Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντίστροφη μέτρηση: Οι Ρώσοι θα κάνουν σκόνη τα αμερικανικά F-16 σε 20 μέρες - Τι στέλνει στη Ρωσία με τρένα ο Kim της Β. Κορέας

Αντίστροφη μέτρηση: Οι Ρώσοι θα κάνουν σκόνη τα αμερικανικά F-16 σε 20 μέρες - Τι στέλνει στη Ρωσία με τρένα ο Kim της Β. Κορέας
Αναλύοντας την ποσότητα των όπλων που αποστέλλονται στη Ρωσία, η νοτιοκορεατική JCS είπε ότι το εμπορευματοκιβώτιο θα μπορούσε πιθανώς να χωρέσει περισσότερα από 200.000 βλήματα πυροβολικού των 122 mm ή περισσότερα από ένα εκατομμύριο βλήματα των 152 mm, τα οποία χρησιμοποιούνται και από τα δύο έθνη
Μετά από εβδομάδες φημολογίας για μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, ο στρατός της Νότιας Κορέας ισχυρίστηκε ότι η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να παρείχε στη Μόσχα φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς για τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Οι τελευταίες κατηγορίες από το Κοινό Επιτελείο της Νότιας Κορέας (JCS) έρχονται λίγες μέρες μετά από παρόμοιο ισχυρισμό των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις 13 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Βόρεια Κορέα είχε στείλει περισσότερα από 1.000 κοντέινερ γεμάτα με οπλισμό και στρατιωτικό υλικό στη Ρωσία.
Αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν επανειλημμένα διαψευσθεί τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Βόρεια Κορέα. Όταν οι εικασίες για πιθανή μεταφορά όπλων άρχισαν να κάνουν τον γύρο του κόσμου, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε την Πιονγκγιάνγκ για «συνέπειες» εάν προχωρούσε σε μεταφορά όπλων στη Μόσχα.
Στην τελευταία του δήλωση, ο στρατός της Νότιας Κορέας ισχυρίζεται ότι περίπου 2.000 εμπορευματοκιβώτια στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών μεταφέρθηκαν από το βορειοανατολικό λιμάνι Rajin της Βόρειας Κορέας στο Βλαδιβοστόκ στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας. Η αξιολόγηση βασίζεται σε δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν.
Αναλύοντας την ποσότητα των όπλων που αποστέλλονται στη Ρωσία, η νοτιοκορεατική JCS είπε ότι το εμπορευματοκιβώτιο θα μπορούσε πιθανώς να χωρέσει περισσότερα από 200.000 βλήματα πυροβολικού των 122 mm ή περισσότερα από ένα εκατομμύριο βλήματα των 152 mm, τα οποία χρησιμοποιούνται και από τα δύο έθνη.
Ο στρατός της Βόρειας Κορέας περιλαμβάνει κυρίως οπλικά συστήματα και πυρομαχικά που παράγονται στην πρώην Σοβιετική Ένωση.
Άλλα όπλα που θα μπορούσε να έχει δώσει η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία περιλαμβάνουν κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους, τουφέκια, πολυβόλα, εκτοξευτές πυραύλων, πυρομαχικά αρμάτων μάχης της σειράς T και πιθανώς ακόμη και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

 

Ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος της Σεούλ δεν έδωσε εκτενείς λεπτομέρειες για τα οπλικά συστήματα που προμήθευε η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία.
Εξηγώντας πώς ο στρατός της Νότιας Κορέας άρχισε να είναι καχύποπτος για προμήθεια όπλων σε εξέλιξη, η JCS είπε ότι βορειοκορεατικά πλοία επισκέπτονταν τη Ρωσία μία φορά την εβδομάδα μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου
. Όμως, από τον Οκτώβριο, τρία έως τέσσερα σκάφη έχουν εντοπιστεί κάθε τρεις έως τέσσερις ημέρες.
Ο αξιωματούχος δήλωσε, αναφέροντας τις διαστάσεις του κοντέινερ 6 μέτρα επί 2,5 μέτρα, ότι τα κοντέινερ της Βόρειας Κορέας έχουν εντοπιστεί σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των παραμεθόριων περιοχών με τη Ρωσία.
Ήταν μετά από μια σπάνια σύνοδο κορυφής μεταξύ του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Yong un και του Ρώσου προέδρου Putin τον Σεπτέμβριο όπου ο κώδωνας του κινδύνου άρχισε να κτυπά για μια πιθανή μεταφορά όπλων.
Σε αντάλλαγμα για τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρειάζεται να βάλει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, ο στρατός της Νότιας Κορέας πιστεύει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφέρει τεχνολογική βοήθεια για τα πυρηνικά όπλα, τα μαχητικά αεροσκάφη, τα συστήματα αεράμυνας και τους στρατιωτικούς δορυφόρους της Πιονγκγιάνγκ.
«Η Βόρεια Κορέα αναμένεται να λάβει τρόφιμα και καύσιμα για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα του καθεστώτος και να προετοιμαστεί για τον επερχόμενο χειμώνα. (Οι δύο χώρες) αναμένεται να συζητήσουν επιπρόσθετα τη μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας, την υποστήριξη για τον εκσυγχρονισμό των συμβατικών δυνάμεων και την κοινή εκπαίδευση στο δρόμο», είπε ο αξιωματούχος.
Το εμπόριο όπλων μεταξύ των δύο χωρών, εάν επαληθευόταν, θα ήταν σημαντικό καθώς θα έβλεπε τη σφυρηλάτηση στρατιωτικών δεσμών μεταξύ δύο κρατών που η διεθνής κοινότητα έχει απομονώσει σχολαστικά. Αυτή θα ήταν η δεύτερη τέτοια συνεργασία μετά από μια σθεναρή αμυντική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν, με την τελευταία να παρέχει drones καμικάζι κλάσης Shahed στη Μόσχα.
Πιο σημαντική, ωστόσο, είναι η απόκτηση φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων, καθώς η Ρωσία εξέδωσε πρόσφατα μια αυστηρή προειδοποίηση στην Ουκρανία λέγοντας ότι θα καταρρίψει όλα τα F-16 που παίρνει η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία σε λίγες μέρες.

Μόλις 20 ημέρες για να ολοκληρώσετε το απόθεμα F-16 της Ουκρανίας

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Shoygu ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι τα ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη που καταρρίφθηκαν από ρωσικά συστήματα αεράμυνας τον περασμένο μήνα διπλασίασαν ουσιαστικά τον αριθμό των μαχητικών F-16 που η Δύση σχεδιάζει να παραδώσει στην Ουκρανία.
«Τα πληρώματα αεράμυνας κάνουν τη δουλειά. Τον περασμένο μήνα, κατέστρεψαν περισσότερους από 1.400 εχθρικούς εναέριους στόχους, συμπεριλαμβανομένων 37 αεροσκαφών και έξι αμερικανικών τακτικών βαλλιστικών πυραύλων ATACMS», είπε ο Υπουργός. Ο Shoygu εξέδωσε επίσης μια αυστηρή προειδοποίηση στον αντίπαλό του πέρα ​​από τα σύνορα.
Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι τον περασμένο μήνα, τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν πάνω από 1.400 στόχους της ουκρανικής αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων 37 αεροσκαφών και έξι πυραύλων αμερικανικής κατασκευής ATACMS.
Μετά από αρκετούς μήνες ικεσίας για το μαχητικό αεροσκάφος τέταρτης γενιάς, η Ουκρανία εξασφάλισε τελικά έγκριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Αύγουστο του 2023. Οι χώρες του ΝΑΤΟ Δανία και Ολλανδία ήταν οι πρώτες που ανακοίνωσαν μεταφορά F-16 στην Ουκρανία. Αργότερα προσχώρησαν η Νορβηγία και το Βέλγιο.
Σε αντίθεση με την ολλανδική Πολεμική Αεροπορία, η οποία μπορεί τελικά να μεταφέρει έως και 42 F-16, σε κάποιο χρονικό διάστημα, η Δανική Πολεμική Αεροπορία διευκρίνισε ότι θα δώσει 19 εκσυγχρονισμένα F-16 στην Ουκρανία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα παράσχουν στην Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία 61 μαχητικά αεροσκάφη F-16. Αναμένεται ότι κάτι περισσότερο από δώδεκα θα σταλούν στην Ουκρανία όταν ξεκινήσουν οι παραδόσεις κάποια στιγμή το 2024.
Επιπλέον, ο Shoygu προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν περίπου 20 ημέρες για να καταστραφεί κάθε F-16 που προμηθεύει το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, δεδομένης της ποσότητας των μαχητικών αεροσκαφών που καταρρίφθηκαν από τη ρωσική αεράμυνα.

f16-1_1.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης