Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το γαρ πολύ της…συντριβής γεννά παραφροσύνη – Η Ουκρανία εντάσσει τη Nestle στη λίστα με τους χορηγούς του πολέμου

Το γαρ πολύ της…συντριβής γεννά παραφροσύνη – Η Ουκρανία εντάσσει τη Nestle στη λίστα με τους χορηγούς του πολέμου
Η διεφθαρμένη ουκρανική ηγεσία, που αντιμετωπίζει το φάσμα του αφανισμού, διώκει την επιχειρηματικότητα
Σχετικά Άρθρα
Η συντριβή και ο επικείμενος όλεθρος οδηγούν την ουκρανική ηγεσία σε συνεχείς παράλογες αποφάσεις και σε ένα αντεπιχειρηματικό κρεσέντο.
Το Κίεβο εντάσσει την ελβετική πολυεθνική Nestle στον κατάλογο των «διεθνών χορηγών του πολέμου», επειδή η εταιρεία συνεχίζει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία της Ουκρανίας για την Πρόληψη της Διαφθοράς (NACP).
«Παρά το γεγονός ότι τα κέρδη από τη ρωσική αγορά αντιπροσωπεύουν μόνο λίγο περισσότερο από το 2% της συνολικής δραστηριότητας της Nestle, η εταιρεία δεν έχει ακόμη αποφασίσει να εγκαταλείψει τη Μόσχα», ανέφερε η δήλωση της ουκρανικής ηγεσίας.
Ο κατάλογος της Ουκρανίας αριθμεί επί του παρόντος 45 εταιρείες από 15 χώρες του κόσμου (κυρίως από την Κίνα 12 και τις ΗΠΑ 7).

Η Nestle είναι στη Ρωσία από τον 19ο αιώνα


Ο κατάλογος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εταιρείες Sinopec, CNPC, PepsiCo, Philip Morris, Alibaba, Unilever, Mars.
Επιπλέον περιλαμβάνει τις εξής επιχειρήσεις: Raiffeisen Bank, η Procter & Gamble, η OpenWay Group, η TMS Tankers, η Minerva Marine, η Thenamaris Ships Management, Delta Tankers, η Dynacom Tankers Management, η Leroy Merlin,η ComNav Technology, η eKassir, η Liberian International Ship & Corporate Registry, η Auchan, η Hungarian OTP Bank και άλλες.
Η Nestle (η εταιρεία ιδρύθηκε το 1866) ήρθε στη ρωσική αγορά στα τέλη του 19ου αιώνα.
Το 1995, η εταιρεία άνοιξε την αντιπροσωπεία της στη Ρωσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλά εργοστάσια της Nestle στη Ρωσία.
Την άνοιξη 2022, όταν οι δυτικές εταιρείες άρχισαν να εγκαταλείπουν τη ρωσική αγορά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nestle, Mark Schneider, απαντώντας στα αιτήματα για πλήρη διακοπή των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία, δήλωσε πως η πρόσβαση σε προϊόντα της εταιρείας είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.
Πρόκειται για μία βασική αξία της εταιρείας, πρόσθεσε ο επικεφαλής της πολυεθνικής.
Πάντως η Nestle υπό καθεστώς έντονων πιέσεων περιόρισε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανέστειλε τις επενδύσεις και τις διαφημίσεις στη Ρωσία ενώ σταμάτησε τις εξαγωγές και τις εισαγωγές μη βασικών προϊόντων διατροφής, όπως ο καφές Nespresso και το νερό S. Pellegrino.

Πριν τη Nestle η ...Bacardi

Τον Αύγουστο 2023 η Ουκρανία ενέταξε την παραγωγό – εταιρεία ρούμι Bacardi ε στη λίστα των «διεθνών χορηγών του πολέμου».
«Η NACP έχει συμπεριλάβει την εταιρεία από τις Βερμούδες Bacardi Limited στη λίστα των διεθνών χορηγών του πολέμου.
Η εταιρεία συνέχισε να προμηθεύει τα προϊόντα της στη Ρωσική Ομοσπονδία για εκατομμύρια δολάρια και να αναζητά νέους υπαλλήλους δημοσιεύοντας αγγελίες εργασίας», αναφέρει η ουκρανική υπηρεσία.
Τον Ιούλιο, η NACP πρόσθεσε μια από τις μεγαλύτερες λιμενικές εταιρείες στον κόσμο την DP World (ΗΑΕ) σε αυτή τη λίστα.

Η σειρά της Mars και της PepsiCo

Την 1η Σεπτεμβρίου 2023 το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας (NABU) αποφάσισε να καταχωρίσει τη Mars και την PepsiCo ως «χορηγούς πολέμου» για τη συνέχιση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στη Ρωσία.
«Η NABU έχει βάλει δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στον κόσμο, την PepsiCo και την Mars, στη λίστα των διεθνών χορηγών του πολέμου.
Παρά τις δηλώσεις για μείωση των δραστηριοτήτων τους, διακοπή της διαφήμισης και της παραγωγής των προϊόντων τους, συνεχίζουν να βρίσκονται στη Ρωσία», είχε αναφέρει.
Η NABU κατηγόρησε αυτές τις εταιρείες, οι οποίες παράγουν γλυκά, πατατάκια και ανθρακούχα ποτά, ιδίως με τα εμπορικά σήματα Lay's, Pepsi, Sandora, Snickers, M&M's, Twix και Mirinda, ότι «δεν επέλεξαν πλευρά» στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης