Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περίεργο δημοσίευμα WSJ: Οι Wagner της Ρωσίας στέλνουν προηγμένα συστήματα αεράμυνας Pantsir στη Hezbollah

Περίεργο δημοσίευμα WSJ: Οι Wagner της Ρωσίας στέλνουν προηγμένα συστήματα αεράμυνας Pantsir στη Hezbollah
Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι δεν έχει γίνει ακόμη παράδοση, αλλά οι συνομιλίες μεταξύ των δύο για το θέμα προκαλούν ανησυχία στις ΗΠΑ
Η Wall Street Journal, η εφημερίδα – ευαγγέλιο των αμερικανικών ελίτ εμπλέκει τη Ρωσία και τους Wagner με τη σιιτική οργάνωση Hezbollah του Λιβάνου και την πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους πληροφοριών των ΗΠΑ, ισχυρίζεται ότι η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία στρατιωτική εταιρία Wagner, σχεδιάζει να στείλει προηγμένα συστήματα αεράμυνας στη Hezbollah.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal το εν λόγω όπλο είναι το SA-22 Pantsir το οποίο βασίζεται σε αντιαεροπορικούς πυραύλους και πυροβόλα αεράμυνας για να αναχαιτίσει αεροσκάφη.
Όπως ισχυρίζονται πάντα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, δεν έχει γίνει ακόμη παράδοση, αλλά οι συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών για το θέμα προκαλούν ανησυχία στις ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος ανησυχεί για αυτή την προοπτική και παρακολουθεί τις συνομιλίες μεταξύ Wagner και Hezbollah, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
Μαχητές Wagner έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, όπου βρίσκεται και επιτελείο της Hezbollah, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Η Ουάσιγκτον έστειλε δύο αεροπλανοφόρα στην Ανατολική Μεσόγειο για να αποτρέψει οποιαδήποτε άλλη χώρα από το να συμμετάσχει στις συγκρούσεις Ισραήλ- Hamas, αναφέρει η εφημερίδα.
Υποτίθεται, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, πώς η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή αποσκοπεί και στην παρεμπόδιση μίας στρατιωτικής εμπλοκής της Hezbollah.
Η WSJ αναφέρει ακόμη ότι οι Wagner έχουν επίσης ενεργή παρουσία στη Λιβύη, τη Μοζαμβίκη, το Μάλι, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Σουδάν.

Αποκάλυψη: Θέλει ένα όπλο που ήδη έχει;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu είχε παραδεχθεί ο ίδιος πως η Hezbollah είχε στην κατοχή της το εν λόγω οπλικό σύστημα από το 2015.
Είχε πει μάλιστα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι το Ιράν εισήγαγε λαθραία το σύστημα στον Λίβανο μέσω της Συρίας, όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν έχει απαντήσει στο αίτημα της ισραηλινής εφημερίδας για σχόλιο.

Αναμένοντας τη Hezbollah

Ο Λίβανος βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού ενόψει της αναμενόμενης ομιλίας του ηγέτη της Hezbollah, Syed Hassan Nasrallah την Παρασκευή (3/11/2023) σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Οι μάχες μεταξύ της Hezbollah και του Ισραήλ έχουν κλιμακωθεί κατά μήκος των συνόρων τους τις τελευταίες εβδομάδες.
Η λιβανέζικη ένοπλη ομάδα δήλωσε ότι έχασε 47 μαχητές, ενώ το Ισραήλ είπε ότι έξι από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν.
Τουλάχιστον έξι άμαχοι έχουν επίσης σκοτωθεί.
Αναλυτές πιστεύουν ότι ο Nasrallah θα προετοιμάσει τους κατοίκους στο νότιο Λίβανο για μια εντεινόμενη σύγκρουση με το Ισραήλ.
hezbollah_2.jpg

NYT: Τότε θα μπει η Hezbollah στον πόλεμο

Η σιιτική οργάνωση Hezbollah θα συμμετάσχει στον πόλεμο κατά του Ισραήλ, εάν η Hamas εξασθενήσει, αποκαλύπτουν οι New York Times, επικαλούμενοι Λιβανέζο αξιωματούχο.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η απειλή για καταστροφή της Hamas θα είναι η κόκκινη γραμμή για να παρέμβει η Hezbollah στη σύγκρουση.
Η σιιτική οργάνωση μάλλον συγκρατεί τις δυνάμεις της για να αποφύγει μια ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε ο αξιωματούχος.
Κατά τη γνώμη του, η Hezbollah πιστεύει ότι η Hamas δεν χρειάζεται βοήθεια τώρα.
Οι εντάσεις ξέσπασαν ξανά στη Μέση Ανατολή στις 7 Οκτωβρίου όταν μαχητές της Hamas πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επίθεση στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας κατοίκους ισραηλινών συνοριακών οικισμών και παίρνοντας ομήρους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων.
Η Hamas περιέγραψε την επίθεσή της ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες των ισραηλινών αρχών εναντίον του τζαμιού Αλ Άκσα στο Όρος του Ναού στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.
wagner_1.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης