Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση SSM: Στα πρόθυρα κατάρρευσης ο μεγιστάνας Rene Benko, με δραματικές συνέπειες στην αγορά ακινήτων της ΕΕ

Προειδοποίηση SSM: Στα πρόθυρα κατάρρευσης ο μεγιστάνας Rene Benko, με δραματικές συνέπειες στην αγορά ακινήτων της ΕΕ
Ripple effect από τους μπελάδες του Benko «βλέπει» ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ
Συστημικό κίνδυνο για την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων «βλέπει» ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ, SSM, λόγω του προβληματικού ομίλου Signa Holding, ιδρυτής του οποίου είναι ο Αυστριακός Rene Benko.
Οι απώλειες για τις τράπεζες πιθανότατα θα περιοριστούν ακόμη και σε μια υποθετική κατάρρευση του ομίλου εταιρειών Signa ενώ πολλά από τα δάνεια είναι εξασφαλισμένα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Ωστόσο, δευτερογενείς επιπτώσεις, όπως χαμηλότερες αποτιμήσεις για εμπορικά ακίνητα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερες προβλέψεις και μειώσεις σε όλο τον τραπεζικό κλάδο, είπαν.

Κρίση ρευστότητας

Η Signa Holding GmbH αντιμετωπίζει σε σοβαρή κρίση ρευστότητας η οποία προκλήθηκε από την πτώση των αποτιμήσεων και την αύξηση των επιτοκίων.
Ως εκ τούτου, οι επενδυτές του ομίλου έχουν αρχίσει να χάνουν την πίστη τους στην ικανότητα του αυτοδημιούργητου Αυστριακού μεγιστάνα να σταθεροποιήσει τον όμιλο.
Για να εξομαλύνει τον δρόμο προς την εξυγίανση, ο 46χρονος συμφώνησε να παραδώσει τα πλειοψηφικά του δικαιώματα και τη θέση του ως προέδρου του συμβουλευτικού συμβουλίου στον Arndt Geiwitz, εξέχοντα Γερμανό εκκαθαριστή.
Η αλλαγή της ηγεσίας, η οποία μπορεί να είναι προσωρινή, εξακολουθεί να εξαρτάται από τη επιθυμία άλλων μετόχων να βάλουν χρήματα, δήλωσε τηλεφωνικά την Παρασκευή ο μέτοχος Hans Peter Haselsteiner.
Πάντως η αποχώρηση Benko θα σημάνει το τέλος μιας εποχής για την εταιρεία, η οποία εδώ και καιρό προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την εκθετική ανάπτυξή της και τις περίπλοκες συναλλαγές της με μερικούς από τους πιο γνωστούς δισεκατομμυριούχους της Ευρώπης.
Σημειώνεται πως εδώ και μια δεκαετία η ασυνήθιστη ικανότητά του Benko να πουλά και να συγκεντρώνει χρήματα βοήθησαν τη Signa να γίνει ένας από τους σημαντικότερους developer στη Γηραιά Ήπειρο, με πολυτελή πολυκαταστήματα στο Βερολίνο, το Λονδίνο και τη Ζυρίχη, καθώς και κορυφαία ξενοδοχεία στη Βιέννη και τη Βενετία.
Αλλά το τέλος του φθηνού χρήματος έχει προκαλέσει εκτεταμένη αναταραχή στις αγορές εμπορικών ακινήτων πλήττοντας ιδιαίτερα σκληρά developers όπως η Signa.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως μεταξύ των επενδυτών της Signa είναι ο ιδρυτής της αυστριακής κατασκευαστικής εταιρείας Strabag SE, Haselsteiner, ο Ελβετός Ernst Tanner και ο Γερμανός μεγιστάνας των μεταφορών Klaus-Michael Kuehne.

Ακατάστατη αφερεγγυότητα

Εάν άλλοι επενδυτές εγκρίνουν το βήμα, το πρώτο καθήκον του εκκαθαριστή Geiwitz θα είναι να καλύψει τα κενά χρηματοδότησης που βάλει stop σε διάφορες κατασκευαστικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένου του έργου Elbtower στο Αμβούργο - ένα εμβληματικό έργο που υποστήριξε ο καγκελάριος Olaf Scholz όταν ήταν δήμαρχος της πόλης.
Λόγω οικονομικών καθυστερήσεων, τα συνεργεία κατασκευής ανέστειλαν τις εργασίες στο πολυώροφο κτήριο μήκους 245 μέτρων (800 ποδιών) — ο οποίος έχει φτάσει μόλις τα 100 μέτρα μέχρι στιγμής.
Η κυβέρνηση του Αμβούργου έχει απειλήσει να αναλάβει τον έλεγχο της τοποθεσίας εάν οι εργασίες δεν ξαναρχίσουν σύντομα.
Η μονάδα Prime της Signa, η οποία επιβλέπει την ανάπτυξη, χρησιμοποίησε τη Rothschild & Co. για να τη συμβουλεύσει σχετικά με την αναχρηματοδότηση χρέους.
Ο Geiwitz θα πρέπει επίσης να επιβλέπει «μια ακατάστατη αφερεγγυότητα» στη διαδικτυακή μονάδα λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών της Signa, η οποία δεν κατάφερε να επιτύχει κερδοφόρο τρίμηνο από την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2021, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει 97% και να διαγραφεί.
Ο εκκαθαριστής επιβλέπει ήδη τη διαδικασία πτώχευσης για την αλυσίδα πολυκαταστημάτων Galeria της Signa, η οποία άφησε στους Γερμανούς φορολογούμενους ζημία 590 εκατομμυρίων ευρώ από δάνεια έκτακτης ανάγκης την εποχή της Covid.
Παρότι η παραίτηση του Benko μπορεί να εξευμενίση πρόσκαιρα κάποιους μετόχους, η εταιρεία θα πρέπει επίσης να ικανοποιήσει μια μεγάλη ομάδα επενδυτών ομολόγων, ασφαλιστικών εταιρειών και τραπεζών που θέλουν να περιορίσουν τις ζημίες.
Κάτοχοι ομολόγων ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ που εκδόθηκαν από τη Signa Development, μια μικρότερη μονάδα, προσέλαβαν την Kirkland & Ellis για να τους συμβουλεύσει σχετικά με τις συζητήσεις με την εταιρεία.
Τα notes εκτινάχθηκαν 7 σεντς έναντι του ευρώ, στα 32 σεντς, μετά τη σχετική ανακοίνωση την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, αλλά εξακολουθούν να αξίζουν λιγότερο από το μισό της αξίας που είχαν πριν από μια εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης