Τελευταία Νέα
Διεθνή

O τρόμος κυριαρχεί – ΗΠΑ: Η Ρωσία θέλει την Οδησσό και την Ουκρανία χωρίς θάλασσα – Έρχεται ο πολιτικός θάνατος Zelensky

O τρόμος κυριαρχεί – ΗΠΑ: Η Ρωσία θέλει την Οδησσό και την Ουκρανία χωρίς θάλασσα – Έρχεται ο πολιτικός θάνατος Zelensky
Η Ουκρανία τελείωνει, όλο το κατασκεύασμα περί Δύσης που θα γονατίσει την Ρωσία μετατράπηκε σε φιάσκο... - Chas Freeman (Αμερικανός διπλωμάτης): Η Ρωσία έχει σχέδιο να καταλάβει την Οδησσό, όταν αποδεκατίσει τον Ουκρανικό στρατό
(upd 30) Το διεφθαρμένο και σάπιο καθεστώς της Ουκρανίας υπό τον Zelensky και την κλίκα δολοφόνων που κυβερνούν την Ουκρανία θα τελειώσει…
Μετά την επίσημη ομολογία αποτυχίας της Ουκρανικής αντεπίθεσης από τον αρχηγό του Ουκρανικού στρατού, αφού ο στόχος ήταν να προελαύνουν 30 χιλιόμετρα την ημέρα και τελικά κατέλαβαν 17 χιλιόμετρα σε 5 μήνες σε 150 ημέρες… πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια…
Η Ρωσία συνέτριψε την Ουκρανία, συνέτριψε το ΝΑΤΟ, συνέτριψε την αλαζονεία της Δύσης.
Πλέον οι αμερικανοί συνειδητοποιούν ότι ο ρωσικός στρατός έχει σχέδιο και το τελικό σχέδιο είναι να καταλάβουν την Οδησσό ώστε να απομονώσουν την Ουκρανία από την θάλασσα.
Ρώσοι στρατηγοί έχουν μεταφέρει την ιδέα στον Putin και μελετώνται τα σενάρια ώστε να επιτευχθεί ο στόχος με τις λιγότερες δυνατές απώλειες…
H συνέντευξη του αρχηστράτηγου του Ουκρανικού στρατού Valery Zaluzhny στον Economist προκαλεί σοκ στην Δύση, οι Γερμανοί στρατιωτικοί ανοικτά μιλούν για σοκαριστική παραδοχή της ήττας της Ουκρανίας...
Η Ουκρανία τελείωνει, όλο το κατασκεύασμα περί Δύσης που θα γονατίσει την Ρωσία μετατράπηκε σε φιάσκο...
Η Ρωσία γονάτισε την Δύση και ο Putin ο αρχηγός του ρωσικού κράτους ετοιμάζει τις επόμενες μεθοδικές του κινήσεις...
Ο Zelensky μπορεί να διαψεύδει τις αποκαλύψεις ότι ΕΕ και ΗΠΑ πιέζουν την Ουκρανία για ειρήνη... ο Ουκρανικός λαός υποφέρει από αυτόν τον διεφθαρμένο ηγετίσκο.

Σε παράκρουση ο Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Εκλιπαρεί και απειλεί ΗΠΑ - Πρόσκληση σε ...Trump

Ο Volodymry Zelensky ζήτησε από τις ΗΠΑ να παράσχουν περισσότερη χρηματοδότηση για να βοηθήσουν τις δυνάμεις του να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία και κάλεσε τον πρώην πρόεδρο Donald Trump να μεταβεί στη χώρα του για να δει μόνος του το μέγεθος της σύγκρουσης.
Ο Zelensky είπε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα μπορούσαν τελικά να παρασυρθούν σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή σύγκρουση με τη Ρωσία, εάν η Ουάσιγκτον δεν αυξήσει την υποστήριξή της.
«Αν η Ρωσία μας σκοτώσει όλους, θα επιτεθεί στις χώρες του ΝΑΤΟ και θα στείλετε τους γιους και τις κόρες σας να πολεμήσουν», είπε ο Zelensky στο NBC.
Ο Trump, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του το 2024 και είναι ο κορυφαίος υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του κόμματός του, έχει ασκήσει έντονη κριτική για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο και είπε ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο σε 24 ώρες εάν επανεκλεγεί.
«Εάν μπορεί να έρθει εδώ, θα χρειαστώ... 24 λεπτά για να εξηγήσω στον πρόεδρο Trump ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Zelensky.
«Δεν μπορεί να φέρει την ειρήνη εξαιτίας του Putin», σημείωσε.

Zelensky: Δεν πιέζομαι από την Δύση για να προχωρήσω σε ειρήνη με την Ρωσία

Κανένας ηγέτης των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ασκεί πίεση στην Ουκρανία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky
«Κανείς δεν με πιέζει.
Αυτό ήταν από την αρχή του πολέμου και πριν από τον πόλεμο. Τώρα, κανένας ηγέτης των ΗΠΑ ή της ΕΕ, κανείς δεν μας ασκεί πίεση να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία».
Ο Zelensky είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο δηλαδή συνομιλίες και δεν θα υπάρξει κάτι τέτοιο».
Στις 4 Νοεμβρίου, το τηλεοπτικό κανάλι NBC ανέφερε, επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισαν να συζητούν με την Ουκρανία πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία και τι θα έπρεπε να δώσει η Ουκρανία για να προχωρήσει σε συμβιβασμό με την Ρωσία.

Νέα σφαλιάρα - Προς ακύρωση και το δεύτερο ταξίδι του Ουκρανού προέδρου στο Ισραήλ

Ο Zelensky επεδίωκε διακαώς το τελευταίο διάστημα να επισκεφθεί το Ισραήλ, προκειμένου να ξαναπέσει έστω και για λίγο πάνω του και πάλι η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης, που έχει στραφεί προς τις δραματικές εξελίξεις στη Γάζα.
Η αποκάλυψη από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι προετοιμάζεται επίσκεψη του Zelensky στο Ισραήλ οδηγεί στην ακύρωση και αυτού του ταξιδιού σύμφωνα με Ουκρανό διπλωμάτη, τον οποίο επικαλείται το Clash Report.
«Ήθελε το ταξίδι να είναι δημόσιο όταν πατήσει στο ισραηλινό έδαφος», είπε υπό το καθεστώς ανωνυμίας Ουκρανός διπλωμάτης.
«O Zelensky είναι πολύ απογοητευμένος», πρόσθεσε.

Dmitry Peskov (Εκπρόσωπος Putin): Η Ρωσία τερματίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν ξεκίνησε τον πόλεμο

Η Ρωσία δεν ξεκίνησε τον πόλεμο, βάζει ένα τέλος σε αυτόν, και αυτή είναι μια εννοιολογική αλήθεια που πρέπει να μεταφερθεί στον κόσμο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
Σύμφωνα με τον Dmitry Peskov, η Ρωσία έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Πιότρ Ποροσένκο «έδωσε εντολή στα τανκς και στον στρατό του να βομβαρδίσουν το Donbass, χρησιμοποιούσε τον στρατό εναντίον του Ουκρανικού λαού», αλλά ήταν απρόθυμοι να ακούσουν αυτήν την αλήθεια για οκτώ χρόνια.
«Και τώρα, όπως είπε ο Πρόεδρός Putin: δεν ξεκινήσαμε τον πόλεμο, τον τελειώνουμε.
Είναι μια κρίσιμη εννοιολογική έκφραση και εννοιολογική αλήθεια που όλοι πρέπει να μεταφέρουμε τόσο στη χώρα μας, σε όλους τους φίλους μας, όσο και σε όλο τον κόσμο», κατέληξε ο Dmitry Peskov.

Είναι πιθανή μία συνάντηση Putin – Biden;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να ακολουθήσει μια πιο εποικοδομητική στάση έναντι της Ρωσίας για πιθανές επαφές σε ανώτατο επίπεδο, δήλωσε εξάλλου ο Peskov.
«Πρώτον, θα πρέπει να συνεπάγεται κοινή επιθυμία, κοινή ετοιμότητα και ωρίμανση συγκεκριμένων ορισμένων συνθηκών» είπε ο Peskov όταν ρωτήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-1 για τις προϋποθέσεις για πιθανές επαφές μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και των ΗΠΑ.
«Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμος για οποιεσδήποτε επαφές», συνέχισε.
«Η περικοπή της βάσης των διμερών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έγινε από τους Αμερικανούς», τόνισε.

«ΗΠΑ - ΕΕ κουράστηκαν, δεν μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος της Ουκρανίας»

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν κουραστεί από το ουκρανικό ζήτημα και το οικονομικό βάρος της υποστήριξης του Κιέβου, δήλωσε ο Peskov.
«Τόσο η Αμερική όσο και η Ευρώπη έχουν κουραστεί από το ουκρανικό ζήτημα καθεαυτό, το καθεστώς του Κιέβου και, ας πούμε, το βάρος που κουβαλούν.
Εννοώ την οικονομική στήριξη στο ουκρανικό καθεστώς και τις προμήθειες όπλων», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου.

Νέες ισχυρές εκρήξεις σε Dnepr και Οδησσό

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη Dnepr της Ουκρανίας ανέφερε την Κυριακή (5/11/2023) το μέσο ενημέρωσης Klimenko Time.
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες στη δημοσιότητα.
Το ουκρανικό μέσο Strana μετέδωσε νωρίτερα ότι ακούστηκε έκρηξη στην πόλη της Οδησσού, λέγοντας ότι πρόκειται για νέες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Chas Freeman (Αμερικανός διπλωμάτης): Η Ρωσία έχει σχέδιο να καταλάβει την Οδησσό, όταν αποδεκατίσει τον Ουκρανικό στρατό

Ο ρωσικός στρατός θα απελευθερώσει την Οδησσό και θα μπλοκάρει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα εάν συνεχιστεί η σύγκρουση, τόνισε ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης Chas Freeman.
«Εάν η σύγκρουση συνεχιστεί περαιτέρω, τότε υπάρχει η απειλή ότι η Ρωσία θα απελευθερώσει την Οδησσό και θα στερήσει από την Ουκρανία οποιαδήποτε πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα».
Σύμφωνα με τον Chas Freeman, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό για την Ουκρανία ως κράτος, με τον στρατό να παραλύει αφού οι ετοιμοπόλεμοι έχουν σκοτωθεί.
Πρόσθεσε επίσης ότι οι δυτικές χώρες έκαναν λάθος προκαλώντας σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, καθώς το στρατιωτικό δυναμικό της Ρωσίας έχει γίνει μόνο ισχυρότερο ως αποτέλεσμα των μαχών και η ίδια η χώρα ξέρει πλέον πώς να εξουδετερώνει τα όπλα του ΝΑΤΟ.

Helmut Ganser (Γερμανός Ταξίαρχος): Ο Ουκρανικός στρατός είναι σε αδιέξοδο, σόκαρε η ομολογία από τον Zaluzhny

Η ομολογία του Γενικού Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny για το αδιέξοδο στο μέτωπο σόκαρε πολλούς στη Γερμανία, δήλωσε ο απόστρατος ταξίαρχος της Bundeswehr Helmut Ganser.
Ο Zaluzhny, σε άρθρο του για τον Economist, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στο μέτωπο είχε φτάσει σε αδιέξοδο.
Σημείωσε ότι δεν ελπίζει πλέον σε μια σημαντική νίκη, αν και «σύμφωνα με τα στρατιωτικά εγχειρίδια του ΝΑΤΟ», οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα έπρεπε να πολεμούν για την κατάληψη της Κριμαίας.
Σύμφωνα με τον Helmut Ganser, η κατάσταση είναι τέτοια που στην πραγματικότητα η αντεπίθεση ήταν μάχες θέσεις στην Ουκρανία «εδώ και περίπου ένα χρόνο», την οποία παραδέχτηκε ο Zaluzhny στο άρθρο του στον Economist.
«Ναι, αυτή είναι μια κατάσταση αδιεξόδου, για πολλούς ειλικρινά εκπληκτική, για πολλούς σχολιαστές στη Γερμανία», τόνισε ο Helmut Ganser.
Κατά τη γνώμη του Helmut Ganser, η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δεν θέλει να εισέλθει σε μια μακρά αντιπαράθεση μαχών θέσης, αλλά «αυτή είναι ακριβώς η κατάσταση τώρα».
Ο Helmut Ganser επισήμανε ότι ενόψει του 2024, η Ουκρανία θα συνεχίσει να χρειάζεται δυτική υποστήριξη και πιθανότατα θα υποχωρήσει σε άμυνα.
Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι το θέμα της ουκρανικής αντεπίθεσης, που ήταν στο αποκορύφωμα της προσοχής το 2023, έχει ατονήσει.
«Νομίζω ότι το θέμα μιας μεγάλης αντεπίθεσης, ειδικά στο νότο, έχει τελειώσει προς το παρόν», πρόσθεσε ο Helmut Ganser.

CNN: Ο Ρωσικός στρατός έχει κολοσσιαίο πλεονέκτημα έναντι του Ουκρανικού στρατού… είναι προφανές

Ένας αξιωματικός των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στους δημοσιογράφους του CNN για την τεράστια υπεροχή του ρωσικού στρατού στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Ο αναπληρωτής διοικητής μιας μονάδας πυροβολικού που βρίσκεται κοντά στο Bakhmut είπε υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού, Valery Zaluzhny, επισήμανε σε άρθρο του στον Economist πράγματα που ήταν προφανή σε όλους τους στρατιώτες - η Ρωσία έχει ένα κολοσσιαίο πλεονέκτημα σε σχέση με τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
«Όπου βρισκόμαστε, νιώθουμε συνεχώς την ανωτερότητα των Ρώσων τόσο σε αναγνώριση όσο και σε ισχύ πυρός.
Έχουν τεράστια ποσότητα πυροβολικού», τόνισε ο Ουκρανός αξιωματικός.
Σύμφωνα με τον αξιωματικό των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, τώρα η διαφορά είναι ιδιαίτερα αισθητή, αφού οι Ουκρανοί προμηθεύονται όλο και λιγότερα πυρομαχικά.
Ο Valery Zaluzhny αναγνώρισε το αδιέξοδο στη σύγκρουση και είπε ότι «πιθανότατα δεν θα υπάρξει ουσιαστική νίκη για την Ουκρανία».

Forbes: Οι ΗΠΑ έστειλαν κρυφά στην Ουκρανία ισχυρό στρατιωτικό όχημα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων

Οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν παραδώσει κρυφά στην Ουκρανία, που βυθίζεται στην αποτυχημένη αντεπίθεσή της, ένα ισχυρό τεθωρακισμένο όχημα εκκαθάρισης ναρκών, ανέφερε το Forbes.
Αν και ο ακριβής αριθμός των οχημάτων που παραδόθηκαν δεν είναι σαφής, τουλάχιστον ένα αμερικανικής κατασκευής Assault Breacher εμφανίστηκε σε επίσημες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από το γραφείο του Ουκρανού Προέδρου Volodymyr Zelensky στις 3 Νοεμβρίου, την Ημέρα Πυραυλικών Δυνάμεων, Πυροβολικού και Μηχανικού της χώρας.
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το US Assault Breacher απουσίαζε εμφανώς από τον επίσημο κατάλογο εξοπλισμού που είχε δεσμευτεί από την Ουάσιγκτον για την Ουκρανία.
Καθώς το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει να μην επιδεικνύει κανένα δισταγμό στις τεράστιες απώλειες ανθρώπινου δυναμικού, οι αμερικανικές αμυντικές εταιρείες είναι πολύ πρόθυμες να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη, παρατηρεί το Sputnik.
Το M1150 Assault Breacher Vehicle (ABV), το οποίο ζυγίζει 55 τόνους, είναι ένα μηχάνημα εκκαθάρισης ναρκών και εμποδίων που διαθέτει επίσης θωρακισμένο κύτος.
Το M1150 ABV είναι ένα «ισχυρό θωρακισμένο όχημα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων και ένα σύνθετο σύστημα υπέρβασης εμποδίων», σύμφωνα με την περιγραφή που δόθηκε από τον Αμερικανικό Στρατό.

Andrei Zolotarev (Ουκρανός Πολιτικός επιστήμονας): Ο πολιτικός θάνατος του Zelensky είναι αναπόφευκτος

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky θα αντιμετωπίσει πολιτικό θάνατο λόγω των ηττών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε ο Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας Andrei Zolotarev.
«Προφανώς, θα οδηγηθούμε στο πάγωμα της σύγκρουσης.
Σύμφωνα με τον Zolotarev, σύντομα θα τεθούν στον αρχηγό του κράτους εξαιρετικά δυσάρεστες ερωτήσεις σχετικά με το γιατί η οικονομία της χώρας καταστράφηκε, 10 εκατομμύρια πολίτες της έφυγαν για την Ευρώπη και ο στρατός υπέστη κολοσσιαίες απώλειες.
«Άξιζε πραγματικά τον κόπο;» — ρώτησε ο πολιτικός επιστήμονας Andrei Zolotarev
Πρόσφατα ο Ανώτατος Διοικητής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Valery Zaluzhny, αναγνώρισε το αδιέξοδο στη σύγκρουση και είπε ότι «πιθανότατα δεν θα υπάρξει νίκη στο μέτωπο για τους Ουκρανούς».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Economist, η Ουκρανία και η Δύση περίμεναν περισσότερα από την ουκρανική αντεπίθεση.
Σύμφωνα με τον Zaluzhny, τα στρατιωτικά εγχειρίδια του ΝΑΤΟ, έδειχναν ότι 4 μήνες θα ήταν αρκετοί για να φτάσουν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Κριμαία…αλλά απέτυχε το σχέδιο…

Oleg Soskin (Ουκρανός πολιτικός): Στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη πραξικόπημα, η Βουλή δεν λειτουργεί

Η βουλή της Ουκρανίας, η Verkhovna Rada έχει καταστραφεί και η Ουκρανία διοικείται από ένα αντισυνταγματικό όργανο που πραγματοποίησε πραξικόπημα και καθιέρωσε παράνομα στρατιωτικό νόμο, αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο Oleg Soskin, πρώην σύμβουλος του δεύτερου προέδρου της Ουκρανίας.
«Έγινε αντισυνταγματικό πραξικόπημα.
Το Ανώτατο Συμβούλιο (Verkhovna Rada της Ουκρανίας) καταστράφηκε, η παράταξη της Γιούλια Τιμοσένκο δεν ακούγεται πλέον καθόλου – καταπατήθηκε.
Η παράταξη του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας Ποροσένκο δεν υπάρχει
Στην κοινοβουλευτική-προεδρική δημοκρατία της Ουκρανίας, ο στρατιωτικός νόμος έχει θεσπιστεί παράνομα και παρατείνεται παράνομα.
Αυτό ονομάζεται σφετερισμός της εξουσίας, είναι πραξικόπημα.
Ο Oleg Soskin αποκάλεσε το γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας αντισυνταγματικό όργανο και απλό «γραφείο» που περιορίζει παράνομα τα δικαιώματα των Ουκρανών πολιτών.
Για παραβίαση του συντάγματος σχετικά με τις εκλογές, την εισαγωγή του στρατιωτικού νόμου, καθώς και για τις εγκληματικές ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου εναντίον των πολιτών του, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ο Zelensky θα πρέπει να παραπεμφθεί, αλλά αυτό δεν συμβαίνει λόγω του γεγονότος ότι η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε κράτος «διεφθαρμένο».

Sergei Baranov (Στρατηγός Ουκρανίας): Έχουμε σχέδιο για μεγάλης κλίμακας χτυπήματα στην Ρωσία αλλά ξέρουμε ότι οι ρώσοι θα μας χτυπήσουν

Η Ουκρανία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ενεργά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί σε ρωσικές περιοχές τον χειμώνα, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Independent ο Sergei Baranov, επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης συστημάτων μάχης του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
«Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια και να χρησιμοποιήσουμε drones για να επιφέρουμε ένα συντριπτικό χτύπημα στους Ρώσους όταν οι μάχες θα μειωθούν στο μέτωπο τόνισε ο στρατηγός.
Ο Sergei Baranov πρόσθεσε ότι η Ουκρανία αναμένει «πολλές αντεπιθέσεις» από τη Ρωσία για να διαταράξει την ενεργειακή υποδομή και αναγνώρισε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι πολύ πιο δαπανηρές για την Ουκρανία.
«Οι Ρώσοι είναι προσεκτικοί, έχουν πολύ κόσμο και πολλούς πόρους.
Ετοιμάζονται για έναν πόλεμο τέτοιας κλίμακας εδώ και πολύ καιρό. Για τον ουκρανικό λαό, ο πόλεμος είναι πολύ δαπανηρός» τόνισε ο στρατηγός.
Ο Sergei Baranov κάλεσε επίσης τη Δύση να συνεχίσει να προμηθεύει το Κίεβο με πυρομαχικά, παρά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή , αφού, σύμφωνα με τον Ουκρανό στρατηγό, η Ουκρανία μπορεί να «επιτύχει» μόνο εάν καταναλώνει τα ίδια πυρομαχικά με την Ρωσία
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις βομβαρδίζουν τακτικά ρωσικά συνοριακά εδάφη, πραγματοποιούν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πραγματοποιούν δολιοφθορές.
Συγκεκριμένα, στις 5 Νοεμβρίου 2023 η Ουκρανία εξαπέλυσε πλήγμα με 15 πυραύλους κρουζ σε ναυπηγείο στην πόλη Kerch και τα συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν 13, οι δύο βρήκαν στόχο.
Ως αποτέλεσμα χτυπήματος από εχθρικό πύραυλο κρουζ, ένα πλοίο που βρισκόταν στο ναυπηγείο υπέστη ζημιές.
Πρόσφατα οι δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτισαν έξι ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή της Κριμαίας ενώ οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εκτόξευσαν 8 πυραύλους Storm Shadow προς την Κριμαία αλλά οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν και τους 8 Storm Shadow

Viktor Khorenko (Ουκρανός υποστράτηγος): Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Πρόεδρος Zelensky με απέλυσε

Ο διοικητής των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SSO) των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Υποστράτηγος Viktor Khorenko, δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί ο πρόεδρος της Ουκρανίας τον απέλυσε, αναφέρει η εφημερίδα Strana.ua.
«Προσωπικά δεν γνωρίζω τους λόγους.
Μίλησα με τον Ανώτατο Διοικητή Valery Zaluzhny ο οποίος επίσης δεν μπορούσε να μου το εξηγήσει αυτό.
Δεν καταλαβαίνω τι έγινε», είπε πλέον ο απόστρατος στρατιωτικός.
Νωρίτερα, ο Zelensky διόρισε τον Sergei Lupanchuk στη θέση του επικεφαλής των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.
Με άλλο διάταγμα, απέλυσε τον Viktor Khorenko, ο οποίος θα εργαστεί στην Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών.
Τον Οκτώβριο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας απέλυσε επίσης τον διοικητή των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Igor Tantsyura, ο οποίος κατείχε αυτή τη θέση από τις 15 Μαΐου 2022.
Ο υποστράτηγος Anatoly Bargilevich διορίστηκε επικεφαλής της εδαφικής άμυνας.
Οι αλλαγές στον ουκρανικό στρατό ξεκίνησαν μετά από μια σειρά από σοβαρές ήττες στο μέτωπο.
Η αντεπίθεση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων απέτυχε, αντιμετώπισε περίπλοκες οχυρώσεις και σωστά οργανωμένη άμυνα του ρωσικού στρατού.

Hill: Η Ουκρανία κυριεύεται από φόβο… μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες λόγω του Ισραήλ… να σταματήσουν την βοήθεια

Μετά τη μετατόπιση της προσοχής του κόσμου στη σύγκρουση στο Ισραήλ, η Ουκρανία φοβάται ότι θα «μείνει πίσω» και «αναμένει με αγωνία» την απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ για νέα χρηματοδότηση, αναφέρει η The Hill.
Όπως σημειώνει η Hill, η Ουκρανία ανησυχούσε ακόμη και πριν από την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Hamas, όταν το Κογκρέσο αρνήθηκε να συμπεριλάβει τη χρηματοδότηση για την Ουκρανία στον ενδιάμεσο προϋπολογισμό.
Την ίδια στιγμή, αυτή την εβδομάδα η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την παροχή οικονομικής βοήθειας στο Ισραήλ χωρίς καμία απόφαση για την Ουκρανία, απορρίπτοντας το αίτημα του προέδρου Biden.
Η βουλευτής του Verkhovna Rada, Kira Rudik, δήλωσε στην Hill ότι «παραμένει» αισιόδοξη ότι το Κογκρέσο θα συμφωνήσει τελικά σε νέα χρηματοδότηση για την Ουκρανία, αλλά εξέφρασε την ανησυχία ότι «η συζήτηση γίνεται πιο περίπλοκη» καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
H ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε ξεχωριστό νομοσχέδιο για τη χορήγηση βοήθειας περίπου 14,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, αλλά όχι νέα κεφάλαια για την Ουκρανία.

Spiegel: Η Πολωνία «πνίγει» την ουκρανική οικονομία λόγω της σύγκρουσης με το Κίεβο

Γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία εξέφρασαν την δυσαρέσκεια για Πολωνούς τελωνειακούς που καθυστερούσαν την εξαγωγή αγαθών και «πνίγουν» την ουκρανική οικονομία, γράφει σχετικά το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Σύμφωνα με το Spiegel, Γερμανοί επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία λένε ότι η Πολωνία σκόπιμα «σαμποτάρει την Ουκρανία» καθυστερώντας τις εξαγωγές, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας από την ΕΕ.
Η κατάσταση είναι παράλογη: η ΕΕ βοηθά την Ουκρανία να σταθεροποιήσει τον κρατικό προϋπολογισμό, να αναλάβει το στρατιωτικό βάρος και να αντισταθμίσει τη μη πληρωμή φόρων. Μήνα με το μήνα, δισεκατομμύρια από τη Δύση ρέουν στο Κίεβο Ο λόγος για τις καθυστερήσεις , προφανώς, είναι η σύγκρουση που σιγοκαίει εδώ και αρκετούς μήνες μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας», γράφει το Spiegel.
Όπως είπε στο Spiegel ο Ingo Spengler, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής εταιρείας Leoni, εάν το πρόβλημα στα σύνορα των δύο χωρών δεν λυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, η εταιρεία θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Military Watch (Αμερικανικό περιοδικό): Οι νέοι πύραυλοι των Su-57 μπορούν να φτάσουν στις αμερικανικές βάσεις στο νησί Γκουάμ και στη Χαβάη

Εξοπλίζοντας τα μαχητικά Su-57 με πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, η Ρωσία θα μπορούσε να χτυπήσει τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο νησί Γκουάμ και στη Χαβάη, γράφει το αμερικανικό περιοδικό Military Watch.

«Τον Οκτώβριο του 2023, η μοναδική μοίρα μαχητικών Su-57 πέμπτης γενιάς της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας έλαβε μια νέα κατηγορία πυραύλων κρουζ, το βεληνεκές των οποίων αντιστοιχεί στο εκτιμώμενο βεληνεκές των πυραύλων Kh-101/102 που είναι εγκατεστημένοι σε ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά, δηλαδή 3.500 χιλιόμετρα», αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό Military Watch.
Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Military Watch, η πρώτη μονάδα μάχης του Su-57 στην Άπω Ανατολή, θα έχει ως βασικό στόχο τις αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Γκουάμ και τη Χαβάη .
Το Military Watch σημειώνει ότι οι ρωσικές βάσεις στην Άπω Ανατολή θα μπορούν να χτυπήσουν χωρίς ανεφοδιασμό.
Το Su-57 είναι ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς. Δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τεχνολογίες stealth και προηγμένα ηλεκτρονικά.
Αυτό το πολεμικό αεροπλάνο είναι ικανό να μεταφέρει όπλα στα εσωτερικά διαμερίσματα της ατράκτου.
Το αεροσκάφος διαθέτει και υπερηχητική ταχύτητα πλεύσης.

Το ρωσικό πυρηνικό καταδρομικό υποβρύχιο «Emperor Alexander III» εκτόξευσε με επιτυχία πύραυλο «Bulava»

Το νέο στρατηγικό καταδρομικό πυρηνικό υποβρύχιο της Ρωσίας το «Emperor Alexander III» ολοκλήρωσε με επιτυχία μια δοκιμαστική εκτόξευση του θαλάσσιου βαλλιστικού πυραύλου Bulava, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.
Η εκτόξευση του πυραύλου έγινε ως συνήθως από υποβρύχια θέση.
Ο Bulava έφθασε στην καθορισμένη περιοχή την καθορισμένη ώρα», αναφέρει η έκθεση.
Το υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη Λευκή Θάλασσα στο εκπαιδευτικό πεδίο Kura στην Καμτσάτκα. Αυτή η εκτόξευση ήταν το τελευταίο στοιχείο της δοκιμής του υποβρυχίου, μετά το οποίο θα ληφθεί απόφαση για την αποδοχή του στο Πολεμικό Ναυτικό.
Ο «Emperor Alexander III ή Αυτοκράτορας Αλέξανδρος ΙΙΙ» είναι το έβδομο πυραυλοφόρο όχημα της οικογένειας «Borey-A».
Το πλοίο είναι ικανό να μεταφέρει 16 διηπειρωτικούς πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους Bulava.
Στο πλαίσιο του κρατικού εξοπλιστικού προγράμματος, σχεδιάζεται η κατασκευή και η μεταφορά στον στόλο 4 ακόμη υποβρυχίων Borei-A.

Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και ένα κορίτσι τραυματίστηκε από ουκρανικό βομβαρδισμό στο Donetsk

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένα κορίτσι τραυματίστηκε την Κυριακή (5/11/2023) κατά τη διάρκεια ουκρανικού βομβαρδισμού του Dokuchaevsk στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
Η κοπέλα τραυματίστηκε στα άκρα από τα θραύσματα των βλημάτων ενώ ένα ζευγάρι ηλικιωμένων βρέθηκαν νεκροί στο διαμέρισμά τους σε ένα πολυώροφο κτίριο.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τις τελευταίες 24 ώρες, ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε το έδαφος του Donetsk 8 φορές, εκτοξεύοντας 28 μονάδες διαφόρων πυρομαχικών, μεταδίδει το Ria Novosti.
Τρία συγκροτήματα κατοικιών και ένα δημοτικό κτίριο υπέστησαν ζημιές.

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε drone στο Bryansk

Ένα ουκρανικό drone καταρρίφθηκε πάνω από την περιοχή του Bryansk που συνορεύει με την Ουκρανία, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, δήλωσε την Κυριακή (5/11/2023) ο κυβερνήτης της περιοχής, Alexander Bogomaz.
«Απετράπη απόπειρα επίθεσης ουκρανικών τρομοκρατών με drone.
Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος με σταθερή πτέρυγα καταρρίφθηκε από τις δυνάμεις αεράμυνας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας πάνω από τη δημοτική περιφέρεια Strarodubsky», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, κανείς δεν τραυματίστηκε ενώ δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Μάχες κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 4 Νοεμβρίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν ανεπιτυχώς κοντά σε Synkivka (9 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk) και Ivanivka (21 χλμ νοτιοανατολικά του Kupyansk) στην περιφέρεια Kharkiv, Stelmakhivka (15 χλμ βορειοδυτικά του Svatove) και Bilohorivka (10 χλμ. νότια του Kreminsk) Verkhnokamianske (18 χλμ νότια της Kreminna) στην Περιφέρεια του Donetsk. 
Ο Διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Oleksandr Syrskyi δήλωσε ότι στοιχεία της 6ης Ρωσικής Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων (Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια (WMD) και της 1ης Στρατιάς Φρουρών Tank (WMD) συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στη δασική περιοχή Kupyansk, Pershotravneve (24 χλμ ανατολικά του Kupyansk).
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ανεπιτυχείς επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 4 Νοεμβρίου.
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι στοιχεία της Ρωσικής Δυτικής Ομάδας απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στο Synkivka και βόρεια της Tymkivka (18 χλμ ανατολικά του Kupyansk)
Στο Kupyansk οι μονάδες της Ρωσικής Ομάδας Μάχης Δύσης κατέστρεψαν ένα κέντρο ελέγχου drones και ένα άρμα μάχης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Οι απώλειες των Ουκρανών ανέρχονται σε 100 άνδρες.

Σφαγή στο Donetsk
 
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν έως και 235 στρατιώτες, δύο τεθωρακισμένα οχήματα και έξι αυτοκίνητα στην περιοχή του Donetsk τις τελευταίες 24 ώρες, με τέσσερις ταξιαρχίες να έχουν ηττηθεί, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στην περιοχή του Donetsk οι μονάδες της Ομάδας Μάχης ‘’Νότος’’ σε συνεργασία με την αεροπορία και το πυροβολικό απέκρουσαν επίθεση του ουκρανικού στρατού κοντά στον οικισμό Bogdanovka της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις επικράτησαν της 28ης, της 54ης μηχανοκίνητης, της 10ης ορειβατική ταξιαρχία εφόδου και της 112ηςταξιαρχίας εδαφικής άμυνας κοντά στους οικισμούς Krasnoye, Vasyukovka, Razdolovka και Kleshcheyevka της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι απώλειες του ουκρανικού στρατού στην περιοχή ανήλθαν συνολικά σε 235 στρατιώτες, δύο τεθωρακισμένα οχήματα και έξι αυτοκίνητα, ανέφερε το υπουργείο.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν έως και 135 στρατιώτες και δύο αυτοκίνητα στην περιοχή του Νότιου Donetsk τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.


Νέα προέλαση των ρώσων στην πόλη Avdiivka - Θέμα χρόνου η πτώση της πόλης

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις γύρω από την Avdiivka στις 4 Νοεμβρίου και πραγματοποίησαν επιβεβαιωμένες προόδους.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύθηκε στις 3 και 4 Νοεμβρίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν οριακά προς τον σιδηρόδρομο νοτιοανατολικά του Stepove (8 χλμ βορειοδυτικά του Avdiivka) και προχώρησαν δυτικά του Krasnohorivka (9 χλμ βόρεια της Avdiivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις προώθησαν και παγίωσαν νέες θέσεις κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών κοντά στο Stepove.
Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύουν τις θέσεις τους πίσω από τις σιδηροδρομικές γραμμές βόρεια της Avdiivka.
Οι ρώσοι εξαπέλυσαν επιθέσεις από την κατεύθυνση του Spartak (4 χλμ νότια της Avdiivka) και επιτέθηκαν κοντά στο Stepoveκαι (7 χλμ βόρεια της Avdiivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται προς την κατεύθυνση του Sieverne (6 χιλιόμετρα δυτικά της Avdiivka) και ότι οι σφοδρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στο εστιατόριο "Tsarska Okhota" αμέσως νότια της Avdiivka.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ανεπιτυχείς επιθέσεις κοντά στο Stepove, Tonenke (7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Avdiivka), Avdiivka, Sieverne και Pervomaiske (11 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Avdiivka).
Στοιχεία του ρωσικού ένοπλου σχηματισμού «Dikiya Divisiya», που είναι εν μέρει στελεχωμένο με πρώην στρατιώτες του Ομίλου Wagner, έσκαψαν μια σήραγγα μήκους 160 μέτρων και τη χρησιμοποίησαν για να πυροδοτήσουν εκρηκτικά σε ουκρανική θέση κοντά στην Avdiivka.

Η Avdiivka είναι θέμα χρόνου να πέσει και οι αναφορές ότι οι ρώσοι έχασαν 200 τεθωρακισμένα είναι παντελώς αναληθείς αφού οι επιβεβαιωμένες απώλειες είναι 56 οχήματα πάσης φύσεως σε 4 εβδομάδες λόγω της επίθεσης στην πόλη Avdiivka

Luhansk_Battle_Map_Draft_November_42023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_November_42023.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_November_42023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_November_42023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_November_42023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_November_42023.png
Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_November_42023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης