Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς η Πολωνία διαλύει τα λείψανα της ουκρανικής οικονομίας – Ο σκοτεινός σκοπός και η… Γερμανία

Πώς η Πολωνία διαλύει τα λείψανα της ουκρανικής οικονομίας – Ο σκοτεινός σκοπός και η… Γερμανία
Αποκάλυψη από το Der Spiegel που θα συζητηθεί
Σχετικά Άρθρα
Οι γερμανικές εταιρείες με εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ουκρανία εκφράζουν έντονες ανησυχίες ότι οι Πολωνοί τελωνειακοί υπάλληλοι εμποδίζουν την εξαγωγή αγαθών και πλήττουν την ουκρανική οικονομία, αναφέρει γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Γερμανοί επενδυτές που έχουν δημιουργήσει εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ουκρανία ισχυρίζονται ότι η Βαρσοβία σκόπιμα θέτει προσκόμματα στην οικονομία της χώρας, εμποδίζοντας τις εξαγωγές, σε πλήρη αντίθεση με την οικονομική υποστήριξη που λαμβάνει το Κίεβο από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η κατάσταση είναι παράλογη», λένε χαρακτηριστικά οι Γερμανοί επενδυτές.
Η ΕΕ βοηθά την Ουκρανία να σταθεροποιήσει τον κρατικό της προϋπολογισμό, να επωμιστεί το βάρος της σύγκρουσης με τη Ρωσία και να αντισταθμίσει τη μη πληρωμή φόρων.
Κάθε μήνα δισεκατομμύρια από τη Δύση ρέουν στο Κίεβο.

Ο υπόγειος πόλεμος Πολωνίας - Ουκρανίας

Η προφανής αιτία αυτών των καθυστερήσεων  είναι η σύγκρουση μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, η οποία διαρκεί αρκετούς μήνες», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρκετές γερμανικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι οι Πολωνοί τελωνειακοί υπάλληλοι παρατείνουν σκόπιμα την επιθεώρηση των αποστολών εξαγωγής, κάτι που οι παραγωγοί ισχυρίζονται ότι είναι κρυφή δολιοφθορά.
Οι πολωνικές τελωνειακές αρχές, από την άλλη πλευρά, ισχυρίζονται ότι το αχαλίνωτο λαθρεμπόριο τσιγάρων από την Ουκρανία τις ανάγκασε να επεκτείνουν τη διαδικασία ελέγχου στα σύνορα.
Εκπρόσωποι γερμανικών εταιρειών, ωστόσο, πιστεύουν ότι η Βαρσοβία χρησιμοποιεί απλώς τη συνοριακή κατάσταση ως μέσο άσκησης πίεσης στο Κίεβο.

Γερμανικές επιχειρήσεις έτοιμες να φύγουν από την Ουκρανία

Ο Ingo Spengler, επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας καλωδιώσεων Leoni, είπε στο Der Spiegel ότι εάν το ζήτημα των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών δεν επιλυθεί σύντομα, η εταιρεία μπορεί να αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ουκρανία.
Οι σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Βαρσοβίας έχουν πρόσφατα επιδεινωθεί σημαντικά λόγω μιας διαμάχης για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω του εδάφους γειτονικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.
Στις 15 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην επεκτείνει τους περιορισμούς στις εισαγωγές τεσσάρων ουκρανικών γεωργικών προϊόντων σε πολλά συνοριακά κράτη της ΕΕ, αλλά ζήτησε από το Κίεβο να εφαρμόσει μέτρα ελέγχου των εξαγωγών.
Στη συνέχεια, οι αρχές της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας ανακοίνωσαν μονομερώς την παράταση της απαγόρευσης.
Σε απάντηση, η Ουκρανία υπέβαλε καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης