Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αιφνίδια επίσκεψη A.Blinken στην Ραμάλα για συνομιλίες με M.Abbas, λίγο πριν την συνάντηση με τον T.Erdogan

Αιφνίδια επίσκεψη A.Blinken στην Ραμάλα για συνομιλίες με M.Abbas, λίγο πριν την συνάντηση με τον T.Erdogan
Ο Blinken απέρριψε την πρόταση των ΥΠΕΞ από την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Κατάρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και αντ' αυτού ζήτησε για άλλη μια φορά «ανθρωπιστικές παύσεις» για την παροχή βοήθειας στη Γάζα.
Σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Δυτική Όχθη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken, είχε συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Mahmoud Abbas στη Ραμάλα
Είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, που προκλήθηκε από την αιματηρή επίθεση της Ηamas στο ισραηλινό έδαφος, έπειτα από πολλές επισκέψεις του στο Ισραήλ και στην Ιορδανία.
Η συνάντηση Blinken-Abbas, έρχεται μόλις λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Recep Tayyip Erdogan και τον Hakan Fidan.
Εν τω μεταξύ, επιβεβαίωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Anthony Blinken, στις 5 και 6 Νοεμβρίου, στην 'Αγκυρα, μετά την επίσκεψή του στην Ιορδανία (Σάββατο 4/11) όπου είχε συνάντηση με τους ομολόγους του των κρατών της περιοχής.
Την Δευτέρα αναμένεται η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Hakan Fidan.
Σε ανακοίνωσή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται:
«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 5-6 Νοεμβρίου 2023.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, προβλέπεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Γάζα, περιφερειακά θέματα και τις διμερείς σχέσεις».

Επιδείνωση τουρκοϊσραηλινών σχέσεων

Ο Blinken επισκέπτεται Κυριακή και Δευτέρα 5 και 6/11 την Τουρκία στη βαριά σκιά των δηλώσεων του Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος δήλωσε ότι διακόπτει κάθε συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, λόγω των ενεργειών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
«Ο Netanyahu δεν είναι πλέον κάποιος με τον οποίο μπορούμε να μιλήσουμε.
Τον ξεγράψαμε», είπε ο Erdogan, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα.
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στη διεθνή διπλωματία δεν είναι δυνατή η πλήρης διακοπή των δεσμών και ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά μέσα με τον υπουργό Εξωτερικών Hakan Fidan και τον επικεφαλής της ΜΙΤ, Ibrahim Kalin για την επίτευξη οριστικής ειρήνης και διευθέτησης του Παλαιστινιακού.
Επιπλέον, η Άγκυρα χθες ανακάλεσε και τον προεσβευτή της από το Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις σε σχέση με τη Γάζα.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν «για διαβουλεύσεις» σε απάντηση για το γεγονός ότι «η ισραηλινή πλευρά δεν αποδέχεται εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και δεν επιτρέπει την αδιάλειπτη και συνεχή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαίωσε στην ανακοίνωσή του συνάντηση του Blinken με τον Τούρκο πρόεδρο ακόμη κι αν φαίνεται πιθανή, σύμφωνα με το περιβάλλον του.
Στην Άγκυρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συζητήσει επίσης για την Ουκρανία και την οριστικοποίηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που εδώ και καιρό μπλοκάρει η Τουρκία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Ανθρωπιστικές παύσεις» όχι κατάπαυση του πυρός!

Ο Blinken απέρριψε την πρόταση των ΥΠΕΞ από την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Κατάρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και αντ' αυτού ζήτησε για άλλη μια φορά «ανθρωπιστικές παύσεις» για την παροχή βοήθειας στη Γάζα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας και της Αιγύπτου δήλωσαν ότι η άμεση κατάπαυση του πυρός είναι ζωτικής σημασίας, ωστόσο ο Blinken αντέταξε ότι κάτι τέτοιο θα άφηνε τη Hamas στη θέση της, ικανή να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ.
Ακόμη, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και τα αραβικά κράτη συμφωνούν ότι το status quo μιας ελεγχόμενης από τη Hamas, Γάζας, δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι συζήτησε με τους Άραβες ομολόγους του πώς να χαράξουν μία πορεία προς τη λύση των δύο κρατών.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Αμάν μαζί με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, οι οποίοι έχουν επανειλημμένως κάνει έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, ο Blinken είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τη βία από εξτρεμιστές εποίκους στη Δυτική Όχθη.

Διευκόλυνση όχι λύση

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν «ανθρωπιστικές παύσεις» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Hamas, αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις για «κατάπαυση του πυρός» που ζητούσαν οι αραβικές χώρες.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι όλες αυτές οι προσπάθειες θα διευκολυνθούν με αυτές τις ανθρωπιστικές παύσεις», είπε ο Blinken σχετικά με τις προσπάθειες να σωθούν οι παλαιστίνιοι άμαχοι και να επιταχυνθεί η παράδοση βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε σχετικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια τέτοια κατάπαυση του πυρός θα «διατηρούσε τη Hamas σε ισχύ» και θα της επέτρεπε να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να πραγματοποιήσει ανάλογες επιθέσεις με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου.
«Το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των παλαιστινίων αμάχων», είπε ο ίδιος ενώ επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ είχε το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί μετά την αιματηρή επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου.
Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι και είναι η πιο αιματηρή στην ιστορία του Ισραήλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης