Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Πάνω από 50 δισ. δολ. υπολογίζει το αισιόδοξο σενάριο το κόστος του πολέμου στη Γάζα

Ισραήλ: Πάνω από 50 δισ. δολ.  υπολογίζει το αισιόδοξο σενάριο το κόστος του πολέμου στη Γάζα
Οι παραδοχές της οικονομικής εφημερίδας Calcalist για τον υπολογισμό του κόστους
Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Hamas στη Λωρίδα της Γάζας θα κοστίσει έως και 200 δισεκατομμύρια σέκελ (51 δισεκατομμύρια δολάρια), ανέφερε την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023 η οικονομική εφημερίδα Calcalist, επικαλούμενη προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι η εκτίμηση, ίση με το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, βασιζόταν στις εξής παραδοχές: Ο πόλεμος θα διαρκέσει από οκτώ έως 12 μήνες, ότι αυτός περιορίζεται στη Γάζα, χωρίς την πλήρη συμμετοχή της Hezbollah του Λιβάνου, του Ιράν ή της Υεμένης και ότι οι περίπου 350.000 Ισραηλινοί που επιστρατεύτηκαν ως έφεδροι που επέστρεψαν σύντομα στη δουλειά.
Ο Calcalist περιέγραψε το υπουργείο ότι θεωρεί τα 200 δισεκατομμύρια σ
Επισημαίνεται επίσης ότι το ήμισυ του κόστους θα αφορά αμυντικά έξοδα που ανέρχονται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο σέκελ την ημέρα.
Άλλα 40-60 δισεκατομμύρια σέκελ θα προέρχονταν από απώλεια εσόδων, 17-20 δισεκατομμύρια για αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις και 10-20 δισεκατομμύρια σέκελ για αποκατάσταση υποδομών.
Ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich είπε προηγουμένως ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ προετοιμάζει ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας για όσους επλήγησαν από τις παλαιστινιακές επιθέσεις που θα είναι «μεγαλύτερο και ευρύτερο» από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Την Πέμπτη (2/11) ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι το κράτος έχει δεσμευτεί να βοηθήσει όλους τους πληγέντες.
«Η οδηγία μου είναι σαφής: Ανοίξτε τις κάνουλες και διοχετεύστε κεφάλαια σε όποιον τα χρειάζεται», είπε χωρίς να δώσει στοιχεία.
«Ακριβώς όπως κάναμε κατά τη διάρκεια του COVID.
Την περασμένη δεκαετία, έχουμε χτίσει εδώ μια πολύ ισχυρή οικονομία και ακόμη κι αν ο πόλεμος απαιτεί οικονομικές θυσίες από εμάς, όπως κάνει, θα τις πληρώσουμε χωρίς δισταγμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης