Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Hamas απωθεί τους Ισραηλινούς που σφυροκοπούν και περικυκλώνουν τη Γάζα - 2.500 πυραυλικά χτυπήματα σε 24 ώρες

Η Hamas απωθεί τους Ισραηλινούς που σφυροκοπούν και περικυκλώνουν τη Γάζα - 2.500 πυραυλικά χτυπήματα σε 24 ώρες
Πλησιάζουν τους 10.000 οι νεκροί άμαχοι της Γάζας, τους 26.000 ξεπερνούν οι τραυματίες - Στα δύο η Γάζα λέει ο Ισραηλινός Στρατός, σε 24 ώρές η πλήρης περικύκλωση της πόλης
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Μετά την ένταση των βομβαρδισμών στη Γάζα, που έπληξαν σχολεία, νοσοκομεία και πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς, ο ισραηλινός στρατός, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ανακοίνωσε ότι έπληξε πάνω από 2.500 στόχους της Hamas από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων και ότι οι δυνάμεις του εισήλθαν στα τούνελ της στη βόρεια Γάζα.
Αργότερα οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) εκτίμησαν με ανακοίνωσή τους την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2023 ότι οι δυνάμεις τους θα περικυκλώσουν πλήρως την πόλη της Γάζας εντός 48 ωρών και θα εμπλακούν σε οδομαχίες με τις δυνάμεις της Hamas.
Η χερσαία επίθεσή χώρισε το παλαιστινιακό έδαφος στα δύo.
Οι ισραηλινές δυνάμεις «έχουν περικυκλώσει την πόλη της Γάζας… Τώρα υπάρχει μια νότια Γάζα και μια βόρεια Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Daniel Hagari.

Στόχος της επιχείρησης θα είναι να εξοντώσει στελέχη της Hamas που έχουν κρυφτεί στην πόλη και να καταστρέψει τουνελ και στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις της.
Ο Ισραηλινός Στρατός πιστεύει ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης να καταστρέψει τη Hamas, αλλά ότι θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα: Από αρκετούς μήνες έως έναν χρόνο, ή και περισσότερο.
Επισημαίνεται ότι στην ανακοίνωση για να καθαριστεί η περιοχή από τρομοκράτες, είναι απαραίτητο να δράσουμε διεξοδικά και σχετικά αργά.
Το IDF δήλωσε επίσης ότι σε αυτό το στάδιο, οι δυνάμεις θα αποφύγουν την είσοδο σε σήραγγες της Hamas, υπό τον φόβο ότι είναι παγιδευμένες με εκρηκτικά.
Κάθε σήραγγα θα πληγεί επομένως από ειδικές δυνάμεις προκειμένου να αποφευχθεί να τεθεί η ζωή των στρατιωτών σε άμεσο κίνδυνο και να επιτραπεί η αντιμετώπιση των απειλών από τα τούνελ σε μεταγενέστερο στάδιο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν οι πληροφορίες υποδείξουν ότι είναι σκόπιμο, η αεροπορία θα χτυπήσει το τούνελ από αέρος, εξουδετερώνοντας οποιαδήποτε απειλή.
Σε αυτό το στάδιο, ο Ισραηλινός Στρατός δεν έχει δώσει εντολή να αρχίσουν να επιχειρούν δυνάμεις στο νοσοκομείο Shifa, όπου, σύμφωνα με εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών, κρύβονται πολλά ανώτερα στελέχη της Hamas.
Την ίδια ώρα ο Αρχηγός του Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Αντιστράτηγος Herzi Halevi δήλωσε (5/11) ότι ο στρατός είναι «έτοιμος ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει στην επίθεση στο βορρά», καθώς τις τελευταίες εβδομάδες αμύνεται στις καθημερινές επιθέσεις πυραύλων και ρουκετών απο της Hezbollah.
Οι σφοδρές αεροπορικές επιδρομές από το Ισραήλ εντάθηκαν το βράδυ της Κυριακής 5 Νοεμβρίου 2023.
Καταγράφηκαν ισχυρές εκρήξεις από τα νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας προς την κεντρική περιοχή, ενώ λαμβάνουν χώρα σφοδρές συγκρούσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιθέσεις πραγματοποιούνται από αέρα, θάλασσα και ξηρά στην πόλη της Γάζας και στα βόρεια της λωρίδας.
Οι περιοχές περιλαμβάνουν τους οικισμούς Tel Al-Hawa, Zeytun, Shujaiyeh, Albasara, Rimal, al-Nasser και Karama
Οι παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες προετοιμάζονταν για την ισραηλινή εισβολή από την αρχή και έχουν διαμορφώσει ως γνωστόν ένα εκταταμένο δίκτυο τούνελ
Από βίντεο που κυκλοφόρησαν από τις ένοπλες ομάδες, βγαίνουν από μυστικές σήραγγες και επιτίθενται στις ισραηλινές δυνάμεις.
Όταν οι Ισραηλινοί προσπαθούν να εισέλθουν περαιτέρω στη Γάζα, έρχονται αντιμέτωποι με ισχυρή αντίσταση και λαμβάνούν χώρα ανταλλαγές πυρών.
Γι' αυτό οι ιραηλινές αεροπορικές διευρύνθηκαν.
Προσπαθούν να ανοίξουν το δρόμο για να μπουν τα τεθωρακισμένα όμως αυτά αντιμετωπίζουν ισχυρά πυρά.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hamas με πυραύλους χτυπήθηκαν συνοριακές κοινότητες της Γάζας, στην πόλη στις κοινότητες  Sderot, Ibim και Nir Am, ενώ ειρήνες πυραύλων ηχούν στην Be'er Sheva, στο νότιο Ισραήλ.
Οι προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν ξανά στο Τελ Αβίβ αργά το βράδυ της Κυριακής (5/11) και σε πολλές άλλες πόλεις στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς εξελίσσεται μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Συναγερμοί ακούγονται επίσης στο νότιο λιμάνι της πόλης Ashdod.
Πλήγμα από επιθέσεις πυραύλων καταγράφονται  στην περιοχή Kiryat Shmona.
Η Hezbollah ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση πολλαπλών ρουκετών σε μια πόλη Kiryat Shmona στο βόρειο Ισραήλ ως αντίποινα για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον Λίβανο.
Μια ισραηλινή επίθεση σε αυτοκίνητο στο νότιο Λίβανο σκότωσε τρία παιδιά και τη γιαγιά τους, δήλωσε εκπρόσωπος της Hezbollah από την περιοχή την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023..
Ο Hassan Fadlallah δήλωσε ότι η μητέρα των τριών παιδιών - κοριτσιών ηλικίας μεταξύ 8 και 14 ετών - τραυματίστηκε στην επίθεση, η οποία έπληξε το όχημα καθώς οδηγούσε μεταξύ των χωριών Aynata και Aitaroun κοντά στα ισραηλινά σύνορα
Μέχρι σήμερα, η Hezbollah έχει αναλάβει μόνο την ευθύνη για αντιαρματικούς πυραύλους.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari δήλωσε: «Σχετικά με τον Λίβανο, επιτιθέμεθα βάσει πληροφοριών πληροφοριών και θα συνεχίσουμε να επιτιθέμεθα.
Αυτή είναι η αποστολή μας. 
Όποιος μας απειλήσει θα του επιτεθούμε.
«Και κάθε γεγονός φυσικά που συμβαίνει στον Λίβανο το εξετάζουμε και το μαθαίνουμε για να κατανοήσουμε τις λεπτομέρειες.
Αυτό μπορώ να πω σε αυτό το σημείο»
Half a million civilians caught in northern Gaza “siege within a siege” -  Oxfam | Oxfam International
Netanyahu: Καμία εκεχειρία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu απέρριψε εκ νέου τις εκκλήσεις για εκεχειρία στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν και οι τουλάχιστον 240 Ισραηλινοί όμηροι που συνέλαβε η Hamas κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
«Δεν θα υπάρξει εκεχειρία χωρίς την επιστροφή των ομήρων μας, το λέμε αυτό σε εχθρούς και φίλους.
Θα συνεχίσουμε μέχρι να τους κερδίσουμε», είπε ο Netanyahu στους άνδρες των χερσαίων και εναέριων δυνάμεων της χώρας στην αεροπορική βάση Ramon στο νότιο Ισραήλ επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική θέση.

Ισραηλινός στρατός: Χτυπήσαμε 2.500 στόχους της Hamas, μπήκαμε στα τούνελ

O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χτύπησε 2.500 «τρομοκρατικούς στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων
Τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από τις επίγειες δυνάμεις, το ναυτικό και την αεροπορία, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του στρατού στην πλατφόρμα X. 
Επίσης ο στρατός ανακοίνωσε, με σημερινό του μήνυμα στην πλατφόρμα Τ, ότι έχει πλέον αποκτήσει πρόσβαση στις σήραγγες της Hamas στη Βόρεια Γάζα
Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, στρατεύματα μηχανικών ξεκίνησαν μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για την καταστροφή των σηράγγων της Χαμάς και ήδη ανατίναξαν πάνω από εκατό από αυτές.

gaza_3_5.JPG
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ βρίσκεται κι αυτό στο στόχαστρο επαναλαμβανόμενων πυραυλικών επιθέσεων της Hamas και συχνά μέσα στη μέρα ηχούν οι σειρήνες που στέλνουν τους πολίτες στα καταφύγια σε διάφορες πόλεις αλλά χάρη στην ισχυρή προστασία που παρέχει στους Ισραηλινούς, το σύστημα Iron Dome, μόνο ένας πύραυλος έπληξε τις τελευταίες ώρες το Ισραήλ, συγκεκριμένα την περιοχή του Sderot.
Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός έβαλε για πρώτη φορά την Κυριακή 5/11 μέσα στο έδαφος της Γάζας τους δυτικούς δημοσιογράφους που τις προηγούμενες μέρες στάθμευαν κοντά στα σύνορα, στα εδάφη του Ισραήλ, και τους ενημέρωσε ότι απέχει μόλις 2 χλμ. από το αρχηγείο της Hamas, το οποίο όπως είπε βρίσκεται στα υπόγεια του νοσοκομείου Al Shifa. 

gaza_2_4.JPG

Ισραήλ: Πάνω από 50 δισ. δολ. υπολογίζει το αισιόδοξο σενάριο το κόστος του πολέμου στη Γάζα


Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Hamas στη Λωρίδα της Γάζας θα κοστίσει έως και 200 δισεκατομμύρια σέκελ (51 δισεκατομμύρια δολάρια), ανέφερε την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023 η οικονομική εφημερίδα Calcalist, επικαλούμενη προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι η εκτίμηση, ίση με το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, βασιζόταν στις εξής παραδοχές: Ο πόλεμος θα διαρκέσει από οκτώ έως 12 μήνες, ότι αυτός περιορίζεται στη Γάζα, χωρίς την πλήρη συμμετοχή της Hezbollah του Λιβάνου, του Ιράν ή της Υεμένης και ότι οι περίπου 350.000 Ισραηλινοί που επιστρατεύτηκαν ως έφεδροι που επέστρεψαν σύντομα στη δουλειά.
Ο Calcalist περιέγραψε το υπουργείο ότι θεωρεί τα 200 δισεκατομμύρια σ
Επισημαίνεται επίσης ότι το ήμισυ του κόστους θα αφορά αμυντικά έξοδα που ανέρχονται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο σέκελ την ημέρα.
Άλλα 40-60 δισεκατομμύρια σέκελ θα προέρχονταν από απώλεια εσόδων, 17-20 δισεκατομμύρια για αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις και 10-20 δισεκατομμύρια σέκελ για αποκατάσταση υποδομών.

Το Ισραήλ βομβάρδισε τρεις προσφυγικούς καταυλισμούς σε 24 ώρες: Πάνω από 70 οι νεκροί,  ξεπερνούν τους 100 οι τραυματίες

Το μεσημέρι της Κυριακής 5/11, ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν άλλο ένα καταφύγιο του ΟΗΕ που έχει μετατραπεί σε προσφυγικό καταυλισμό συγκεκριμένα τον καταυλισμό al-Bureij στη Γάζα.
Πρόκειται  για τον τρίτο προσφυγικό καταυλισμό που χτυπούν οι Ισραηλινοί τις τελευταίες 24 ώρες. 
Αργά το βράδυ του Σαββάτου 4/11 οι ισραηλινοί είχαν χτυπήσει επίσης τον προσφυγικό καταυλισμό Al-Maghazi στη Λωρίδα της Γάζας, τον καταυλισμό της Jabaliya και ακολούθησε την Κυριακή το πλήγμα στον καταυλισμό Al Burej.
Ο βομβαρδισμός στο  Al-Maghazi οδήγησε στο θάνατο 45 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό 100 άλλων,
σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

gaza_4_5.JPG
gaza_1_7.JPG
Μεταξύ των θυμάτων είναι πολλές γυναίκες και παιδιά, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές.
Έξι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τον ίδιο βομβαρδισμό στην Jabaliya.
Ο φωτορεπόρτερ του τουρκικού πρακτορείου Anadolu Mouhamad Alaloul, του οποίου το σπίτι κατέρρευσε μερικώς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα τέσσερα παιδιά του καθώς και τέσσερα από τα αδέλφια του σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό.
κυριακι_τινοσ.JPG

Από τον βομβαρδισμό στο El Burej οι μέχρι στιγμής αναφορές λένε ότι περίπου 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.
Πλάνα του Al Jazeera δείχνουν ανθρώπους να ψάχνουν κάτω από τα ερείπια σπιτιών για να ανασύρουν τα θύματα.

κυριακι_ρευενα.JPG

Απολογισμός στη Γάζα: 9.700 Παλαιστίνιοι νεκροί, 26.000 τραυματίες

Αξιωματούχοι των υγειονομικών υπηρεσιών στη Γάζα προχώρησαν σε νεώτερο απολογισμό την Κυριακή 5/11, ώρα 2 το μεσημέρι, αναφέροντας ότι 9.770 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα ενώ τους 26.000 έχουν ξεπεράσει οι τραυματίες.
Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν σκοτωθεί 152 Παλαιστίνιοι ενώ 2.100 είναι οι τραυματίες

ΟΗΕ: Στη Δυτική Όχθη 144 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες, έποικους από τις 7 Οκτωβρίου

Από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 136 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 43 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις. και οκτώ, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, από Ισραηλινούς εποίκους.
INTERACTIVE Occupied West Bank Palestine Israeli settlements

κυριακι_φωτιες.JPG
Επιβεβαιώνεται η συνάντηση Ιράν - Hamas

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο ayatollah Ali Khamenei, συναντήθηκε με τον ηγέτη της υποστηριζόμενης από την Τεχεράνη παλαιστινιακής οργάνωσης Hamas, τον Ismail Haniyeh, στην Τεχεράνη, μετέδωσαν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, μια ημέρα αφότου αξιωματούχος της οργάνωσης είπε ότι οι δυο τους συναντήθηκαν πρόσφατα.
Όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, ο Haniyeh, ο οποίος από το 2019 μένει μεταξύ του Κατάρ και της Τουρκίας, «ενημέρωσε τον Khamenei για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και για τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος στη Γάζα καθώς και για τις εξελίξεις στη Δυτική Όχθη»
Η Ισλαμική Δημοκρατία λέει ότι υποστηρίζει την Hamas αλλά δεν είχε κάποιο ρόλο στην αιφνιδιαστική επίθεση της οργάνωσης στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα.
Χωρίς λεπτομερείς αναφορές για το πότε έγινε η συνάντηση, το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Tasnim μετέδωσε ότι ο Khamenei «τόνισε την σταθερή πολιτική της Τεχεράνης να υποστηρίζει τις παλαιστινιακές δυνάμεις αντίστασης κατά των σιωνιστών κατακτητών»
Το Ιράν έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ, το οποίο αρνείται να αναγνωρίσει για σοβαρές συνέπειες αν συνεχιστούν οι επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Al Jazzera: Στρατηγική αναγκαστικού εκτοπισμού ακολουθεί το Ισραήλ


Εν τω μεταξύ ο Hani Mahmoud, ανταποκριτής του Al Jazeera στο Khan Younis, στη νότια Γάζα ανέφερε:
«Καθώς οι άνθρωποι στο βόρειο τμήμα της Γάζας σκέπτονταν αν θα πάρουν το δρόμο της φυγής προς τα νότια αργά το βράδυ του Σαββάτου, 4/11, μεγάλες αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό al-Maghazi κατέστρεψαν ολόκληρες γειτονιές.
Πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τρυαματίστηκαν.
Αλλά ο ακριβής αριθμός των νεκρών είναι ακόμα ασαφής, καθώς πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.
Με τις δεξαμενές νερού να δέχονται επίσης επίθεση, η νέα στρατηγική του ισραηλινού στρατού φαίνεται να είναι μια στρατηγική όπου κάθε στοιχείο που επιτρέπει τη ζωή στη Γάζα δέχεται επίθεση.
Η μία μεγάλη δεξαμενή παροχής νερού που καλύπτει σχεδόν το 60% της παροχής νερού στους κατοίκους της Jabalia έχει καταστραφεί ολοσχερώς, αφήνοντας τους ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε νερό».
Αυτή φαίνεται να είναι μια στρατηγική αναγκαστικού εκτοπισμού.
kyriaki_paidi.JPG
Όταν παίρνετε όλα αυτά τα ζωντανά στοιχεία που βοηθούν τους ανθρώπους να διατηρήσουν τη ζωή τους, οι άνθρωποι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να φύγουν».
Υπενθυμίζεται πως από το πρωί του Σαββάτου 4/11 ο ισραηλινός στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο καταφύγια του ΟΗΕ που στεγάζουν προσφυγικούς καταυλισμούς, τζαμιά, δεξαμενές νερού, Φ/Β πάνελ στις στέγες των νοσοκομείων και γεννήτριες που τους δίνουν ρεύμα, ακόμη και ψαροκάικα που εξασφαλίζουν τροφή στους κατοίκους της Γάζας, αναφέρει το αραβικό δίκτυο Al Jazeera.
Μέχρι στιγμής έχουν χτυπηθεί τα ενεργειακά συστήματα του νοσοκομείου al-Wafa, του Νοσοκομείου Παίδων al-Nasser, του  νοσοκομείου al-Shifa, του νοσοκομείου al-Quds και το νοσοκομείο της Ινδονησίας.
Επίσης έχουν χτυπηθεί μεγάλες δεξαμενές νερού στη Rafah και στη Jabaliya, στερώντας τους αμάχους από πρόσβαση σε πόσιμο νερό. 

H Υφ. Εξωτερικών Παλαιστίνης στο trend #Gaza-Genocide (Γάζα - Γενοκτονία)

Την Κυριακή, 5/11 το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει  το Πανεπιστήμιο Al Azhar, σύμφωνα με βίντεο που ανάρτησε η υφυπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Amal Jadou.
Γράφει η Amal Jadou.
Αυτό δεν είναι πυρηνική δοκιμή. Είναι το Ισραήλ που βομβαρδίζει την πανεπιστημιούπολη του Al Azhar στη Γάζα.
Από χτες το Ισραήλ έχει πλήξει ένα κονβόι ασθενοφόρων, 3 νοσοκομεία, και 5 καταφύγια του ΟΗΕ που έχουν μετατραπεί σε προσφυγικούς καταυλισμούς, προκαλώντας χιλιάδες θύματα μεταξύ των αμάχων.
Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές.

kyriaki_straytos.JPG

Δυτική Όχθη: Καθημερινές πια οι επιδρομές, οι θάνατοι, οι συλλήψεις

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη καθημερινές ειναι πια οι επιδρομές των ισραηλινών αστυνομικών και στρατωτικών δυνάμεων και τα επεισόδια.
Το Σάββατο 4/11 ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών εισέβαλε στην πόλη Abou Dis σκοτώνοντας τρεις Παλαιστίνιους.
Ο ένας σκοτώθηκε στο σπίτι του αφού χτυπήθηκε από ισραηλινό αντιαρματικό πύραυλο, ενώ άλλοι δύο πέθαναν από τα τραύματά τους.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 36 υπόπτους ενώ κατεδάφισε το σπίτι ενός μαχητή που ισχυρίστηκε ότι ήταν υπεύθυνος για έναν πυροβολισμό που έλαβε χώρα τον Αύγουστο στο Τελ Αβίβ.

Netanyahu: Ο ηγέτης της Hamas Yahya Sinwar είναι σαν τον Hitler στο καταφύγιο – Δεν νοιάζεται για το λαό του

Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι ο ηγέτης της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας, Yahya Sinwar «δεν νοιάζεται για τους ανθρώπους του.
Συμπεριφέρεται σαν ένας μικρός Hitler σε ένα καταφύγιο (σ.σ. το περίφημο Bunker στο Βερολίνο)
Οι άνθρωποι του είναι τόσο ενδιαφέροντες για αυτόν όσο μία σκελίδα σκόρδο».

Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι του Netanyahu από οικογένειες ομήρων 

Κατόπιν αυτών, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjiamin Netanyahu ζητώντας την παραίτησή του, αναφέρει η εφημερίδα The Times of Israel.
Η αστυνομία συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές που προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό ασφαλείας γύρω από το σπίτι του πρωθυπουργού και συνέλαβε τρία άτομα.
Οι διαδηλωτές, κατά κύριο λόγο μέλη από τις οικογένειες των ομήρων, ζητούσαν από τον Netanyahu να εγκρίνει συμφωνία ανταλλαγής για τους ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για τις αποτυχίες που οδήγησαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου από τους μαχητές της Hamas.
Διαδηλώσεις κατά του Netanyahu έγιναν και αλλού.
Στο κέντρο του Τελ Αβίβ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία των Ομήρων, όπως είναι πλέον γνωστό το συγκεκριμένο σημείο, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στις οικογένειες των 240 και πλέον ομήρων που συνελήφθησαν από τη Hamas.
kyriaki_diadilosh.JPG

Ritter: Θα χάσει το Ισραήλ

Ο πρώην αξιωματούχος της CIA και τέως επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ, Scott Ritter υποστηρίζει ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να νικήσει τη Hamas.
Αν ο ισραηλινός στρατός ελπίζει να νικήσει τη Hamas στη Γάζα, πρέπει να φτάσει στις υπόγειες σήραγγες, υποστηρίζει ο γεωπολιτικός αναλυτής αλλά το Ισραήλ δεν θέλει να το κάνει αυτό, γιατί «θέλει πόλεμο χωρίς μεγάλο κόστος», προσθέτει.
«Οι Ισραηλινοί πολεμούν πάνω από το έδαφος. Κάνουν περιορισμένες επιχειρήσεις στις σήραγγες.
Αλλά δεν καταφέρνουν να νικήσουν τη Hamas.
Για να νικήσουν τη Hamas, πρέπει να πάνε κάτω από το έδαφος και να κλείσουν ολόκληρο το δίκτυο των τούνελ», σημειώνει.
Το μόνο που κάνει το Ισραήλ προς το παρόν είναι να καταστρέφει τις υποδομές στη Γάζα εν μέσω του αυξανόμενου αριθμού των νεκρών αμάχων, υπογραμμίζει ο Ritter στο Sputnik.
Οι σήραγγες της Hamas είναι τριών επιπέδων, διευκρινίζει, με  το πρώτο επίπεδο ενσωματώνει περάσματα επικοινωνίας που επιτρέπουν την κίνηση των μονάδων, τη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών.
Το δεύτερο επίπεδο φιλοξενεί εργαστήρια και εργοστάσια κατασκευής πυραύλων και το τρίτο επίπεδο, σε βάθος περίπου 40-60 μέτρων κάτω από τη γη, κρύβει κεντρικά γραφεία, τα οποία προστατεύονται από ένα κάλυμμα ενισχυμένο με σκυρόδεμα.
Αλλά εκτός των πιλότων και ορισμένων ανώτατων αξιωματικών, οι υπόλοιποι άνδρες των Ισραηλινών Ενόπλων (IDF) είναι απλοί στρατιώτες», σημειώνει ο Ritter.
Τα τάγματα που επιχειρούν αυτή τη στιγμή στη Γάζα αποτελούνται από «παιδιά 18, 19, 20 ετών χωρίς καμία ουσιαστική εμπειρία» και «παιδιά ενός έθνους που αποστρέφεται τις απώλειες».
Γι αυτό και δεν μπορούν να κερδίσουν, καταλήγει.

Απορρίπτουν τις εκκλήσεις των Αράβων για κατάπαυση του πυρός οι ΗΠΑ


Εν τω μεταξύ, τίποτα δεν απέδωσε σε ό,τι αφορά ττο αραβικό αίτημα για εκεχειρία στη Γάζα η περιοδεία του Αμερικανού Υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken, καθώς μετά από  διαδοχικές συναντήσεις τους με τους ηγέτες των αραβικών κρατών και μιλώντας το απόγεyμα του Σαββάτου 4/11 στο Αμάν, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απέρριψε το  κοινό αίτημα των αραβικών χωρών για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών.
Ο Blinken επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις «ανθρωπιστικές παύσεις» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Hamas, αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις για «κατάπαυση του πυρός».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι όλες αυτές οι προσπάθειες να σωθούν οι άμαχοι και να επιταχυνθεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα θα διευκολυνθούν με αυτές τις ανθρωπιστικές παύσεις», είπε ο Blinken.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε σχετικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια τέτοια κατάπαυση του πυρός θα «διατηρούσε τη Χαμάς σε ισχύ» και θα της επέτρεπε να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να πραγματοποιήσει ανάλογες επιθέσεις με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου.
«Το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των παλαιστινίων αμάχων», είπε ο Blinken, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίσει τον εαυτό του. 



Εσπευσμένα στη Μέση Ανατολή ο αρχηγός της CIA - Αποτυχία Blinken

Επικίνδυνα περίπλοκη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τις ΗΠΑ να βρίσκονται σε κατάσταση προφανούς αμηχανίας για τις εξελίξεις.
Από τη μία δεν μπόρεσαν να μετριάσουν τα χτυπήματα κατά αμάχων από το Ισραήλ ενώ από την άλλη ο μαραθώνιος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στις αραβικές χώρες δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Έτσι ο στενός συνεργάτης του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, διευθυντής της CIA William Burns μεταβαίνει εκτάκτως στη Μέση Ανατολή για τον πόλεμο της Γάζας και το ζήτημα των ομήρων.
κυριακι_ραμαλα.JPG

κυριακι_ραμαλα2.JPG

www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης