Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dimon (JP Morgan): Μην πανηγυρίζετε… η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων – Προσοχή επενδυτές ετοιμαστείτε για τα χειρότερα

Dimon (JP Morgan): Μην πανηγυρίζετε… η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων – Προσοχή επενδυτές ετοιμαστείτε για τα χειρότερα
O Dimon ανησυχεί ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις της ποσοτικής σύσφιξης της Fed, η οποία αυξάνει την προσφορά ομολόγων ενώ οι ξένες κυβερνήσεις επιβραδύνουν τον ρυθμό αγοράς τους
Νέες αυξήσεις επιτοκίων βλέπει για τη Federal Reserve ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, εκτιμώντας μάλιστα ότι οι αυξήσεις θα φτάσουν και τις 75 μονάδες βάσης επιπλέον λόγω του «επίμονου» πληθωρισμού, προειδοποιώντας τις επιχειρήσεις να είναι προετοιμασμένες για ένα τέτοιο χειρότερο σενάριο.
Μιλώντας λίγες ώρες μετά την απόφαση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια στο εύρος 5,25%-5,50%, ο Dimon είπε «νομίζω ότι έχουν δίκιο να κάνουν παύση εδώ και να δουν τι θα συμβεί».
Ο Dimon μίλησε με το Yahoo Finance Live από το Frisco του Τέξας, χωρίς όμως να εκτιμήσει τα επόμενα βήματα της Fed.
Σχετικά με το μέγεθος των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed, ο Dimon είπε: «Ίσως 25, 50 έως 75 μονάδες βάσης περισσότερο».
«Και δεν το προβλέπω αυτό», είπε ο Dimon, «απλώς πιστεύω ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα από ό,τι πιθανώς πιστεύουν άλλοι άνθρωποι».

Καλή επιλογή η παύση

Ο Dimon τόνισε ότι η Fed είχε δίκιο που σταμάτησε τις αυξήσεις προς το παρόν.
«Αλλά νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα ο πληθωρισμός να είναι λίγο πιο επίμονος από ό,τι πιστεύουν οι αναλυτές και τα δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα τα τελευταία χρόνια να είναι περισσότερα από ό,τι νομίζουν.
Η ανεργία είναι πολύ χαμηλά», υπενθύμισε.
Ο Dimon προειδοποιεί εδώ και μήνες για την πιθανότητα τα επιτόκια να συνεχίσουν να αυξάνονται και ότι αυτή η κίνηση θα μπορούσε να εκθέσει εκείνους που έπαιρναν πάρα πολύ ρίσκο όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά.
«Αυτή μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Dimon στην ανακοίνωση κερδών της εταιρείας στις 13 Οκτωβρίου.
Ανησυχεί ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις της ποσοτικής σύσφιξης της Fed, η οποία αυξάνει την προσφορά ομολόγων ενώ οι ξένες κυβερνήσεις επιβραδύνουν τον ρυθμό αγοράς τους.
Αυτό, είπε, θα μπορούσε να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων.
Κάποια στιγμή «θα υπάρξει ταραχή στην αγορά».

Πολλοί… κολυμπούν γυμνοί

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από δεκαετίες χαμηλών επιτοκίων, οι αγορές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια «τεράστια αλλαγή», ειδικά τις «μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον πληθωρισμό» - ένα μεγάλο έλλειμμα των ΗΠΑ, εγχώριες δαπάνες για νέα προγράμματα και γήρανση του πληθυσμού που εξαρτάται από τα κυβερνητικά κοινωνικά δίκτυα.
"Δεν βλέπω τίποτα που να είναι μελλοντικά αποπληθωριστικό", είπε ο Dimon.
Η JPMorgan, είπε, είναι έτοιμη τα μακροπρόθεσμα επιτόκια να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Καθώς τα επιτόκια παραμένουν υψηλά, ωστόσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος προειδοποίησε, «θα δείτε αρκετούς ανθρώπους να κολυμπούν γυμνοί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης