Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκλονιστική πρόβλεψη για επόμενη πανδημία: Θα είναι ό,τι χειρότερο έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, από ιό μεταδοτικότερο και φονικότερο

Συγκλονιστική πρόβλεψη για επόμενη πανδημία: Θα είναι ό,τι χειρότερο έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, από ιό μεταδοτικότερο και φονικότερο
Η οικογένεια των παραμυξοϊών έχει πάνω από 75 ιούς, που προσβάλλουν με λοιμώξεις το αναπνευστικό, συμπεριλαμβανομένων της παρωτίτιδας, της ιλαράς και προστέθηκε στη λίστα των πανδημικών παθογόνων του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων προς παρακολούθηση τον Οκτώβριο
Η επόμενη πανδημία ήδη θεωρείται από τους επιστήμονες ως η «Big One» (η «Μεγάλη»), καθώς θα μπορούσε να είναι από ιό υπερ - μεταδοτικό και πιο φονικό από όσους έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα ως τώρα, προειδοποιούν οι επιστήμονες και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Daily Mail θα μπορούσε να «σιγοβράζει στο παρασκήνιο», περιμένοντας να απελευθερώσει τις πιο μεταδοτικές και πιο θανατηφόρες ασθένειες που γνωρίζει η ανθρωπότητα.
Η οικογένεια των παραμυξοϊών έχει πάνω από 75 ιούς, που προσβάλλουν με λοιμώξεις το αναπνευστικό, συμπεριλαμβανομένων της παρωτίτιδας, της ιλαράς και προστέθηκε στη λίστα των πανδημικών παθογόνων του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων προς παρακολούθηση τον Οκτώβριο.
Οι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν πώς μεταδίδονται μέσω διαφορετικών ειδών
Για παράδειγμα ένας από τους ιούς, ο ιός Nipah, μπορεί να μολύνει κύτταρα με υποδοχείς που ρυθμίζουν τι εισέρχεται ή εξέρχεται από τα κύτταρα που καλύπτουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα ζωτικά όργανα.
Αυτή η παραλλαγή έχει ποσοστό θνησιμότητας έως και 75% σε σύγκριση με τον Covid, που είναι πολύ κάτω από το 1%
Capture1_5.JPG
Δεν μεταλλάσσονται όπως ο κορωνοϊός, αλλά είναι ύπερμεταδοτικοί μεταξύ των ανρθώπων

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι σε αντίθεση με τη γρίπη και το Covid-19 είναι «ταχείες αλλαγές σχήματος», οι παραμυξοϊοί φαίνεται να μην μεταλλάσσονται καθώς εξαπλώνονται, αλλά έχουν γίνει «πολύ καλοί στη μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων».
Απλά φανταστείτε αν εμφανιζόταν ένας παραμυξοϊός που ήταν τόσο μεταδοτικός όσο η ιλαρά και τόσο θανατηφόρος όσο ο Nipah», δήλωσε σε μια δήλωση ο Michael Norris, Ph.D., επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς αυτό το σενάριο: η ταινία του 2011 Contagion βασίστηκε σε αυτό ακριβώς το είδος φανταστικού παραμυξοϊού.
Με πρωταγωνιστές τους Matt Damon, Gwyneth Paltrow και Kate Winslet, μια γυναίκα επιστρέφει σπίτι από ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Χονγκ Κονγκ και φέρνει πίσω ένα θανατηφόρο μικρόβιο που πυροδότησε μια παγκόσμια πανδημία - η ασθένεια ήταν ο ιός Nipah.
«Η γρίπη κατέληξε σε θάνατο», είπε στο The Atlantic ο Benhur Lee, ιολόγος στο Icahn School of Medicine του Mount Sinai.
Ο Lee συνέχισε να εξηγεί ότι αυτό δεν ισχύει για τους παραμυξοϊούς, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με έναν από τους περισσότερους από 75 ιούς δεν επιβιώνουν, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων.

Ο πρώτος παραμυξοϊός που ανακαλύφθηκε στην οικογένεια, που ονομάζεται Rinderpest, αναγνωρίστηκε το 1902.

Η πανώλη των βοοειδών, ή πανούκλα των βοοειδών, είναι μια μεταδοτική ιογενής ασθένεια που προσβάλλει τα δίχηλα ζώα.
Ήταν η δεύτερη ασθένεια που εξαλείφθηκε πλήρως το 2011, μετά την ανθρώπινη ασθένεια της ευλογιάς το 1980.
Παρόλο που οι επιστήμονες γνωρίζουν για τους παραμυξοϊούς για περισσότερο από έναν αιώνα, δεν έχουν ακόμη καταλάβει πώς οι ιοί μετακινούνται σε νέα είδη και μεταλλάξεις που γίνονται για να μολύνουν τους ανθρώπους.
Για παράδειγμα, πίστευαν από καιρό ότι η παρωτίτιδα μολύνει μόνο ανθρώπους και επιλεγμένα πρωτεύοντα θηλαστικά, αλλά εντοπίστηκαν περιπτώσεις μεταξύ των νυχτερίδων.
Υπάρχει επίσης μυστήριο για το πώς οι παραμυξοϊοί μπορούν να προκαλέσουν μικρές λοιμώξεις σε έναν ξενιστή αλλά να σκοτώσουν έναν άλλο.
Ο Paul Duprex, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, δήλωσε στο The Atlantic ότι οι ιοί της ερυθράς, από την υποοικογένεια των παραμυξοϊών που περιλαμβάνει την παρωτίτιδα, προκαλούν ανησυχία.
Οι άνθρωποι, οι πίθηκοι, οι χοίροι και οι σκύλοι είναι φυσικοί ξενιστές και μολύνονται εύκολα σε κοντινή απόσταση.
Capture_62.JPG
Και μετά υπάρχει η ιλαρά, που τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά τον 9ο αιώνα από έναν Πέρση γιατρό.
Μόλις το 1757 ένας Σκωτσέζος γιατρός ανακάλυψε έναν μολυσματικό παράγοντα στο αίμα των ασθενών που προκάλεσε τον ιό.
Η Emmie de Wit, επικεφαλής της μονάδας μοριακής παθογένεσης στα Rocky Mountain Laboratories, είπε στο The Atlantic ότι η ιλαρά θα μπορούσε τελικά να εξαλειφθεί, τερματίζοντας την ανάγκη για εμβολιασμούς.
Ωστόσο, όταν αυτό συνέβη η ευλογιά φάνηκε να παίρνει τη θέση της.
Η έκθεση για ενίσχυση της ετοιμότητας για επόμενη πανδημία στη Αυστραλία, που δημοσιεύθηκε το 2022, αναφέρεται στους παραμυξοϊούς: «Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να κατανοεί καλύτερα αυτές τις συνδέσεις μεταξύ της υγείας του ανθρώπου, των ζώων, των φυτών και του περιβάλλοντος, οι ιοί μετακινούνται από τα ζώα στους ανθρώπους με «ανησυχητικούς ρυθμούς».
«Εκτός από τους γνωστούς ιούς, κατά μέσο όρο, δύο νέοι ιοί εμφανίζονται στους ανθρώπους κάθε χρόνο και το ποσοστό που προκαλεί μεγαλύτερες επιδημίες αυξάνεται.
«Πολλοί από αυτούς τους ιούς έχουν δυνατότητα πανδημίας - τη δυνατότητα να εξαπλωθούν σε πολλές ηπείρους».
Capture_63.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης