Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ δεν έχει χρόνο να νικήσει τη Hamas – Θα σέρνεται μέσα στα λαγούμια για πάνω από 6 μήνες δολοφονώντας αμάχους

Το Ισραήλ δεν έχει χρόνο να νικήσει τη Hamas – Θα σέρνεται μέσα στα λαγούμια για πάνω από 6 μήνες δολοφονώντας αμάχους
Μόνο ο αραβικός μπορεί να δώσει τη λύση στον πόλεμο Ισραήλ - Hamas
Όλα τα φώτα της σύγκρουσης Ισραήλ – Hamas έχουν πέσει στην Υεμένη.
Αυτή στην πραγματικότητα κήρυξε τον πόλεμο στο Ισραήλ - ο στρατός της εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους στο εβραϊκό κράτος και στις αρχές της χώρας (συχνά αποκαλούνται Χούτι, αν και στην πραγματικότητα είναι οι αρχές του κύριου μέρους της χώρας, η οποία ελέγχει επίσης την πρωτεύουσα Σαναά).
Αυτοί ανακοίνωσαν την ετοιμότητά τους να στείλουν δεκάδες χιλιάδες μαχητές για να βοηθήσουν τη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησαν από τους Σαουδάραβες και τα Εμιράτα να τους αφήσουν να περάσουν από το έδαφός τους.
Και οι δύο αυτές χώρες, φυσικά, αρνήθηκαν.
Επιπλέον, η αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας κατέρριψε πυραύλους της Υεμένης.
Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη - πρώτον, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ φοβούνται τους Αμερικανούς, οι οποίοι απειλούν να υπερασπιστούν το Ισραήλ εάν κάποια από τις μουσουλμανικές χώρες προσπαθήσει να παρέμβει και να σταματήσει το λουτρό αίματος που έχει προκαλέσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Δεύτερον, οι Σαουδάραβες και τα Εμιράτα μάχονται με την Υεμένη για περισσότερα από δέκα χρόνια, δηλαδή με τους ίδιους τους Χούτι τους οποίους δεν ήθελαν να δουν στην εξουσία, και μόλις πρόσφατα επιβλήθηκε εκεχειρία.
Έτσι, το παράδειγμα της Υεμένης χρησιμεύει ως η καλύτερη επιβεβαίωση ότι ο αραβικός κόσμος είναι διχασμένος, φοβάται τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν μπορεί να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους στρατιωτικά.
Σημαίνει όμως ότι το Ισραήλ, χρησιμοποιώντας την αμερικανική υποστήριξη, θα είναι σε θέση να συνεχίσει να πραγματοποιεί την «επιχείρηση αντιποίνων» του, ή μάλλον τη γενοκτονία του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα, μέχρι να πετύχει τους στόχους του.

Στόχος η καταστροφή της Hamas

Ο επίσημος στόχος του Ισραήλ είναι η καταστροφή της Hamas, δηλαδή η εκκαθάριση 40 χιλιάδων μαχητών της.
Είναι άγνωστο πόσοι από αυτούς έχουν ήδη πεθάνει μετά τις 7 Οκτωβρίου, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι περισσότεροι από δύο χιλιάδες.
Την ίδια ώρα, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων -κυρίως από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς- πλησιάζει ήδη τις δέκα χιλιάδες και η συντριπτική τους πλειονότητα είναι γυναίκες και παιδιά.
Ωστόσο, η αναλογία του αριθμού των θυμάτων των βομβαρδισμών μεταξύ στρατιωτικών και πολιτών δεν είναι ένα προς πέντε, αλλά πολύ υψηλότερο - επειδή ένα σημαντικό μέρος των ένοπλων στρατιωτών της Hamas σκοτώθηκε στις μάχες που διεξάγονται με τον ισραηλινό στρατό που έχει ήδη εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας.
Το μεγαλύτερο μέρος των μαχόμενων δυνάμεων της Hamas κρύβεται σε υπόγειες σήραγγες, στις οποίες δεν θα είναι εύκολο καν να φτάσει ο ισραηλινός στρατός.
Ως εκ τούτου, το κύριο στοίχημα του Ισραήλ μέχρι στιγμής στους βομβαρδισμούς είναι να αναγκάσουν τους Παλαιστίνιους να φύγουν πρώτα στα νότια της Λωρίδας της Γάζας και μετά στην Αίγυπτο.
Αυτός είναι ο δεύτερος, ανεπίσημος, αλλά όχι ιδιαίτερα κρυφός στόχος του Ισραήλ: να καθαρίσει τουλάχιστον το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου ζούσε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της περιοχής, από τους Παλαιστίνιους.

Το Ισραήλ χρειάζεται χρόνο

Για όλα αυτά, το Ισραήλ χρειάζεται χρόνο—και πολύ χρόνο.
Τόσο οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί όσο και οι πολιτικοί ηγέτες μιλούν για πολλούς μήνες - στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες, και πιθανότατα περισσότερο από ένα χρόνο.
Και την ίδια στιγμή, δεν μιλάμε για την επίτευξη των στόχων του Ισραήλ, δηλαδή την εξάλειψη όλων των στρατιωτικών της Hamas και της πολιτικής της δομής.
Το θέμα είναι απλώς ότι ακόμη και μια προσπάθεια εκκαθάρισης του βόρειου τμήματος της Γάζας θα πάρει πολύ χρόνο - με τεράστιες απώλειες από την πλευρά των Παλαιστινίων και σημαντικές απώλειες του ισραηλινού στρατού.
Και αυτό είναι στην πιο ευνοϊκή περίπτωση για το Ισραήλ—αν η Hezbollah δεν ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο εναντίον του στο βορρά.
Αλλά ακόμα κι αν η Hezbollah δεν επέμβει, το Ισραήλ δεν έχει πολύ χρόνο.
Το Ισραήλ υποθέτει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στη Γάζα για πολλούς μήνες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να το σταματήσουν και το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις παλαιστινιακές απώλειες.
Οι βομβαρδισμοί για μερικούς μήνες ακόμη δεν είναι θέμα, καθώς οι ΗΠΑ θα παράσχουν τη βοήθεια που θέλουν.
Ακόμη και αν σκοτωθούν 30-40 χιλιάδες γυναικόπαιδα.
Αυτά για το Ισραήλ είναι "παράπλευρη ζημιά", αλλά θα είναι δυνατό να καταστραφούν αρκετές χιλιάδες ακόμη μέλη της Hamas και μέρος της ηγεσίας τους.
Ο αραβικός και μουσουλμανικός κόσμος θα αγανακτήσει και θα καταριέται το Ισραήλ και θα αρχίσουν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής να διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις μαζί του.

Αυτοκτονικό το Ισραήλ

Αυτή είναι η θέση του Ισραήλ.
Ωστόσο, η στρατηγική του δεν είναι μόνο αυτοκτονική στη μεσοπρόθεσμη ιστορική προοπτική (άλλωστε, με τις θηριωδίες του ουσιαστικά ακυρώνει την «ασυλία» του στο Ολοκαύτωμα και δίνει στις ισλαμικές χώρες μια τέρψη, ώστε στο μέλλον, όταν έχουν τη δύναμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν στην άκρη θα κάνουν το ίδιο), αλλά δεν θα λειτουργήσει ούτε βραχυπρόθεσμα.
Επειδή το Ισραήλ δεν έχει χρόνο να επιχειρήσει στη Γάζα - η αυστηρότητα με την οποία το διεξάγει αλλάζει την κατάσταση στον κόσμο πολύ πιο γρήγορα από ό,τι ο Ισραηλινός Στρατός κινείται προς τους στόχους τους.
Ναι, ο αραβικός κόσμος είναι διχασμένος και φοβάται τις Ηνωμένες Πολιτείες - και δεν θα πάει σε πόλεμο εναντίον του Ισραήλ τώρα.
Η αγανάκτηση του αραβικού κόσμου δεν έχει ακόμη απειλήσει τη σταθερότητα των αρχών των χωρών.
Επίσης, η είσοδος της Hezbollah στον πόλεμο μπορεί να καθυστερήσει αρκετούς μήνες.
Το Ιράν δεν θα επιτρέψει να προκληθεί, για να μην εκτεθεί σε αμερικανική επίθεση (την οποία, παρεμπιπτόντως, οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να προκαλέσουν).
Ωστόσο, μια έκτακτη σύνοδος κορυφής του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών θα συγκληθεί στα τέλη της επόμενης εβδομάδας - και δεν μπορεί να ξεφύγει από τις κενές εκκλήσεις για ειρήνη για να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ.
Η θέση των ΗΠΑ στον ίδιο ΟΗΕ έδειξε ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι έτοιμη για κανένα συμβιβασμό σε αυτό το θέμα - επισήμως η κυβέρνηση Biden καλεί το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τους «νόμους του πολέμου», αλλά ταυτόχρονα δεν θέλει επίσημα να προχωρήσει σε καταδίκη των σφαγών αμάχων.
Τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο οι Σαουδάραβες όσο και άλλες αραβικές χώρες προσπαθούν να πείσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ - αλλά όλα μάταια.
Έτσι, έχοντας συγκεντρωθεί για τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου , οι Άραβες ηγέτες θα πρέπει να μιλήσουν για το πώς θα αναγκάσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση να κάνουν το Ισραήλ να σταματήσει.

Τι μπορούν να κάνουν οι Άραβες;

Αυτό που μπορούν να κάνουν οι Άραβες είναι να επαναλάβουν το τελεσίγραφο του Οκτωβρίου 1973 - τότε, κατά τη διάρκεια του αραβο-ισραηλινού πολέμου Γιομ Κιπούρ, οι αραβικές χώρες επέβαλαν εμπάργκο στις προμήθειες πετρελαίου στις δυτικές χώρες με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο πόλεμος τελείωσε μια εβδομάδα αργότερα και οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αρκετές φορές.
Φυσικά, τότε οι απειλές επέμβασης από την ΕΣΣΔ , τον κύριο σύμμαχο των αραβικών χωρών και πυρηνική δύναμη, βοήθησαν επίσης να σταματήσουν οι πόλεμοι.
Τώρα το πλήγμα με τη μορφή του εμπάργκο πετρελαίου δεν έχει ακόμη συζητηθεί δημόσια - η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε διαφορετική κατάσταση από ό,τι πριν από μισό αιώνα.
Ο Ιρανός ηγέτης Χαμενεΐ, ωστόσο, ζήτησε να επιβληθεί εμπάργκο στις προμήθειες πετρελαίου στο Ισραήλ από μουσουλμανικές χώρες.
Όμως, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κύριοι προμηθευτές είναι υπό όρους το μουσουλμανικό Καζακστάν και η ημιμουσουλμανική Νιγηρία , αυτό δεν αναμένεται από αυτούς.
Ωστόσο, ακόμα κι αν είχε συμβεί αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είχαν αφήσει το Ισραήλ χωρίς πυρομαχικά.
Αλλά εάν οι αραβικές χώρες απειλήσουν τουλάχιστον (δηλαδή υποβάλουν τελεσίγραφο - ότι θα σταματήσουμε τις προμήθειες εάν, για παράδειγμα, σε δύο εβδομάδες, δεν σταματήσετε το Ισραήλ) τη Δύση με ολοκληρωτικές ενεργειακές κυρώσεις, αυτό θα είναι μια τελείως διαφορετική τροπή.
Η αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκεται ήδη σε πολύ δύσκολη κατάσταση μετά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας , και χωρίς αραβικό αέριο, η Ευρώπη, η οποία έχει ήδη εγκαταλείψει το ρωσικό αέριο, απλά δεν θα επιβιώσει.
Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι οι τιμές θα αυξηθούν και στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που θα στερήσει εντελώς στον Biden (και οποιονδήποτε Δημοκρατικό υποψήφιο) τις πιθανότητες νίκης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τον Trump στον Λευκό Οίκο.
Ως εκ τούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούν απλώς να αγνοήσουν το τελεσίγραφο του Αραβικού Συνδέσμου.
Θα πρέπει πραγματικά να κάνουν κάτι με το Ισραήλ.
Κι έτσι το Ισραήλ θα χάσει την κύρια προϋπόθεση για τη συνέχιση της επιχείρησης στη Γάζα: την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Η έσχατη λύση

Αν ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν θα εκδώσει τελεσίγραφο την επόμενη εβδομάδα, κάθε μέρα του ισραηλινού βομβαρδισμού της Γάζας, κάθε μέρα μαζικής γενοκτονίας των Παλαιστινίων, φέρνει πιο κοντά τη στιγμή που οι αραβικές χώρες (και θα υποστηρίζονται από μεγάλο μέρος του ισλαμικού κόσμου) θα να αναγκαστούν να καταφύγουν στην τελευταία μέθοδο επιρροής που τους απομένει.
Τις ΗΠΑ.
Και τότε το Ισραήλ θα βρεθεί σε μια κατάσταση ολοκληρωτικής ήττας - με μια οξεία εσωτερική πολιτική κρίση, με τη φήμη του μαζικού δολοφόνου, ενός ισλαμικού κόσμου που το μισεί, και μιας αναπόφευκτης Γάζας με μια αδικοχαμένη Hamas.
Και θα φταίει μόνο το Ισραήλ για την ήττα του - γιατί όχι μόνο δεν έδωσε στους Παλαιστίνιους την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος, αλλά και να διαπράξει γενοκτονία για να διώξει τους Παλαιστίνιους από Γάζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης