Τελευταία Νέα
Διεθνή

BRICS: Άλμα +56% στο διμερές εμπόριο στα 422 δισ. δολ. την τελευταία πενταετία – Θανάσιμη απειλή για το δολάριο

BRICS: Άλμα +56% στο διμερές εμπόριο στα 422 δισ. δολ. την τελευταία πενταετία – Θανάσιμη απειλή για το δολάριο
Η εξέλιξη θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές του δολαρίου, καθώς οι BRICS ενδέχεται να ξεκινήσουν όλες τις συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα
Το εμπόριο μεταξύ των πέντε κρατών της ομάδας των BRICS αυξήθηκε κατά 56% τα τελευταία πέντε χρόνια, φτάνοντας συνολικά τα 422 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.
Τα πέντε υπάρχοντα μέλη των BRICS, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική σύναψαν διεθνείς εμπορικές συμφωνίες αξίας 422 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2017 και 2022.
Οι χώρες BRICS παραμένουν σημαντικοί εμπορικοί εταίροι καθώς είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους και αγροτικά προϊόντα, εκτός από τη Ρωσία.
Ωστόσο, η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, συμπληρώνει τη συμμαχία εξάγοντας αργό πετρέλαιο σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.
Η άνοδος του εμπορίου μεταξύ 2017 και 2022 παραμένει φυσιολογική.
Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν το 2023, καθώς η συμμαχία BRICS επιδιώκει να τερματίσει την εξάρτηση από το δολάριο.
Καθώς η ζήτηση για εμπόριο μεταξύ των χωρών BRICS αυξάνεται, οι πιθανότητες η συμμαχία να πραγματοποιεί συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα και όχι σε δολάριο παραμένουν υψηλές.
Η εξέλιξη θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές του δολαρίου, καθώς οι BRICS ενδέχεται να ξεκινήσουν όλες τις συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα.
Οι διασυνοριακές συναλλαγές στα αντίστοιχα τοπικά τους νομίσματα αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσαν να προσθέσουν πίεση στην οικονομία των ΗΠΑ. Διαβάστε εδώ για να μάθετε πόσοι τομείς στις ΗΠΑ θα επηρεαστούν εάν οι BRICS σταματήσουν να χρησιμοποιούν το δολάριο για το εμπόριο.
Η εξέλιξη θα μπορούσε να «πνίξει» το δολάριο ΗΠΑ και να μειώσει τη δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης νομίσματος στις διεθνείς αγορές.
Εάν η ζήτηση για το δολάριο πέσει, η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα.
Μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να κάνει τις τιμές να εκτοξευθούν στα ύψη στις ΗΠΑ και η πιθανότητα υπερπληθωρισμού να παραμένει υψηλή.
Συμπερασματικά, το δολάριο αντιμετωπίζει θανάσιμο κίνδυνο καθώς οι BRICS προσπαθούν να πάρουν τη θέση του οδηγού της παγκόσμιας οικονομίας.
Εάν οι BRICS ανακοινώσουν ότι θα χρησιμοποιήσουν τοπικά νομίσματα για συναλλαγές το 2024, η κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ θα απομειωθεί σταδιακά.
Beautiful Things are Happening in Geopolitics!
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης