Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θηριωδία και έγκλημα Ισραήλ στη Jabalia με 195 νεκρούς - Παύση πυρός ζητά ο Biden - 12.000 αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα

Θηριωδία και έγκλημα Ισραήλ στη Jabalia με 195 νεκρούς - Παύση πυρός ζητά ο Biden - 12.000 αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα
Οι νεκροί ανέρχονται σε 9.061, ανάμεσα τους και 3.760παιδιά - Στους 32.000 οι τραυματίες, εκτός τα μισά νοσοκομεία στη Γάζα
(upd23) Τουλάχιστον 195 νεκροί, 120 αγνοούμενοι στα συντρίμμια και 777 τραυματίες είναι ο απολογισμός του διπλού χτυπήματος των Ισραηλινών στον παλαιστινιακό καταυλισμό στη Jabalia, στη βόρεια Γάζα, γεγονός που έχει προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή, με το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να κάνει λόγο για έγκλημα πολέμου.
Και ενώ ο ΟΗΕ υποστηρίζει πως το μέγεθος της καταστροφής στη Γάζα είναι ασύλληπτο και δεν έχει προηγούμενο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden ζήτησε για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου την άμεση κατάπαυση του πυρός προκειμένου να μπορέσουν οι «αιχμάλωτοι» - δηλαδή οι όμηροι της Hamas - να αποχωρήσουν από τη Λωρίδα της Γάζας.
Η Γάζα έχει μετατραπεί σε κόλαση.
Πάνω από το 25% όλων των κτηρίων στα βόρεια εδάφη έχει καταστραφεί μέσα σε 22 ημέρες, οι νεκροί ανέρχονται σε 9.061 - ανάμεσα τους 3.760 παιδιά - και οι τραυματίες τους 20.000, τη στιγμή που τουλάχιστον τα μισά νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης ρεύματος και ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα, νερό και καύσιμα.
Πάντως, οι Ισραηλινοί συνεχίζουν αμείωτα τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς τους υποστηρίζοντας μάλιστα πως έχουν καταφέρει να σπάσουν την πρώτη γραμμή άμυνας της Hamas.

Ισραήλ: 12.000 αεροπορικές επιδρομές - Σφυροκόπημα της πόλης της Γάζας

Περισσότερες από 12.000 αεροπορικές επιδρομές κατά της Γάζας έχει εξαπολύσει ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος συνεχίζει τις επιχειρήσεις και τις επιθέσεις του, καταστρέφοντας τις αμυντικές γραμμές της Hamas στις βόρειες περιοχές και αναλαμβάνοντας τον έλεγχο θέσων στις κεντρικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.
Όπως είπε ο Daniel Hagari, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τις δραστηριότητες τους και προχωρούν βάσει των σχεδίων και των στόχων που έχουν τεθεί, ενώ υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο στρατός πολέμησε με μεγάλες δυνάμεις τρομοκρατών που επιχείρησαν να στήσουν ενέδρα στα στρατεύματα.
«Μετά από αρκετές ώρες μάχης, μεταξύ άλλων με την υποστήριξη αεροσκαφών και πυραυλικών δυνάμεων, πολλοί τρομοκράτες καταστράφηκαν.
Το Ισραήλ έχει το πλεονέκτημα σε κάθε μάχη και θα συνεχίσει να προελαύνει» επισήμανε ο Hagari.
Ήδη οι Ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις επιτίθενται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στην πόλη της Γάζας, όπου καταγράφονται συνεχείς εκρήξεις.

Σενάριο: Ελεύθερη αποχώρηση Hamas από Γάζα με απελευθέρωση ομήρων

Και ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, το Ισραήλ φέρεται να εξετάζει ένα σενάριο αποκλιμάκωσης που προβλέπει την ελεύθερη αποχώρηση των ηγετών της Hamas, συμπεριλαμβανομένων και του στρατιωτικού της σκέλους, από τη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth, η εκκαθάριση των υποδομών της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια, προκαλώντας παράλληλα τεράστιες απώλειες.
«Για αυτό, τόσο στο Ισραήλ όσο και στη διεθνή κοινότητα κυκλοφορούν διάφορες ιδέες που θα συντομεύσουν τη διαδικασία και που θα επιτρέψουν την παράδοση της Hamas.
Οι ενδιαφερόμενοι μελετούν το ενδεχόμενο της φυγής των μελών της στρατιωτικής πτέρυγας της Hamas, συμπεριλαμβανομένων και των ηγετών της, από τη Λωρίδα της Γάζας, με τη συγκατάθεση του Ισραήλ και με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων» αναφέρει το δημοσίευμα.
Βάσει της τελευταίας ενημέρωσης από τον ισραηλινό στρατό, ο αριθμός των ομήρων ανέρχεται σε 242.

Το μοντέλο της Βηρητού

Μάλιστα γίνεται ένας παραλληλισμός με το «μοντέλο της Βηρυτού του 1982», όταν μέλη της PLO (Οργάνωση για την Απελευθέρωση των Παλαιστινίων) υπό την ηγεσία του Yasser Arafat μπόρεσαν να φύγουν από τη Βηρυτό που είχε πολιορκηθεί από τον ισραηλινό στρατό, προς την Τυνησία.
Επισημαίνεται πως το σενάριο αυτό έχει συζητηθεί αρκετές φορές σε διάφορες συναντήσεις με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Netanyahu «έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον» για τις πρωτοβουλίες που διατυπώθηκαν εκεί και ζήτησε πρόσθετο υλικό.

Μη επίτευξη στόχων

Ωστόσο, όπως γράφει η Yedioth Ahronoth, η υιοθέτηση μιας τέτοιας προσέγγισης δεν θα επιτρέψει την επίτευξη ορισμένων από τους πολεμικούς στόχους που έχει θέσει η ισραηλινή ηγεσία σε αυτόν τον πόλεμο με την Hamas.
Για παράδειγμα, την εξάλειψη των επιθετικών ενεργειών των μαχητών της Hamas και την καταστροφή της στρατιωτικής υποδομής τους, όπως το υπόγειο δίκτυο με τις σήραγγες, τις αποθήκες και τα εργοστάσια πυραύλων.

Θηριωδία στη Jabalia

Η διπλή επίθεση των Ισραηλινών στον προσφυγικό καταυλισμό της Jabalia έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, αν και το Ισραήλ αποδίδει τις επιθέσεις αυτές στην εξολόθρευση τρομοκρατών της Hamas και υψηλόβαθμων στελεχών της οργάνωσης.
Σύμφωνα με το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια των επιθέσεων αυτών, σκοτώθηκε ο Muhammad A’sar, ο διοικητής των κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων και ο Ibrahim Biari, εκ των διοικητών της Hamas που φέρεται να οργάνωσε την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου.
Πέρα όμως από τα δύο αυτά πρόσωπα – η Hamas μάλιστα είχε διαψεύσει πως ο Biari βρισκόταν στην περιοχή - σκοτώθηκαν τουλάχιστον 195 άμαχοι Παλαιστίνιοι, ενώ εκτιμάται ότι άλλοι 120 αγνοούνται στα συντρίμμια των ισοπεδωμένων κτηρίων.
11_26.jpg
44_2.jpg
ΟΗΕ: Έγκλημα πολέμου


Είναι χαρακτηριστικό πως το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστήριξε ότι η αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia μπορεί να ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου.
Η υπηρεσία εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» δεδομένου του «υψηλού αριθμού θυμάτων αμάχων και της κλίμακας της καταστροφής» μετά τα χτυπήματα.
Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Martin Griffiths, είπε ότι οι αεροπορικές επιδρομές ήταν «απλώς η πιο πρόσφατη θηριωδία που έπληξε τον λαό της Γάζας» και είπε ότι ο κόσμος «φαίνεται ανίκανος ή απρόθυμος να δράσει».

Ισραήλ: Χρησιμοποίησαν 100 γυναίκες και παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες

Η Hamas χρησιμοποίησε 100 γυναίκες και παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες στις μάχες στη Jabalia υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός, όπως αναφέρει το ισραηλινό Ynetnews.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, στρατιώτες της ισραηλινής ταξιαρχίας πεζικού Givati κάνουν λόγο για «σοκαριστική κατάσταση» κατά τη διάρκεια μάχης με την 17η ταξιαρχία της Hamas, καθώς αναφέρουν πως οι μαχητές της Hamas ανάγκασαν 100 παιδιά και γυναίκες να βγουν από τα καταφύγια τους, για να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες.
8_37.jpg
45_1.jpg
Biden: Ναι στην κατάπαυση πυρός

Υπέρ της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα τάχθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden κατά τη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ένα κοινό 200 ανθρώπων, μια γυναίκα του φώναξε πως «Ως ραβίνος, σας ζητώ να καλέσετε να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός».
«Νομίζω πως χρειάζεται παύση.
Παύση σημαίνει πως θα υπάρξει χρόνος για να φύγουν αιχμάλωτοι» αντέδρασε άμεσα ο Biden, με τον Λευκό Οίκο να διευκρινίζει πως ο όρος «αιχμάλωτοι» που χρησιμοποίησε ο Αμερικάνος πρόεδρος αναφερόταν στους ομήρους που έχει πιάσει η Hamas.
«Είμαι αυτός που έπεισε τον Netanyahu να υπάρξει παύση για να φύγουν αιχμάλωτοι.
Είμαι αυτός που μίλησε στον Sisi για να τον πείσει να ανοίξει την πόρτα» τόνισε ο Biden αναφερόμενος προφανώς στο πέρασμα της Rafah, από όπου έφυγαν ήδη οι πρώτοι βαριά τραυματίες Παλαιστίνιοι και οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων (χθες πρώτη ημέρα που άνοιξε το πέρασμα 76 Παλαιστίνιοι τραυματίες και 335 ξένοι και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα).
Σημειώνεται πως έως σήμερα ο Λευκός Οίκος αρνείται να καλέσει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, κρίνοντας πως αυτή θα ευνοούσε αποκλειστικά τη Hamas, αν και έχει καλέσει να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις», για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και την απομάκρυνση ομήρων, ή αμάχων, ή τραυματιών.

Ισραήλ: Σκοτώθηκαν δεκάδες μαχητές της Hamas

Για δεκάδες νεκρούς μαχητές της Hamas κατά τη διάρκεια των νυχτερινών βομβαρδισμών κάνουν λόγο οι χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ.
Όπως αναφέρεται, υπήρξε συντονισμός των δυνάμεων πυροβολικού και τανκ, με την αεροπορία και το ναυτικό, με αποτέλεσμα να εξουδετερωθούν δεκάδες μαχητές της Hamas.

Κόλαση η Γάζα – 32.000 τραυματίες, κλειστά τα μισά νοσοκομεία

Πάντως η πολιορκημένη και ισοπεδωμένη Γάζα παραπέμπει σε πραγματική κόλαση.
Πάνω από 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, τη στιγμή που εκτιμάται ότι το 14% των κτηρίων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας έχει καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Την ίδια στιγμή, πάνω από 32.000 τραυματίες βρίσκονται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων οι περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία.
Είναι χαρακτηριστικό πως τουλάχιστον τα μισά νοσοκομεία έχουν κλείσει λόγω έλλειψης ρεύματος
«Το μέγεθος της τραγωδίας δεν έχει προηγούμενο», τόνισε ο Philippe Lazzarini, επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Πλωτά νοσοκομεία

Την αποστολή πλωτών νοσοκομείων για τη νοσηλεία των Παλαιστινίων που έχουν τραυματιστεί και που εγκαταλείπουν τη Λωρίδα της Γάζας, μέσω του περάσματος της Rafah έχει ζητήσει το Ισραήλ.
Το αίτημα αυτό έχει διατυπωθεί προς τη Γερμανία και άλλα κράτη, όπως είπε ο Ισραηλινός πρέσβης στο Βερολίνο.
Όπως είπε ο Ισραηλινος διπλωμάτης, δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι αυτό το αίτημα θα υλοποιηθεί.
13_15.jpg
12_19.jpg
1_413.JPG
2_299.JPG
3.000 μαχητές της Hamas συμμετείχαν στην εισβολή της 7ης Οκτωβρίου

Τουλάχιστον 3.000 μαχητές της Hamas συμμετείχαν στην εισβολή της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν προκύψει από τις ανακρίσεις αιχμάλωτων μαχητών, εκτιμάται ότι πάνω από 3.000 στρατιώτες της Hamas εισέβαλαν τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
Πρόκειται για έναν αριθμό πολύ υψηλότερο από αυτόν που αρχικά είχαν εκτιμήσει οι Ισραηλινοί.
Συγκεκριμένα, αρχικά το Ισραήλ εκτιμούσε ότι σε αυτήν την επιχείρηση συμμετείχαν περίπου 1.500 με 2.000 μαχητές της Hamas.
Επιπλέον, εκτιμάται πως έχουν απαχθεί τουλάχιστον 245 όμηροι.
Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι έχει σκοτώσει περίπου 1.000 μαχητές της Hamas εντός του ισραηλινού εδάφους και ότι έχει αιχμαλωτίσει άλλους 200, μέσα στις πρώτες δύο ημέρες του πολέμου, ενώ γίνεται λόγος για δεκάδες πτώματα στη συνοριακή γραμμή που δεν έχουν ακόμα περισυλλεγεί.
5_45.jpg
Αποκάλυψη New York Times: Τότε θα μπει στον πόλεμο κατά του Ισραήλ η Hezbollah

Η σιιτική οργάνωση Hezbollah θα συμμετάσχει στον πόλεμο κατά του Ισραήλ, εάν η Hamas εξασθενήσει, αποκαλύπτουν οι New York Times, επικαλούμενοι Λιβανέζο αξιωματούχο.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η απειλή για καταστροφή της Hamas θα είναι η κόκκινη γραμμή για να παρέμβει η Hezbollah στη σύγκρουση.
Η σιιτική οργάνωση μάλλον συγκρατεί τις δυνάμεις της για να αποφύγει μια ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε ο αξιωματούχος.
Κατά τη γνώμη του, η Hezbollah πιστεύει ότι η Hamas δεν χρειάζεται βοήθεια τώρα.
Οι εντάσεις ξέσπασαν ξανά στη Μέση Ανατολή στις 7 Οκτωβρίου όταν μαχητές της Hamas πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επίθεση στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας κατοίκους ισραηλινών συνοριακών οικισμών και παίρνοντας ομήρους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων.
Η Hamas περιέγραψε την επίθεσή της ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες των ισραηλινών αρχών εναντίον του τζαμιού Αλ Άκσα στο Όρος του Ναού στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.
Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και έχει πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα καθώς και σε ορισμένες περιοχές του Λιβάνου και της Συρίας.
Συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη και στη Δυτική Όχθη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης