Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνα παιχνίδια της Ουκρανίας στη Zaporizhia - Εξαπέλυσε 9 drοnes κοντά στον πυρηνικό σταθμό, καταρρίφθηκαν από τους Ρώσους

Επικίνδυνα παιχνίδια της Ουκρανίας στη Zaporizhia - Εξαπέλυσε 9 drοnes κοντά στον πυρηνικό σταθμό, καταρρίφθηκαν από τους Ρώσους
Για «εγκληματικές και ανεύθυνες προκλήσεις» κατηγορεί το Κίεβο η Maria Zakharova
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία διακινδύνευσε μία μνημειώδη πυρηνική καταστροφή, μετά την κατάρριψη εννέα ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) από ρωσικές δυνάμεις κοντά στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhia, τον μεγαλύτερο σταθμό ατομικής ενέργειας της Ευρώπης.
Το εργοστάσιο της Zaporizhzhia, το οποίο βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τις αρχές Μαρτίου 2022, διαθέτει έξι σοβιετικού σχεδιασμού VVER-1000 V-320 υδρόψυκτους αντιδραστήρες και υδρόψυκτους αντιδραστήρες που περιέχουν Ουράνιο 235.
Τέσσερις από τους αντιδραστήρες είναι κλειστοί, ενώ δύο από τους αντιδραστήρες - Νο. 4 και Νο. 5 - βρίσκονται στη λεγόμενη λειτουργία «hot shutdown», σύμφωνα με τον Ρώσο χειριστή του εργοστασίου.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η αεράμυνα της χώρας κατέρριψε εννέα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά στην πόλη Enerhodar που ελέγχεται από τη Ρωσία, όπου ζουν πολλοί εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, σε μια προσπάθεια να διαταραχθεί η εναλλαγή του προσωπικού του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Ενώ από την πλευρά της, η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε πως «το Κίεβο συνεχίζει να "παίζει με τη φωτιά" και πραγματοποιεί εγκληματικές και ανεύθυνες προκλήσεις» σχετικά με την επίθεση με drones.
Μάλιστα η Zakharova κάλεσε τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να εξετάσει τη ρωσική πρόταση για εναλλαγή του προσωπικού που θα παρακολουθεί το εργοστάσιο, με εργαζόμενους προερχόμενους αποκλειστικά από τα ρωσικά εδάφη.
Ωστόσο, ο ΔΟΑΕ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος, ούτε η Ουκρανία αντέδρασε επίσημα στο ρωσικό αίτημα.
Ο ΔΟΑΕ έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ότι ο πλανήτης «είναι τυχερός που δεν έχει συμβεί ακόμη πυρηνικό ατύχημα στο εργοστάσιο της Zaporizhia» τοπόσημο για το οποίο ο Οργανισμός εμμένει ότι η πυρηνική ασφάλεια παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη.
Λίγο μετά την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία το 2022, οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του σταθμού Zaporizhzhia.
Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία κατά καιρούς κατηγορούν η μία την άλλη για επιθέσεις στον σταθμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης