Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Δεν μπορεί να ισχύει το moratorium για τα πυρηνικά τη στιγμή που οι ΗΠΑ αναπτύσσουν απαγορευμένους πυραύλους

Ρωσία: Δεν μπορεί να ισχύει το moratorium για τα πυρηνικά τη στιγμή που οι ΗΠΑ αναπτύσσουν απαγορευμένους πυραύλους
Η Μόσχα εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν απαγορευμένα πυρηνικά τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη
Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αναπτύξει πυραυλικά συστήματα που απαγορεύονται από τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF) στην Ευρώπη και την Ασία, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov.
«Τώρα, κινούνται γρήγορα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των εν λόγω συστημάτων. Νομίζω ότι θα συμβεί σύντομα τόσο στο θέατρο του πολέμου της Ασίας -σας ζητώ συγγνώμη για αυτήν την όχι πολύ κατάλληλη λέξη, αλλά είναι στρατιωτικός όρος- αλλά και στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant.
Ως εκ τούτου, το moratorium μας, το οποίο κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος, δεν μπορεί να παραμείνει σε ισχύ υπό το φως τέτοιων εξελίξεων».
«Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι αυτό δεν έχει σημασία. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο βλάπτουν την παγκόσμια ασφάλεια, την ασφάλεια των αντίστοιχων περιοχών», επεσήμανε κατηγορημαιτκά ο Ryabkov.
Ενώ εκτίμησε ότι η Ρωσία «δεν βλέπει σημάδια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να πουν οτιδήποτε διαφέρει από την αρνητική, καταστροφική θέση τους».
Η ρωσική πλευρά, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «εδώ και πολύ καιρό από τότε που οι Αμερικανοί κατήγγειλαν επιλεκτικά μόνο υποτιθέμενη παραβίαση της τότε ισχύουσας Συνθήκης INF από τη Ρωσία με την κατασκευή του πυραύλου 9M729, έχει δείξει τη μέγιστη διαφάνεια και ετοιμότητα για διάλογο».

RYabkov.JPG

«Και όχι μόνο για διάλογο αλλά και για την πρακτική επίδειξη αυτού του συστήματος για τους Αμερικανούς», εξήγησε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Παράλληλα, ο Ryabkov καταλόγισε διπροσωπία στην αμερικανική διπλωματία καθώς, όπως σημείωσε «μας απέρριψαν με το πρόσχημα ότι "αυτό που θα μας δείξετε, τα ξέρουμε όλα ήδη." Πάντα ξέρουν τα πάντα καλύτερα από εκείνους που μιλούν για τα δικά τους συμφέροντα, τα δικά τους συστήματα ... πάντα το καταλαβαίνουν καλύτερα, γνωρίζουν αυτήν την αμερικανική προσέγγιση, το αμερικανικό κόλπο. Είναι πραγματικά αδύνατο να οικοδομήσουμε μια παραγωγική συζήτηση σε μια τέτοια βάση. Έχουν βρει ένα πρόσχημα για να ρίξουν τα όρια σε αυτόν τον τομέα».
Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Αυγούστου 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν επισήμως από τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF), που υπεγράφη από τη Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 8 Δεκεμβρίου 1987.
Οι ΗΠΑ δικαιολόγησαν αυτή την κίνηση επικαλούμενες την υποτιθέμενη άρνηση της Ρωσίας να συμμορφωθεί με την απαγόρευση των νέων πύραυλων cruise 9M729, καθώς «παραβίαζαν τη Συνθήκη INF».
Από την πλευρά της, η Μόσχα αρνήθηκε κατηγορηματικά αυτές τις αιτιάσεις, λέγοντας ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πυραύλου 9M729 είναι εντός των παραμέτρων που επιτρέπει η συνθήκη, παρουσιάζοντας σχετική, αναλυτική έκθεση στην Ουάσιγκτον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης