Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία - Στο 61,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο του 2023

Τουρκία - Στο 61,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο του 2023
Με τον αποπληθωρισμό στο επίκεντρο, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης στο 35% την περασμένη εβδομάδα
Για πρώτη φορά έπειτα από τρεις μήνες, ο πληθωρισμός στην Τουρκία υποχώρησε, φτάνοντας στο 61,36% τον Οκτώβριο του 2023, καθώς οι επιπτώσεις τόσο από την απότομη πτώση της λίρας το καλοκαίρι όσο και από τις μετεκλογικές αυξήσεις φόρων υποχώρησαν. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός ήταν 3,43%.
Οι αυξήσεις των τιμών στα είδη ένδυσης και τα παπούτσια, τα σπίτια και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια οδήγησαν το μηνιαίο μέτρο υψηλότερα, αν και ήταν μικρότερο από το αναμενόμενο σε δημοσκόπηση του Reuters.
Η υποτίμηση της λίρας κατά περισσότερο από 33% και η αύξηση των μισθών, των φόρων και των τελών ώθησαν κυρίως τον πληθωρισμό υψηλότερα από τον Ιούνιο. Το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 61,53% τον Σεπτέμβριο.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται και να κορυφωθεί τον Μάιο του 2024 περίπου στο 70-75%, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η οποία την Πέμπτη αύξησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους για φέτος στο 65%.
Με τον αποπληθωρισμό στο επίκεντρο, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης στο 35% την περασμένη εβδομάδα, αυστηροποιώντας την πολιτική της για πέντε συνεχόμενους μήνες. Από τον Ιούνιο, έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 2.650 μονάδες βάσης για να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης