Τελευταία Νέα
Διεθνή

Henry Kissinger - Graham Allison: H τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής

Henry Kissinger - Graham Allison: H τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής
Οι μηχανές με υπερικανότητες θα απειλήσουν την ανθρωπότητα, λένε οι Kissinger – Allison
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής, αναφέρουν οι γνωστοί αναλυτές της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας και των ζητημάτων της παγκόσμιας ασφάλειας Henry Kissinger και Graham Allison, στο υπόμνημα τους που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy.
Μάλιστα, οι δύο διακεκριμένες προσωπικότητες κάλεσαν τους ηγέτες των πιο αναπτυγμένων χωρών να επιβάλουν τον έλεγχο στην ανάπτυξη των συστημάτων της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial intelligence – AI).
Προειδοποίησαν δε ότι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των συστημάτων AI μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα στο χείλος της παγκόσμιας καταστροφής.
«Η προοπτική της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης των συστημάτων AI μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις ΗΠΑ και για όλο τον κόσμο και η προοπτική αυτή είναι τόσο υπαρκτή, ώστε οι αρχηγοί των κυβερνήσεων πρέπει να δράσουν τώρα» τόνισαν ο Kissinger και ο Allison.
Οι δύο πολιτικοί επιστήμονες θεωρούν τον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της AI μεγαλύτερο από τα πυρηνικά όπλα και καταθέτουν προτάσεις:
διακοπή ανάπτυξης το AI, οριστική παύση της, έλεγχος το AI από τον παγκόσμιο κυβερνητικό όργανο – ουσιαστικά αναμασούν τους μηχανισμούς ασφάλειας της πυρηνικής εποχής, οι οποίοι κατέληξαν σε φιάσκο.
Ο Kissinger καί ο Allison φοβούνται το ενδεχόμενο μήπως κάποιες ομάδες ανθρώπων χρησιμοποιήσουν το AI για την παραγωγή ιού ικανού να σκοτώσει μεγάλες μάζες ανθρώπων, ένα «προνόμιο» που σήμερα το έχουν μόνο οι υπερδυνάμεις. Αμφότεροι αναρωτιούνται αν η AI μπορεί να παρέμβει και να καταστρέψει τα μέσα αποτροπής του πυρηνικού ολέθρου, τα οποία ήταν η βάση της σημερινής παγκόσμιας τάξης.
Ο Kissinger καί ο Allison αναγνωρίζουν την αδυναμία να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα, επισημαίνουν ότι το «παράθυρο» για τη δημιουργία μηχανισμών αποτροπής εκδήλωσης των πιο επικίνδυνων πλευρών του AI είναι πολύ στενό και επιμένουν στην ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης