Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διάσκεψη για τη Διεύρυνση σε μια ταραγμένη Ευρώπη

Διάσκεψη για τη Διεύρυνση σε μια ταραγμένη Ευρώπη
Διάσκεψη για τη Διεύρυνση της ΕΕ στη σκιά των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Κύπρος, Ελλάδα και Τουρκία παρούσες
«Μια βαθιά μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητη προκειμένου η ΕΕ να είναι σε θέση να ενεργεί αποτελεσματικά, ακόμη και μετά την επιθυμητή ένταξη και άλλων χωρών».
Αυτό χρειάζεται άμεσα η ΕΕ, σύμφωνα με την Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Analena Baerbock όπως δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία της στη σημερινή Υπουργική Διάσκεψη για τη Διεύρυνση που διεξάγεται στο γερμανικό υπ. Εξωτερικών κατόπιν γερμανικής πρωτοβουλίας.
Ο τίτλος άλλωστε που δόθηκε σε αυτή τη Διάσκεψη είναι ενδεικτικός των προθέσεων: «Μια μεγαλύτερη, ισχυρότερη Ένωση– Καθιστώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση κατάλληλη για τη διεύρυνση και τις υποψήφιες χώρες κατάλληλες για ένταξη».
Η ΕΕ «πρέπει να διευρυνθεί» και το βασικό ερώτημα πλέον για τη γερμανική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους δεν είναι «εάν, αλλά πώς και πότε». «Ενότητα μέσα στην πολυμορφία» αλλά και έναρξη μιας ειλικρινούς συζήτησης για μια σειρά σύνθετων ζητήματων που σχετίζονται και με το τεχνικό σκέλος της διεύρυνσης όπως πχ. η λήψη περισσότερων αποφάσεων μελλοντικά με την αρχή της πλειοψηφίας, είναι κρίσιμης σημασίας για την Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών.
Εκτός όμως από τα Δυτικά Βαλκάνια για τα οποία η Γερμανία ζητά επιτάχυνση των ενταξιακών συνομιλιών, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην Ουκρανία, με τον Ουκρανό υπ. Εξωτερικών Κουλέμπα να δίνει επίσης το παρών. «Η καρδιά της Ευρώπης χτυπά στο Κίεβο», ανέφερε η Αναλένα Μπέρμποκ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα στείλουν τον Δεκέμβριο ένα θετικό και σαφές μήνυμα για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας αλλά και της Μολδαβίας.

Διμερείς επαφές Κύπρου - Γερμανίας

Στη Διάσκεψη του Βερολίνου συμμετέχουν περίπου 20 χώρες και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. Την Ελλάδα εκπροσωπεί σε διπλωματικό μόνο επίπεδο η Πρέσβυς στο Βερολίνο Μάρα Μαρινάκη. Η Κύπρος εκπροσωπείται από τον υπ. Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, με προγραμματισμένη επίσης κατ' ιδίαν συνάντηση με τη Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών.
Σημειωτέον ότι η Κύπρος το τελευταίο διάστημα καλείται να διαδραματίσει αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως «ασφαλής λιμένας» της ΕΕ σε μια ταραγμένη θάλασσα: από τη μια πλευρά ως ενδιάμεσος σταθμός για την ασφαλή απομάκρυνση πολιτών από την Μέση Ανατολή κι από την άλλη ως πιθανός «ανθρωπιστικός διάδρομος» προς τη Λωρίδα της Γάζας.

O Hakan Fidan στο Βερολίνο

Τα βλέμματα όμως όλων είναι στραμμένα στον Τούρκο υπ. Εξωτερικών Hakan Fidan, ο οποίος εκπροσωπεί την Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.
Ο Hakan Fidan είναι αναμφίβολα ένα από τα πρόσωπα των ημερών, εξαιτίας των αλεπάλληλων διπλωματικών επαφών που έχει αναλάβει τις τελευταίες ημέρες για το Μεσανατολικό,με τελευταία τη συνάντηση που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του.
Στη γερμανική πρωτεύουσα κρίσιμες αποτιμώνται και οι διμερείς επαφές του Hakan Fidan με την ομόλογό του, Analena Baerbock, στον απόηχο της πρόσφατης δημόσιας στήριξης της Χαμάς από τον Τούρκο πρόεδρο Tayyip Erdogan.
Κι όλα αυτά, ενώ το γερμανικό υπ. Εσωτερικών ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης την πλήρη απαγόρευση δραστηριοτήτων της Hamas αλλά και του παλαιστινιακού δικτύου Σαμιντούν στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, πίσω από τη Χαμάς βρίσκονται πολλά μέλη και με γερμανική υπηκοότητα, χωρίς βέβαια να υπάρχει παρακλάδι της Χαμάς επί γερμανικού εδάφους.
Κλείνοντας, σημαντικό αναμένεται το επόμενο διάστημα και για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται στη γερμανική πρωτεύουσα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα έχει συνάντηση με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Αμέσως μετά, την ίδια εβδομάδα, επίκειται -εφόσον δεν αναβληθεί- και επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο. Κι αυτό παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκαλεί ήδη η πιθανή έλευσή του στη Γερμανία, σε Γερμανούς πολιτικούς τόσο κομμάτων της συγκυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης