τα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν πως μέσα στις επόμενες 48 ώρες ο στρατός θα εισέλθει στην πόλη, γεγονός που σημαίνει πως θα αρχίσουν και οι σκληρές οδομαχίες με την Hamas.
Στόχος της επιχείρησης θα είναι να εξοντώσει στελέχη της Hamas που έχουν κρυφτεί στην πόλη και να καταστρέψει τουνελ και στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις της.
Ο Ισραηλινός Στρατός πιστεύει ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης να καταστρέψει τη Hamas, αλλά ότι θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα: Από αρκετούς μήνες έως έναν χρόνο, ή και περισσότερο.
Το IDF δήλωσε επίσης ότι σε αυτό το στάδιο, οι δυνάμεις θα αποφύγουν την είσοδο σε σήραγγες της Hamas, υπό τον φόβο ότι είναι παγιδευμένες με εκρηκτικά.
211_2.jpg

30 ρουκέτες από Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ 

Οι σειρήνες του συναγερμού ήχησαν το απόγευμα της Δευτέρας 6/11 σε πολλές πόλεις του βόρειου Ισραήλ και ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι περίπου 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον του ισραηλινού εδάφους από τον Λίβανο την τελευταία ώρα.
Οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν ότι απαντούν με πυρά του πυροβολικού εναντίον των θέσεων από τις οποίες προήλθαν οι πύραυλοι αυτοί.
Η ένοπλη πτέρυγα της Hamas στον Λίβανο, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ανακοίνωσαν μέσω της πλατφόρμας Telegram ότι εκτόξευσαν 16 πυραύλους προς τη Ναχιρίγια και τη νότια Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.

Νέο τελεσίγραφο

Νέο τελεσίγραφο στους Παλαιστίνιους που παραμένουν στα βόρεια εδάφη της Λωρίδας της Γάζας έδωσε ο ισραηλινός στρατός.
Συγκεκριμένα, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι από τις 11:00 το πρωί και για τέσσερις ώρες θα επιτρέψουν και πάλι τα ταξίδια στον διάδρομο Salah el - Din 
που συνδέει τα βόρεια με τα νότια εδάφη της Γάζας.
Στην ανακοίνωση οι Παλαιστίνιοι καλούνται να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των Ισραηλινών και να κινηθούν προς τα νότια εδάφη, υποστηρίζοντας πως η Hamas χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες.
Εκτιμάται ότι ακόμα παραμένουν στην πόλη της Γάζας 300.000 με 400.000 άνθρωποι, με την κατάσταση στην πόλη να είναι πραγματικά απελπιστική.

Στα χέρια των Ισραηλινών στρατόπεδο της Hamas

Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν ένα στρατόπεδο της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως υποστηρίζουν, στο στρατόπεδο αυτό υπάρχουν θέσεις παρατήρησης, χώροι εκπαίδευσης και υπόγειες σήραγγες των τρομοκρατών.

Πλήξαμε 450 στόχους -  Πάνω από 200 οι νεκροί

Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο έπληξε 450 στόχους της Hamas και ότι εξουδετέρωσε τον υπεύθυνο των ειδικών επιχειρήσεων ασφαλείας της Hamas, Jamal Mussa.
Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν πως από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας.
7_44.jpg
11_28.jpg

O IDF «εξουδετέρωσε» έναν ακόμα διοικητή της Hamas

Την «εξουδετέρωση» του Wael Asfeh, ενός εκ των διοικητών της Hamas, ανακοίνωσε ο IDF.


Βομβαρδισμοί σε νοσοκομεία

Η Hamas έκανε λόγο για σφοδρούς βομβαρδισμούς γύρω από αρκετά νοσοκομεία, με τους Ισραηλινούς να υποστηρίζουν πως οι μαχητές της Hamas είναι αυτοί που ανοίγουν πυρ ακόμα και μέσα από τα νοσοκομεία.
Ο ισραηλινός στρατός κατηγορείται συχνά, κυρίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον ΟΗΕ, για τους βομβαρδισμούς του πάνω ή κοντά σε δομές υγείας της Λωρίδας της Γάζας όπου υπάρχουν πολλοί άμαχοι, κυρίως εκτοπισμένοι που βρίσκουν εκεί καταφύγιο.
Ωστόσο, οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως πολλά από τα νοσοκομεία συνδέονται με το υπόγειο δίκτυο των τούνελ της Hamas.
Η Hamas υποστηρίζει πως οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν πάνω από 100 νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και ότι περίπου 16 ιατρικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν εντελώς.
Σύμφωνα με την Hamas, οι Ισραηλινοί χτυπούν με διάφορα προσχήματα τον ιατρικό τομέα, τους τραυματίες και τους ανάπηρους.
12_21.jpg
OHE: Σταματήστε, αρκετά

Σε μια σπάνια, κοινή ανακοίνωση προχώρησαν οι διευθυντές των κυριότερων υπηρεσιών του ΟΗΕ, με την οποία εκφράζουν την αγανάκτηση τους για τον αριθμό των θυμάτων αμάχων στη Γάζα και ζητούν την «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».
«Εδώ και σχεδόν έναν μήνα, ο κόσμος παρακολουθεί την κατάσταση που εκτυλίσσεται στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη με σοκ και φρίκη καθώς αυξάνεται εκθετικά ο αριθμός των χαμένων και ρημαγμένων ζωών» επισημαίνει το κείμενο.
«Στη Λωρίδα της Γάζας, ένας ολόκληρος πληθυσμός υφίσταται πολιορκία και επίθεση, απαγόρευση πρόσβασης στα απόλυτα απαραίτητα προς το ζην, βομβαρδίζεται μέσα στο σπίτι του, σε καταφύγια, σε νοσοκομεία, σε χώρους λατρείας.
Αυτό είναι απαράδεκτο» αναφέρει η ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται: «Χρειαζόμαστε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Πάνε 30 ημέρες. Αρκετά. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα».
Σημειώνεται πως ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως στη διάρκεια του πολέμου έχουν σκοτωθεί 88 μέλη του προσωπικού του, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ σε μια και μόνο σύγκρουση, στην ιστορία του.

Άρνηση Abbas σε Blinken να αναλάβει τη Γάζα - Μόνο με συνολική πολιτική λύση

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas ζήτησε κατά τη συνάντηση του  με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken κατά τη συνάντηση τους στη Δυτική Όχθη, την «άμεση κατάπαυση του πυρός» και να επιτραπεί να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Ωστόσο ο Blinken έκανε για λογαριασμό των ΗΠΑ μια άλλου τύπου πρόταση στον Abbas, ζητώντας η Παλαστινιακή Αρχή να αναλάβει κεντρικό ρόλο σε «ό,τι θα έρθει την επόμενη μέρα στη Γάζα» - αφού δηλαδή ο ισραηλινός στρατός εξοντώσει το σύνολο των δυνάμεων της Hamas, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και μερικών χλιάδων αμάχων.
«Θα αναλάβουμε πλήρως τις ευθύνες μας στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής λύσης που θα περιλαμβάνει όλη τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας», απάντησε ο Abbas στον Blinken, ανέφερε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Netanyahu: Καμία εκεχειρία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu απέρριψε εκ νέου τις εκκλήσεις για εκεχειρία στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν και οι τουλάχιστον 240 Ισραηλινοί όμηροι που συνέλαβε η Hamas κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
«Δεν θα υπάρξει εκεχειρία χωρίς την επιστροφή των ομήρων μας, το λέμε αυτό σε εχθρούς και φίλους.
Θα συνεχίσουμε μέχρι να τους κερδίσουμε», είπε ο Netanyahu στους άνδρες των χερσαίων και εναέριων δυνάμεων της χώρας στην αεροπορική βάση Ramon στο νότιο Ισραήλ επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική θέση.

Ritter: Θα χάσει το Ισραήλ

Ο πρώην αξιωματούχος της CIA και τέως επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ, Scott Ritter υποστηρίζει ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να νικήσει τη Hamas.
Αν ο ισραηλινός στρατός ελπίζει να νικήσει τη Hamas στη Γάζα, πρέπει να φτάσει στις υπόγειες σήραγγες, υποστηρίζει ο γεωπολιτικός αναλυτής αλλά το Ισραήλ δεν θέλει να το κάνει αυτό, γιατί «θέλει πόλεμο χωρίς μεγάλο κόστος», προσθέτει.
«Οι Ισραηλινοί πολεμούν πάνω από το έδαφος.
Κάνουν περιορισμένες επιχειρήσεις στις σήραγγες.
Αλλά δεν καταφέρνουν να νικήσουν τη Hamas.
Για να νικήσουν τη Hamas, πρέπει να πάνε κάτω από το έδαφος και να κλείσουν ολόκληρο το δίκτυο των τούνελ», σημειώνει.
Το μόνο που κάνει το Ισραήλ προς το παρόν είναι να καταστρέφει τις υποδομές στη Γάζα εν μέσω του αυξανόμενου αριθμού των νεκρών αμάχων, υπογραμμίζει ο Ritter στο Sputnik.
Οι σήραγγες της Hamas είναι τριών επιπέδων, διευκρινίζει, με  το πρώτο επίπεδο ενσωματώνει περάσματα επικοινωνίας που επιτρέπουν την κίνηση των μονάδων, τη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών.
Το δεύτερο επίπεδο φιλοξενεί εργαστήρια και εργοστάσια κατασκευής πυραύλων και το τρίτο επίπεδο, σε βάθος περίπου 40-60 μέτρων κάτω από τη γη, κρύβει κεντρικά γραφεία, τα οποία προστατεύονται από ένα κάλυμμα ενισχυμένο με σκυρόδεμα.
Αλλά εκτός των πιλότων και ορισμένων ανώτατων αξιωματικών, οι υπόλοιποι άνδρες των Ισραηλινών Ενόπλων (IDF) είναι απλοί στρατιώτες», σημειώνει ο Ritter.
Τα τάγματα που επιχειρούν αυτή τη στιγμή στη Γάζα αποτελούνται από «παιδιά 18, 19, 20 ετών χωρίς καμία ουσιαστική εμπειρία» και «παιδιά ενός έθνους που αποστρέφεται τις απώλειες».
Γι αυτό και δεν μπορούν να κερδίσουν, καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης