Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέση Ανατολή: Με πέντε υπουργούς εξωτερικών αραβικών χωρών θα συναντηθεί αύριο (3/11) ο Blinken στην Ιορδανία

Μέση Ανατολή: Με πέντε υπουργούς εξωτερικών αραβικών χωρών θα συναντηθεί αύριο (3/11) ο Blinken στην Ιορδανία
Στην συνάντηση οι υπουργοί θα εκθέσουν την «αραβική στάση για κατάπαυση του πυρός»
Η Ιορδανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα φιλοξενήσει αύριο, Σάββατο, στο Αμάν, συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken και των ομολόγων του από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο με τη συμμετοχή των Παλαιστινίων, κατά την οποία θα συζητηθούν τρόποι για να «σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα», σύμφωνα με την ιορδανική διπλωματία.
Σε ανακοίνωση, το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι ένας εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής θα συμμετάσχει στη συνάντηση, η οποία θα εξετάσει επίσης τις «συνέπειες της επικίνδυνης κλιμάκωσης που απειλεί την ασφάλεια σε όλη την περιοχή».
Οι υπουργοί θα τονίσουν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών την «αραβική στάση που ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός, παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και τρόπους να τεθεί τέλος στην επικίνδυνη επιδείνωση που απειλεί την ασφάλεια της περιοχής, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Το Ισραήλ έπληξε τη Γάζα από αέρος, επέβαλε πολιορκία και εξαπέλυσε χερσαία επίθεση, προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό για τις ανθρωπιστικές συνθήκες στον θύλακα, με ελλείψεις στα τρόφιμα, κατάρρευση των ιατρικών υπηρεσιών και τον αριθμό των νεκρών μεταξύ των αμάχων που ξεπέρασε τις 9.000.
Ο Blinken, ο οποίος έφθασε απόψε στο Αμάν μετά τη συνάντησή του νωρίτερα με την ισραηλινή ηγεσία, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να μην υπάρξει δεύτερο ή τρίτο μέτωπο στη σύγκρουση.
Κάλεσε επίσης το Ισραήλ να λάβει μέτρα για την προστασία των αμάχων στη Γάζα.
Οι Άραβες υπουργοί θα συνεδριάσουν μεταξύ τους πριν από τις συζητήσεις τους με τον Blinken στο πλαίσιο της διπλωματικής τους προσπάθειας να ασκήσουν πίεση με τις μεγάλες δυνάμεις για να πιέσουν το Ισραήλ να βάλει τέλος στη στρατιωτική του εκστρατεία, δήλωσαν αξιωματούχοι.
«Αυτή η συντονιστική συνάντηση εντάσσεται στις προσπάθειές τους να βάλουν τέλος στον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα που προκαλεί ανθρωπιστική καταστροφή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης