Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περιπλέκεται επικίνδυνα η κατάσταση – Εσπευσμένα στη Μέση Ανατολή ο αρχηγός της CIA, τι φοβούνται οι ΗΠΑ - Αποτυχία Blinken

Περιπλέκεται επικίνδυνα η κατάσταση – Εσπευσμένα στη Μέση Ανατολή ο αρχηγός της CIA, τι φοβούνται οι ΗΠΑ - Αποτυχία Blinken
Έτσι ο στενός συνεργάτης του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, διευθυντής της CIA William Burns μεταβαίνει εκτάκτως στη Μέση Ανατολή για τον πόλεμο της Γάζας και το ζήτημα των ομήρων
Σχετικά Άρθρα
Επικίνδυνα περίπλοκη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τις ΗΠΑ να βρίσκονται σε κατάσταση προφανούς αμηχανίας για τις εξελίξεις.
Από τη μία δεν μπόρεσαν να μετριάσουν τα χτυπήματα κατά αμάχων από το Ισραήλ ενώ από την άλλη ο μαραθώνιος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στις αραβικές χώρες δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Έτσι ο στενός συνεργάτης του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, διευθυντής της CIA William Burns μεταβαίνει εκτάκτως στη Μέση Ανατολή για τον πόλεμο της Γάζας και το ζήτημα των ομήρων.

Αποτυχία Blinken

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή , ο Blinken ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Δυτική Όχθη για να δει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas.
Η επίσκεψη Blinken αρχικά αιφνιδίασε επειδή ήταν η πρώτη φορά που ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επισκέπτεται τη Δυτική Όχθη.
Στη συνάντηση αυτή ο Mahmoud Abbas ζήτησε όπως ήταν αναμενόμενο από τον Blinken «άμεση κατάπαυση του πυρός» και να επιτραπεί να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο ο Blinken έκανε για λογαριασμό των ΗΠΑ μια άλλου τύπου πρόταση στον Abbas, ζητώντας του η Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει κεντρικό ρόλο σε «ό,τι θα έρθει την επόμενη μέρα στη Γάζα» - αφού δηλαδή ο ισραηλινός στρατός εξοντώσει το σύνολο των δυνάμεων της Hamas, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και μερικών χιλιάδων αμάχων.
«Θα αναλάβουμε πλήρως τις ευθύνες μας στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής λύσης που θα περιλαμβάνει όλη τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας», απάντησε ο Abbas στον Blinken, ανέφερε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Στη συνέχεια ο Blinken επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Ιράκ, όπου βάλλονται συνεχώς από πυρά οι αμερικανικές βάσεις ενώ θρίλερ είναι το ταξίδι του στην Τουρκία, καθώς ήταν προγραμματισμένο να βρίσκεται εκεί από το βράδυ της Κυριακής (5/11/2023) αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.
Εάν τελικά μεταβεί στην Τουρκία θεωρείται απίθανο να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan καθώς το πρόγραμμα του οποίου δεν περιλαμβάνει τετ α τετ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.
Γενικότερα φαίνεται το πρόγραμμα Blinken στην Τουρκία να είναι κυριολεκτικά στον αέρα.
Νωρίτερα εξάλλου στην Τουρκία, όπου επικρατεί μένος τόσο κατά των ΗΠΑ, όσο και εναντίον του Ισραήλ πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση έξω από την αμερικανική βάση Incirlik με διαδηλωτές να εισβάλουν εντός των εγκαταστάσεων.

Ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών

Ο διευθυντής της CIA, William Burns, είναι ο πλέον έμπιστος συνεργάτης του Αμερικανού και πραγματοποίησε μυστικό ταξίδι στην Κίνα τον Μάιο 2023.
Η κρυφή αυτή επίσκεψη Burns στην Κίνα έδειχνε πόσο ανήσυχος ήταν ο Λευκός Οίκος για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τους Financial Times, στον Burns ανατίθενται πάντα οι πιο δύσκολες αποστολές και στόχος του συγκεκριμένου ταξιδιού, ήταν οι συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους.
Το ταξίδι του Burns του υψηλότερου αξιωματούχου της κυβέρνησης Biden που επισκέφτηκε την Κίνα, έγινε εν μέσω της ώθησης της Ουάσιγκτον για δεσμεύσεις υψηλού επιπέδου με το Πεκίνο περί σταθεροποίησης των διμερών σχέσεων.
«Τον περασμένο μήνα ο διευθυντής της CIA ταξίδεψε στο Πεκίνο όπου συναντήθηκε με Κινέζους ομολόγους του και τόνισε τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας στα κανάλια πληροφοριών», έλεγε τότε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης