Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση του Πάπα για το Παλαιστινιακό: Η ειρήνη περνάει μέσα από τη λύση των δύο κρατών και την αναγνώριση ειδικού status για την Ιερουσαλήμ

Παρέμβαση του Πάπα για το Παλαιστινιακό: Η ειρήνη περνάει μέσα από τη λύση των δύο κρατών και την αναγνώριση ειδικού status για την Ιερουσαλήμ
«Οι συμφωνίες του Όσλο, δύο καλά καθορισμένα κράτη και η Ιερουσαλήμ με ειδικό καθεστώς» η λύση που προκρίνει ο Πάπας για την επίλυση του Παλαιστινιακού
Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε την Τετάρτη (1/11) στη RAI ότι απαιτείται λύση δύο κρατών για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη προκειμένου να τεθεί τέλος σε πολέμους όπως ο σημερινός και ζήτησε ειδικό καθεστώς για την Ιερουσαλήμ.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TG1 της ιταλικής κρατικής τηλεόρασης RAI, ο Φραγκίσκος τόνισε, επίσης, ότι ελπίζει να αποφευχθεί μια περιφερειακή κλιμάκωση στη σύγκρουση που ξεκίνησε όταν οι μαχητές της Χαμάς μπήκαν στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.400 Ισραηλινούς, κυρίως πολίτες, και παίρνοντας περίπου 230 ομήρους.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε την Τετάρτη ότι 8.805 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, ο Πάπας εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο του αντισημιτισμού, προσθέτοντας ότι μεγάλο μέρος του «παραμένει κρυφό».
«(Αυτοί είναι) δύο λαοί που πρέπει να ζήσουν μαζί. Με αυτή τη σοφή λύση, δύο κράτη. Οι συμφωνίες του Όσλο, δύο καλά καθορισμένα κράτη και η Ιερουσαλήμ με ειδικό καθεστώς», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πάπας μιλώντας για μία μαροπρόθεσμη ειρηνευτική λύση.
Υπενθυμίζεται ότι το 1993, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Yitzhak Rabin και ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Yasser Arafat έδωσαν τα χέρια για τις Συμφωνίες του Όσλο που καθιέρωσαν την περιορισμένη παλαιστινιακή αυτονομία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ehud Barak και ο Arafat συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής του Καμπ Ντέιβιντ το 2000, αλλά δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια τελική ειρηνευτική συμφωνία.
Το Ισραήλ κατέλαβε την αραβική Ανατολική Ιερουσαλήμ το 1967 και το 1980 ανακήρυξε ολόκληρη την πόλη «ενωμένη και αιώνια πρωτεύουσά» της.
Οι Παλαιστίνιοι βλέπουν το ανατολικό τμήμα της πόλης ως πρωτεύουσα ενός ενδεχόμενου μελλοντικού κράτους.
Ωστόσο, το ο Τελ Αβίβ έχει επανειλημμένα απορρίψει επανειλημμένα τις προτάσεις ότι η πόλη, η οποία είναι ιερή για τους Χριστιανούς, τους Μουσουλμάνους και τους Εβραίους, θα μπορούσε να έχει ειδικό, ή διεθνές, καθεστώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης