Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ σχεδιάζει να παρουσιάσει σύντομα το 12ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η ΕΕ σχεδιάζει να παρουσιάσει σύντομα το 12ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Η τελευταία λίστα κυρώσεων της ΕΕ αναμένεται να περιλαμβάνει περισσότερα από 100 άτομα και 40 επιχειρηματικές οντότητες
Παρά το γεγονός ότι έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές οι παρανοϊκές και παράνομες κυρώσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει σύντομα το 12ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία, το οποίο θα περιλαμβάνει νέες απαγορεύσεις εισαγωγών και εξαγωγών καθώς και αύξηση του ανώτατου ορίου της τιμής του πετρελαίου, δήλωσε η πρόεδρος της EC Ursula von der Leyen σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023.
«Σύντομα θα προτείνουμε ένα 12ο πακέτο κυρώσεων, με νέες καταχωρίσεις, νέες απαγορεύσεις εισαγωγών και εξαγωγών, δράσεις για την ενίσχυση του ανώτατου ορίου της τιμής του πετρελαίου και για περαιτέρω πάταξη της παράκαμψης των κυρώσεων», έγραψε στο X (πρώην Twitter).
Το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα επικαλούμενο πηγές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να επιβάλει εμπορικούς περιορισμούς ύψους 5,3 δισ. δολαρίων ως μέρος του 12ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, οι νέοι προγραμματισμένοι περιορισμοί θα επηρεάσουν τις εξαγωγές εξοπλισμού συγκόλλησης, χημικών προϊόντων και άλλων τεχνολογιών που σχετίζονται με την στρατιωτική βιομηχανία.
Η κοινότητα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις άδειες λογισμικού και τις εισαγωγές ορισμένων επεξεργασμένων μετάλλων, αλουμινίου και οικοδομικών ειδών, προϊόντων μεταφοράς και πολύτιμων λίθων.
Η τελευταία λίστα κυρώσεων της ΕΕ αναμένεται να περιλαμβάνει περισσότερα από 100 άτομα και 40 επιχειρηματικές οντότητες.
Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, η ΕΕ επιδιώκει να πείσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να συμπεριλάβουν περιορισμούς σε συμβάσεις με ξένα κράτη που απαγορεύουν τη μεταφορά εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς λόγους στη Ρωσία.
Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της απαγόρευσης της επιστροφής ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που είναι αποθηκευμένα στην κοινότητα, καθώς και οι περιορισμοί στη συμμετοχή Ρώσων πολιτών σε βασικούς τομείς.
Το θέμα του ανώτατου ορίου τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη της Ένωσης.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα μέρη ερευνούν μέτρα για την αποτελεσματικότερη συμμόρφωση με αυτή τη διάταξη. Ειδικότερα, προτάθηκε να ενισχυθεί η διαφάνεια στη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου και να περιοριστούν οι συναλλαγές με σκάφη που έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα μέτρα αυτά υπόκεινται ακόμη σε αναθεώρηση και θα απαιτήσουν ομόφωνη υποστήριξη και από τα 27 κράτη μέλη.
Μένει να δούμε λοιπόν εάν θα καμφθούν οι γνωστές αντιρρήσεις της Ουγγαρίας και άλλων κρατών...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης