Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος Ισραήλ: Σενάριο αποκλιμάκωσης - Ελεύθερη αποχώρηση Hamas από Γάζα με απελευθέρωση ομήρων

Πόλεμος Ισραήλ: Σενάριο αποκλιμάκωσης - Ελεύθερη αποχώρηση Hamas από Γάζα με απελευθέρωση ομήρων
Το μοντέλο της Βηρητού του 1982 με την PLO και τον Yasser Arafat
Σενάριο αποκλιμάκωσης που προβλέπει την ελεύθερη αποχώρηση των ηγετών της Hamas, συμπεριλαμβανομένων και του στρατιωτικού της σκέλους, από τη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων φέρεται πως εξετάζει το Ισραήλ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εκκαθάριση των υποδομών της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια, προκαλώντας παράλληλα τεράστιες απώλειες.
«Για αυτό, τόσο στο Ισραήλ όσο και στη διεθνή κοινότητα κυκλοφορούν διάφορες ιδέες που θα συντομεύσουν τη διαδικασία και που θα επιτρέψουν την παράδοση της Hamas.
Οι ενδιαφερόμενοι μελετούν το ενδεχόμενο της φυγής των μελών της στρατιωτικής πτέρυγας της Hamas, συμπεριλαμβανομένων και των ηγετών της, από τη Λωρίδα της Γάζας, με τη συγκατάθεση του Ισραήλ και με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων» αναφέρει το δημοσίευμα.

Το μοντέλο της Βηρητού

Μάλιστα γίνεται ένας παραλληλισμός με το «μοντέλο της Βηρυτού του 1982», όταν μέλη της PLO (Οργάνωση για την Απελευθέρωση των Παλαιστινίων) υπό την ηγεσία του Yasser Arafat μπόρεσαν να φύγουν από τη Βηρυτό που είχε πολιορκηθεί από τον ισραηλινό στρατό, προς την Τυνησία.
Επισημαίνεται πως το σενάριο αυτό έχει συζητηθεί αρκετές φορές σε διάφορες συναντήσεις με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Netanyahu «έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον» για τις πρωτοβουλίες που διατυπώθηκαν εκεί και ζήτησε πρόσθετο υλικό.

Μη επίτευξη στόχων

Ωστόσο, όπως γράφει η Yedioth Ahronoth, η υιοθέτηση μιας τέτοιας προσέγγισης δεν θα επιτρέψει την επίτευξη ορισμένων από τους πολεμικούς στόχους που έχει θέσει η ισραηλινή ηγεσία σε αυτόν τον πόλεμο με την Hamas.
Για παράδειγμα, την εξάλειψη των ενεργειών των μαχητών της Hamas και την καταστροφή της στρατιωτικής υποδομής τους, όπως το υπόγειο δίκτυο με τις σήραγγες, τις αποθήκες και τα εργοστάσια πυραύλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης