Τελευταία Νέα
Διεθνή

«O Netanyahu τέλειωσε» - Οργή σε όλο το Ισραήλ… «η Hamas μας έπιασε με κατεβασμένα τα παντελόνια»

«O Netanyahu τέλειωσε» - Οργή σε όλο το Ισραήλ… «η Hamas μας έπιασε με κατεβασμένα τα παντελόνια»
«Ο Μπίμπι τελείωσε», λένε οι Ισραηλινοί, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούν συχνά για τον αρχηγό τους
Οργή και μένος επικρατεί σε όλο το Ισραήλ για τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, καθώς η Hamas έπιασε στον ύπνο όλη τη χώρα.
Ο Netanyahu πούλησε τον εαυτό του ως κύριος Ασφαλείας, αλλά έκανε εγκλήματα στη Γάζα.
«Πρέπει να φύγει», ζητούν οι ψηφοφόροι του κεντροδεξιού κόμματος του Ισραήλ.
Αν και όλοι οι Ισραηλινοί συσπειρώθηκαν μετά την επίθεση της Hamas, πλέον είναι έξαλλοι με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ο θυμός είναι έκδηλος στα στενά σοκάκια του Machane Yehuda, μιας μεγάλης σκεπαστής αγοράς στο κέντρο της Ιερουσαλήμ που είναι εδώ και καιρό προπύργιο του Likud.
«Ο Μπίμπι τελείωσε», λένε οι Ισραηλινοί, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούν συχνά για τον αρχηγό τους.
«Δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μετά από αυτό».
Έξι φορές πρωθυπουργός, ο Netanyahu ξεπέρασε τους αντιπάλους του για να παραμείνει στην κορυφή της ισραηλινής πολιτικής για μεγάλο μέρος των τελευταίων 14 ετών.
Το πέτυχε χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως «Κύριος Ασφάλεια» και «Κύριος Οικονομία» - ο άνθρωπος στον οποίο οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να βασίζονται για να διατηρήσουν τη στρατιωτική ισχύ της χώρας και να φτάσουν σε συμφωνία με τα αραβικά κράτη, ενώ προάγουν την ανάπτυξη και ενισχύουν έναν αναπτυσσόμενο τεχνολογικό τομέα.
Αλλά αυτή η εικόνα έχει κλονιστεί άσχημα από τη σφαγή που εξέθεσε το Ισραήλ ως θλιβερά απροετοίμαστο για μια επίθεση στο έδαφός του και μια επακόλουθη σύγκρουση που έχει βλάψει σοβαρά τις οικονομικές του προοπτικές.

Καμία απολογία

Μεγάλο μέρος της απογοήτευσης του κοινού με τον Netanyahu επικεντρώνεται στη σταθερή άρνησή του να απολογηθεί για την αποτυχία του Ισραήλ να προβλέψει ή να αποτρέψει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Μια δημοσκόπηση στην εφημερίδα Maariv στα τέλη του περασμένου μήνα έδειξε ότι το 80% των Ισραηλινών ήθελαν να αναλάβει την ευθύνη για τις αποτυχίες πληροφοριών και ασφάλειας που προηγήθηκαν της επίθεσης.
Αποτυγχάνει σταθερά να το κάνει, λέγοντας μόνο ότι θα γίνουν σκληρές ερωτήσεις σε όλους μετά τον πόλεμο «και αυτό περιλαμβάνει και εμένα».
Ενώ ο κομματικός μηχανισμός του Likud έχει μέχρι στιγμής συσπειρωθεί γύρω από τον πρωθυπουργό, η αυθάδειά του τροφοδοτεί μια ευρύτερη απομάκρυνση από το κόμμα.
Μια άλλη δημοσκόπηση της Maariv στις 14 Οκτωβρίου έδειξε ότι αν γίνονταν εκλογές τώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα σημειώσουν τεράστια νίκη έναντι του κυβερνητικού συνασπισμού της δεξιάς.
Μόνο το 29% των ερωτηθέντων είπε ότι ο Netanyahu ήταν ο προτιμώμενος πρωθυπουργός τους, μια απότομη πτώση σε σχέση με πριν από τον πόλεμο, ενώ το 48% επέλεξε τον Benny Gantz, ηγέτη της κεντροδεξιάς ομάδας Εθνικής Ενότητας και μέλος του πενταμελούς πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ.
«Ο Netanyahu δεν ήταν ποτέ σε τόσο χαμηλό σημείο», είπε ο Tamar Hermann, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Ισραήλ (IDE).
Ο Aviv Bushinsky, ένας σύμβουλος του Netanyahu που έγινε πολιτικός αναλυτής, έχει τη δική του θεωρία σχετικά με το γιατί ο πρωθυπουργός αρνείται να επωμιστεί οποιαδήποτε ευθύνη.
«Ανησυχεί ότι θα γινόταν σημαία των αντιπάλων του και θα έβλαπτε τις προοπτικές του να παραμείνει στην εξουσία», είπε.
Αν αυτή είναι η τακτική του Netanyahu, φαίνεται να έχει γυρίσει μπούμερανγκ.
«Οι άνθρωποι λένε - οι στρατιώτες μας διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη Γάζα, χιλιάδες έχουν χάσει τα σπίτια τους, οι Moody's, Fitch και S&P ενδέχεται να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική μας ικανότητα.
Και το μόνο που μπορεί να σκεφτεί ο Netanyahu είναι η πολιτική», είπε ο Bushinsky.
1_419.JPG
Οργή

Οι δημόσιες εκδηλώσεις οργής κατά του Likud ήταν δραματικές.
Στα τέλη του περασμένου μήνα, τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Τελ Αβίβ βάφτηκαν με ψεύτικο αίμα, καθώς και ένα κολάζ με τους 242 ομήρους που συνελήφθησαν από τη Hamas.
Οι φωτογραφίες του προσώπου του Netanyahu λερώθηκαν επίσης με ματωμένα αποτυπώματα χεριών.
Η λαϊκή δυσαρέσκεια έφτασε σε νέα ύψη αφού ο Netanyahu είπε σε μια ανάρτηση στο X, πρώην Twitter, στα τέλη Οκτωβρίου ότι οι αρχηγοί του στρατού και της ασφάλειας του Ισραήλ δεν είχαν προειδοποιήσει για την επίθεση της Hamas.
Προκάλεσε μια έξαλλη απάντηση, με τον Gantz να επιμένει να την ανακαλέσει.
«Όταν βρισκόμαστε σε πόλεμο, ηγεσία σημαίνει να δείχνεις ευθύνη», έγραψε στο X.
Ο Netanyahu διέγραψε την προσβλητική ανάρτηση και ζήτησε συγγνώμη.
Η σύγκρουση, λίγες ώρες μετά τις πρώτες χερσαίες εισβολές στη Γάζα, εξόργισε πολλούς Ισραηλινούς.
Από τότε, σκληρές μάχες μαίνονται καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα προχωρούν στην πόλη της Γάζας.
Περισσότεροι από 9.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας στη Γάζα.
Λίγες ημέρες μετά τη διαγραμμένη ανάρτηση του Netanyahu, μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε από το IDE διαπίστωσε ότι μόνο το 7% των Ισραηλινών τον εμπιστεύονταν να διευθύνει τον πόλεμο, σε σύγκριση με το 74% που επέλεξε τους αρχηγούς του στρατού.
Η υποστήριξη προς τον Netanyahu ήταν ελάχιστα καλύτερη μεταξύ των δεξιών ψηφοφόρων από τον ευρύτερο πληθυσμό, αυξάνοντας μόλις στο 10%.
«Ναι, μας έπιασαν με κατεβασμένα τα παντελόνια μας», είπε ένας ψηφοφόρος του Likud.
Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Netanyahu στοιχηματίζει ότι το Ισραήλ θα νικήσει τη Hamas και ότι μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός αναλαμβάνοντας τη νίκη, ακόμη και κερδίζοντας άλλη μια θητεία στις επόμενες εκλογές, προγραμματισμένες για το 2026.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης