Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πυρηνική Ομπρέλα των ΗΠΑ» - 180 πυρηνικά όπλα μπορούν να αναπτυχθούν στη Νότια Κορέα - Εγγύηση ασφάλειας

«Πυρηνική Ομπρέλα των ΗΠΑ» - 180 πυρηνικά όπλα μπορούν να αναπτυχθούν στη Νότια Κορέα - Εγγύηση ασφάλειας
Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τις πυρηνικές κεφαλές από τη Νότια Κορέα βασίστηκε στο σκεπτικό ότι εφόσον η Βόρεια Κορέα τότε δεν διέθετε πυρηνικά όπλα και ήταν μέρος της NPT, θα ήταν αδικαιολόγητο για την Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα εναντίον μιας μη πυρηνικής χώρας
Καθώς η Βόρεια Κορέα ενθαρρύνεται περαιτέρω να χρησιμοποιήσει την απειλή πυρηνικών όπλων της λόγω της αυξανόμενης υποστήριξης από την Κίνα και τη Ρωσία στον ανώτατο ηγέτη της Kim Yong un, η Νότια Κορέα (Δημοκρατία της Κορέας) χρειάζεται σαφήνεια σχετικά με την «Πυρηνική Ομπρέλα των ΗΠΑ».
Τα παραπάνω είναι η σύσταση της διάσημης RAND Corporation των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ινστιτούτου Asan για Μελέτες Πολιτικής της Νότιας Κορέας, δύο κορυφαίων δεξαμενών σκέψης παγκοσμίως.
Και οι δύο μόλις κυκλοφόρησαν μια κοινή μελέτη με τίτλο «Επιλογές για την ενίσχυση της Πυρηνικής Διασφάλισης του ROK», η οποία περιγράφει και αξιολογεί τις επιλογές που θα μπορούσαν να κάνουν το ROK* και οι Ηνωμένες Πολιτείες για να παράσχουν ένα αίσθημα ασφάλειας στους Νοτιοκορεάτες, διαφορετικά η Σεούλ θα βρισκόταν κάτω από την αυξανόμενη εσωτερική πίεση για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Πριν από δύο χρόνια, οι EurAsian Times δημοσίευσαν πώς οι διαθέσεις των Νοτιοκορεατών εξαρτώνται από τη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας. Δεδομένων των τακτικών δοκιμών πυραύλων της Βόρειας Κορέας και της ακαμψίας στις πυρηνικές βόμβες, διάφορες δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια αντανακλούν την ορατή επιθυμία των Νοτιοκορεατών να ασκήσουν την επιλογή τους για ατομικά όπλα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Chung-in Moon, πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικών Υποθέσεων του τότε Προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, υπάρχουν δύο σχολές σκέψης που αναζητούν πυρηνικά όπλα στη χώρα του.
Μια σχολή σκέψης – «η τελεολογική σχολή» – επιδιώκει τον πυρηνικό οπλισμό ως θέμα προώθησης της «πυρηνικής κυριαρχίας».
Η άλλη σχολή σκέψης – η «εργαλειομανής», η οποία φαίνεται να έχει το πάνω χέρι – πιέζει για έναν υπό όρους, ανεξάρτητο πυρηνικό οπλισμό που βασίζεται στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της εκτεταμένης πυρηνικής αποτροπής των ΗΠΑ. Υποστηρίζουν την αναδιάταξη αμερικανικών τακτικών πυρηνικών όπλων ή την ανταλλαγή πυρηνικών μεταξύ της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα έχουν πράγματι μια συμμαχία ασφαλείας, υπό την οποία τα αμερικανικά στρατεύματα είναι παρόντα στη χώρα, και η τελευταία, όπως η Ιαπωνία, βρίσκεται κάτω από μια «πυρηνική ομπρέλα» των ΗΠΑ.
Μάλιστα, μέχρι το 1991, στη χερσόνησο βρίσκονταν αμερικανικά πυρηνικά όπλα – 951 τακτικές πυρηνικές κεφαλές, για την ακρίβεια.

Οι πυρηνικές κεφαλές και χημικός εμπλουτισμός ουρανίου

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τις πυρηνικές κεφαλές από τη Νότια Κορέα βασίστηκε στο σκεπτικό ότι εφόσον η Βόρεια Κορέα τότε δεν διέθετε πυρηνικά όπλα και ήταν μέρος της NPT, θα ήταν αδικαιολόγητο για την Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα εναντίον μιας μη πυρηνικής χώρας.
Αλλά δεδομένου ότι η κατάσταση έχει αλλάξει δραστικά μετά την αποχώρηση της Βόρειας Κορέας από τη NPT το 1994 και την πυρηνική λειτουργία, οι νοτιοκορεάτες συντηρητικοί θα ήθελαν την εκ νέου μεταφορά των αμερικανικών τακτικών πυρηνικών όπλων, διαφορετικά η εγχώρια ατομική ικανότητα πρέπει να αναβιώσει.
Το νόημα αυτού του σχολείου είναι ότι χωρίς πυρηνικά όπλα, η Νότια Κορέα θα γίνει σκλάβος μιας πυρηνικής Βόρειας Κορέας.
Οι πρώτοι θα πρέπει να έχουν πυρηνικά όπλα για να δημιουργήσουν μια ισορροπία δυνάμεων στην κορεατική χερσόνησο και στην περιοχή.
Με αυτόν τον τρόπο, η Νότια Κορέα θα γίνει επίσης μια αξιόπιστη μεσαία δύναμη με πυρηνικά όπλα που μπορεί να αποτρέψει το ξέσπασμα του πολέμου.
Η πυρηνική ικανότητα της Νότιας Κορέας δεν αμφισβητήθηκε ποτέ από την εποχή του αείμνηστου προέδρου Park Chung-hee, όταν η τότε κυβέρνηση Νίξον σκεφτόταν να μειώσει την παρουσία των ΗΠΑ στη χερσόνησο σύμφωνα με το δόγμα του Γκουάμ (1969) που έλεγε ότι στο εξής, οι ΗΠΑ θα επιθυμούν να παρέχουν περισσότερη οικονομική βοήθεια και βοήθεια για την ασφάλεια στους συμμάχους παρά να κρατούν αμερικανικά στρατεύματα σε αυτούς.
Στην πραγματικότητα, το 2004, η Σεούλ αποκάλυψε στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας ότι είχε προσπαθήσει να εμπλουτίσει ουράνιο μέχρι το 2000. Διεξήγαγε χημικό εμπλουτισμό ουρανίου από το 1979 έως το 1981, διαχώρισε μικρές ποσότητες πλουτωνίου το 1982, πειραματίστηκε με εμπλουτισμό ουρανίου σε 20 και κατασκεύαζε πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου από το 1983 έως το 1987.

Αμυντική Συνθήκη

Εάν η Νότια Κορέα δεν έχει πυρηνικά, είναι κυρίως λόγω της σχέσης της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια αμυντική συνθήκη με τη Νότια Κορέα (Mutual Defense Treaty Between the United States and the Republic of Korea, 1953).
Βάσει αυτής της συνθήκης, οι ΗΠΑ διατηρούν περίπου 30.000 στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ με βάση το ROK (περισσότερο από οποιαδήποτε ξένη χώρα εκτός από τη Γερμανία και την Ιαπωνία) και προετοιμάζει το προσωπικό αυτό να υπερασπιστεί το ROK ως απάντηση σε οποιαδήποτε σημαντική επίθεση της Βόρειας Κορέας.
Εξίσου σημαντική είναι η τακτική επιβεβαίωση των ΗΠΑ ότι η Νότια Κορέα βρίσκεται κάτω από την πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ, ώστε η Σεούλ να μην χρειάζεται τα ατομικά της όπλα.
Το κοινό όραμα ΗΠΑ-ROK του 2009 αναφέρεται σε αυτό, κάτι που επανέλαβε η συμβουλευτική συνάντηση για την ασφάλεια του 2022 μεταξύ του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ και του Υπουργού Άμυνας της ROK.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σεούλ, Φίλιπ Γκόλντμπεργκ, φέρεται να ισχυρίστηκε επίσης ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για εκτεταμένη πυρηνική αποτροπή ήταν σταθερή και ότι η δέσμευση των ΗΠΑ δεν πρέπει να αμφισβητηθεί.
Μπορεί να σημειωθεί εδώ ότι η πυρηνική αποτροπή (που εμποδίζει αποφασιστικά τον αντίπαλο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα) είναι δύο τύπων, ο ένας άμεσος και ο άλλος εκτεταμένος.
Η άμεση αποτροπή αναφέρεται στις προσπάθειες μιας χώρας να αμυνθεί. 
Η εκτεταμένη αποτροπή χρησιμεύει επίσης ως εργαλείο μη διάδοσης, παρακάμπτοντας την ανάγκη των συμμάχων και των εταίρων να αναπτύξουν ή να αποκτήσουν και να βάλουν στην περιοχή τα πυρηνικά τους οπλοστάσια. Έτσι, όταν ακούμε την έννοια της αμερικανικής πυρηνικής ομπρέλας, υπονοείται η διαβεβαίωση των ΗΠΑ στους συμμάχους τους ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για οποιαδήποτε απειλή ατομικών όπλων εναντίον τους, καθώς η Ουάσιγκτον θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτήν την απειλή.
Εν ολίγοις, όταν πρόκειται για τη Νότια Κορέα, οι διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι οποιαδήποτε πυρηνική ανάπτυξη εκ μέρους της Νότιας Κορέας είναι περιττή και ανεπιθύμητη.

*
Τι είναι η στρατιωτική συμμαχία ROK των ΗΠΑ;
 
Η συμμαχία ROK-ΗΠΑ είναι μια συμμαχία αξιών, που στέκονται μαζί για να προστατεύσουν την παγκόσμια αξία της ελευθερίας." Παρά την παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας που επέφερε η ανακωχή του 1953, δεν υπογράφηκε ποτέ συνθήκη ειρήνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης