Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεσηκωμός στο Ιράν: Θάνατος στο Ισραήλ – Η κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ το 1979 και η οργή για τη σφαγή στη Γάζα

Ξεσηκωμός στο Ιράν: Θάνατος στο Ισραήλ – Η κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ το 1979 και η οργή για τη σφαγή στη Γάζα
Το κρατικό δίκτυο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις συμπαράστασης στην Παλαιστίνη σε περισσότερες από 1.200 πόλεις και κωμοπόλεις
Διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη την επικράτεια του Ιράν για να καταγγείλουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ και να σηματοδοτήσουν την ανάμνηση για την εμβληματική κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη το 1979 καθώς το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας.
Το Σάββατο (4/11) σηματοδότησε τη 13η ημέρα του ιρανικού μήνα Aban, την ημέρα που η πρεσβεία των ΗΠΑ  δέχθηκε εισβολή από νέους επαναστάτες λίγο μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, η οποία γέννησε το σημερινό θεοκρατικό καθεστώς στο Ιράν.
Η κατάληψη της πρεσβείας στις 4 Νοεμβρίου 1979, η οποία έχει γίνει και κινηματογραφική ταινία, έλαβε χώρα μετά την πτώση του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ μονάρχη του Ιράν, διήρκεσε 444 ημέρες και 52 Αμερικανοί κρατήθηκαν αιχμάλωτοι.
Ο ιστότοπος της πρεσβείας των ΗΠΑ είναι πλέον προσβάσιμος στο κοινό ως αναπαράσταση αυτού που οι Ιρανοί αξιωματούχοι αποκαλούν «φωλιά κατασκόπων».
Αυτή η ημέρα στο ιρανικό ημερολόγιο είναι επίσης γνωστή ως Ημέρα των Φοιτητών και η Εθνική Ημέρα Καταπολέμησης της Παγκόσμιας Αλ4αζονείας.
Οι διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους ήταν παιδιά, ξεκίνησαν να κάνουν πορεία στην Τεχεράνη περίπου στις 9 π.μ. (12:30 μ.μ. GMT) από την Πλατεία Παλαιστίνης στο κέντρο της πόλης προς τον χώρο της πρώην πρεσβείας των ΗΠΑ λίγα χιλιόμετρα μακριά.
Η κρατική τηλεόραση έδειξε ανθρώπους να κρατούν παλαιστινιακές σημαίες και άλλους να καίνε σημαίες του Ισραήλ, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
 People worldwide stage pro-Palestinian rally - Tehran Times
Iran arrests prominent lawyer at funeral of metro death teen | Arab News
Iranians mark the anniversary of the 1979 US embassy takeover while calling  for a ceasefire in Gaza
Οι πορείες συμπαράστασης


Σε ορισμένα σημεία, οι σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ ήταν τοποθετημένες στο έδαφος, ώστε οι διαδηλωτές να μπορούν να περπατήσουν από πάνω τους.
Οι φωνές «θάνατος στην Αμερική» και «θάνατος στο Ισραήλ» αντηχούσαν σε όλες τις πορείες. Ένας διαδηλωτής μπορεί να δει να κρατά στα γόνατα ένα χαρτόνι του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu με τα χέρια πίσω από το κεφάλι του στάση παράδοσης.
Οι επαναστατικές φοιτητικές ομάδες εξέδωσαν δηλώσεις για να καταδικάσουν τις «ωμότητες» που διέπραξε το Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων πολιτών και να επικαλεστούν μια υπόσχεση του Ανώτατου Ηγέτη Ali Khamenei το 2015 ότι το Ισραήλ θα πάψει να υπάρχει μέχρι το 2040.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης και σε άλλες μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Mashhad, του Isfahan, του Ardebil και του Hamedan, και υπουργοί της κυβέρνησης και άλλοι αξιωματούχοι ήταν παρόντες.
Iranians Express Support for Gaza on National Day against Global Arrogance  - Society/Culture news - Tasnim News Agency
H καταγγελία

Το κρατικό δίκτυο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις σε περισσότερες από 1.200 πόλεις και κωμοπόλεις.
Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει την άμεση παύση των ισραηλινών βομβαρδισμών και επιχειρήσεων στη Γάζα, οι οποίες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 9.488 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, μετά τις επιθέσεις της Hamas στις 7 Οκτωβρίου, στις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 1.400 Ισραηλινοί.
Η Τεχεράνη έχει επίσης προειδοποιήσει ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να εξαπλωθεί καθώς ο «άξονας αντίστασης» των δυνάμεων σε όλη την περιοχή -συμπεριλαμβανομένου του Λίβανου, του Ιράκ, της Υεμένης και της Συρίας- θα μπορούσε να ανταποδώσει τη δολοφονία αμάχων από το Ισραήλ και τις υποσχέσεις να καταστρέψει τη Hamas.
Iran hostage crisis - Wikipedia
6 things you didn't know about the Iran hostage crisis | CNN
Iran Celebrates the Revolution's Fortieth Anniversary—Twelve Blocks from  the White House | The New Yorker
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης