Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ομολογία ήττας από τον αρχηγό του Ουκρανικού στρατού, Zaluzhny: Η Ρωσία νικά, πέσαμε σε παγίδα φθοράς – Κίνδυνος καταστροφής

Ομολογία ήττας από τον αρχηγό του Ουκρανικού στρατού, Zaluzhny: Η Ρωσία νικά, πέσαμε σε παγίδα φθοράς – Κίνδυνος καταστροφής
Ο αρχιστράτηγος των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Valery Zaluzhny παραδέχεται την ήττα του και λέει πώς μόνο ένα τεχνολογικό θαύμα θα μπορούσε να σώσει την Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Ξεκάθαρη ομολογία ήττας από τον αρχηγό των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Valery Zaluzhny, ο οποίος ήδη με την προβολή του από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης επιδιώκει να πάρει το προβάδισμα στην άγρια κόντρα με τον Volodymyr Zelensky για την ηγεσία της Ουκρανίας σε ένα μεταπολεμικό πεδίο και με την Ουκρανία ηττημένη και πλήρως διαλυμένη.  
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Economist παραδέχεται πως η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα ενώ η Ουκρανία ηττάται σε έναν πόλεμο φθοράς, που διεξάγεται στην παρούσα φάση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύγκρουση στην Ουκρανία θυμίζει τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Ακριβώς όπως στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, έχουμε φτάσει στο επίπεδο της τεχνολογίας που μας οδηγεί σε αδιέξοδο», λέει.
Ο Ουκρανός στρατηγός καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα χρειαζόταν ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα για να βγει από το αδιέξοδο.

Λάθος μου

«Πιθανότατα δεν θα υπάρξει καμία όμορφη λύση», παραδέχεται.
Η πορεία της αντεπίθεσης έχει υπονομεύσει τις ελπίδες της Δύσης, ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αλλάξει τους υπολογισμούς του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, αναγκάζοντάς τον να διαπραγματευτεί.
Ο Zaluzhny, αν και αντιστρέφει την πραγματικότητα, παραδέχεται το στρατηγικό λάθος να πιστεύει, πως θα μπορούσε να σταματήσει τη ρωσική στρατιωτική υπεραριθμία.
«Αυτό ήταν το λάθος μου.
Η Ρωσία έχει τουλάχιστον 150.000 νεκρούς.
Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα τέτοιες απώλειες θα είχαν σταματήσει τον πόλεμο.
Αλλά όχι στη Ρωσία, όπου η ζωή είναι φθηνή και όπου τα σημεία αναφοράς του Putin είναι ο Πρώτος και Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, στον οποίο η Ρωσία έχασε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, σημείωσε προκλητικά ο Zaluzhny.
Ένας στρατός στα πρότυπα της Ουκρανίας θα έπρεπε να είναι σε θέση να κινείται με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων την ημέρα καθώς θα παραβίαζε τις ρωσικές αμυντικές γραμμές, ισχυρίζεται.
«Αν κοιτάξετε τα εγχειρίδια του ΝΑΤΟ και τα μαθηματικά που κάναμε στο σχεδιασμό της αντεπίθεσης, τέσσερις μήνες θα έπρεπε να ήταν αρκετός χρόνος για να έχουμε φτάσει στην Κριμαία, να έχουμε πολεμήσει στην Κριμαία, να έχουμε επιστρέψει από την Κριμαία και να πηγαινοερχόμαστε συνέχεια», λέει ο Ουκρανός αρχιστράτηγος σε ένα πραγματικό ντελίριο.

Το τέλμα και το αδιέξοδο

Αντ΄αυτού τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν σταματήσει στα ναρκοπέδια στο Bakhmut ενώ ο εξοπλισμός, που έστειλε η Δύση πλήττεται από το ρωσικό πυροβολικό και τα drones.
Η ίδια ιστορία εκτυλίσσεται στην κύρια ώθηση της επίθεσης, στο Nότο, όπου οι νεοσύστατες και άπειρες ταξιαρχίες, παρά το γεγονός ότι είναι εξοπλισμένες με σύγχρονο δυτικό οπλισμό, αντιμετώπισαν αμέσως προβλήματα, παρατηρεί ο Economist. 
«Πρώτα σκέφτηκα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τους διοικητές μας, οπότε άλλαξα μερικούς από αυτούς.
Τότε σκέφτηκα ότι οι στρατιώτες μας δεν είναι κατάλληλοι για το σκοπό τους, έτσι μετακίνησα στρατιώτες σε μερικές ταξιαρχίες», λέει ο στρατηγός Zaluzhny.

Όταν αυτές οι αλλαγές απέτυχαν να κάνουν τη διαφορά, ο διοικητής είπε στο επιτελείο ότι βρήκε ένα βιβλίο που είχε διαβάσει κάποτε ως φοιτητής σε μια στρατιωτική ακαδημία στην Ουκρανία.
Ο τίτλος του ήταν «Διάσπαση των οχυρωμένων αμυντικών γραμμών».
Εκδόθηκε το 1941 από έναν Σοβιετικό υποστράτηγο, τον P. S. Smirnov, ο οποίος ανέλυσε τις μάχες του πρώτου παγκόσμιου πολέμου.
«Και πριν φτάσω στα μισά του δρόμου, συνειδητοποίησα ότι είναι ακριβώς το σημείο που βρισκόμαστε γιατί όπως και τότε, το επίπεδο της τεχνολογικής μας ανάπτυξης σήμερα έχει βάλει τόσο εμάς όσο και τους εχθρούς μας σε τέλμα».
Αυτή η διατριβή, λέει, επιβεβαιώθηκε καθώς πήγε στην πρώτη γραμμή στην Avdiivka, επίσης στα ανατολικά, όπου η Ρωσία πρόσφατα προχώρησε κατά μερικές εκατοντάδες μέτρα σε αρκετές εβδομάδες ρίχνοντας δύο από τις ταξιαρχίες της,
Ο στρατηγός Zaluzhny περιγράφει ένα πεδίο μάχης στο οποίο τα σύγχρονα μέσα μπορούν να αναγνωρίσουν οποιαδήποτε συγκέντρωση δυνάμεων και τα σύγχρονα όπλα ακριβείας μπορούν να τις καταστρέψουν.
«Το γεγονός είναι ότι βλέπουμε όλα όσα κάνει ο εχθρός και βλέπουν όλα όσα κάνουμε εμείς.
Για να ξεπεράσουμε αυτό το αδιέξοδο χρειαζόμαστε κάτι καινούργιο, όπως την πυρίτιδα που επινόησαν οι Κινέζοι και που εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε για να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας», λέει ο Zaluzhny.

Κίνδυνος να καταστραφεί το ουκρανικό κράτος

Αλλά με τη συγκράτηση στην παροχή πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς και αρμάτων μάχης, η Δύση επέτρεψε στη Ρωσία να ανασυνταχθεί και να ενισχύσει την άμυνά της μετά από μια ξαφνική αποχώρηση στην περιοχή Kharkiv στο βορρά και στη Kherson στο νότο στα τέλη του 2022.
Παραδέχεται επίσης πως τα αεροσκάφη F-16, είναι πλέον λιγότερο χρήσιμα, επισημαίνει ο στρατηγός, εν μέρει επειδή η Ρωσία έχει βελτιώσει την αεράμυνα της.
Mια πειραματική έκδοση του πυραυλικού συστήματος s-400 μπορεί να φτάσει πέρα από την πόλη Dnipro, προειδοποιεί..
Ωστόσο, η καθυστέρηση στις παραδόσεις όπλων, αν και απογοητευτική, δεν είναι η κύρια αιτία για τη δύσκολη θέση της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον στρατηγό Zaluzhny.
«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί με τα όπλα της προηγούμενης γενιάς και τις απαρχαιωμένες μεθόδους», επιμένει.
«Αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε καθυστέρηση και, κατά συνέπεια, σε ήττα».
Είναι, αντίθετα, η τεχνολογία που θα είναι καθοριστική, υποστηρίζει.
Ο στρατηγός είναι ενθουσιασμένος από τις πρόσφατες συνομιλίες με τον Eric Schmidt, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Google, και τόνισε τον αποφασιστικό ρόλο των drones και του ηλεκτρονικού πολέμου που μπορεί να τους εμποδίσει να πετάξουν.
Η εκτίμηση του στρατηγού Zaluzhny είναι αποθαρρυντική για την Ουκρανία: δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μια επαναστατική τεχνολογική ανακάλυψη, είτε σε drones είτε στον ηλεκτρονικό πόλεμο, είναι προ των πυλών. Και η τεχνολογία έχει τα όριά της.
Ακόμη και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η άφιξη των αρμάτων μάχης, το 1917, δεν ήταν αρκετή για να σπάσει το αδιέξοδο στο πεδίο της μάχης: χρειάστηκε μια σειρά τεχνολογιών και πάνω από μια δεκαετία τακτικής καινοτομίας, για να παραχθεί το γερμανικό blitzkrieg τον Μάιο του 1940.
Το συμπέρασμα είναι ότι η Ουκρανία έχει κολλήσει σε έναν μακρύ πόλεμο — έναν πόλεμο στον οποίο αναγνωρίζει ότι η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα.
Ωστόσο, επιμένει ότι η Ουκρανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να διατηρήσει την πρωτοβουλία παραμένοντας στην επίθεση, ακόμα κι αν κινείται μόνο λίγα μέτρα την ημέρα.
Η Κριμαία, πιστεύει, παραμένει η μεγαλύτερη ευπάθεια του Putin.
Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του αυτοκρατορικού του οράματος και βασίζεται στο ό,τι την προσάρτησε στη Ρωσία.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ενός πολέμου φθοράς είναι ότι μπορεί να διαρκέσει για χρόνια και να καταστρέψει το ουκρανικό κράτος», είναι ο δραματικός επίλογος του Ουκρανού αρχιστράτηγου.

Οι τελευταίες εφεδρείες

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολωνική εφημερίδα MysI Polska αναφέρει ότι ο Zaluzhny έπρεπε να ρίξει τις τελευταίες του εφεδρείες στη μάχη λόγω των επιτυχιών του ρωσικού στρατού στο μέτωπο.
Η αντεπίθεση τελείωσε γιατί απλά ο Ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε αδιέξοδο και σε δραματική κατάσταση.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, τα ρωσικά στρατεύματα μεταπήδησαν στην «ενεργητική άμυνα» σε όλο σχεδόν το μήκος του μετώπου.
Άρχισαν να δημιουργούνται καταστάσεις κρίσης στον Ουκρανικό στρατό σε πολλούς τομείς.
Ο Zaluzhny, αναγκάστηκε να μεταφέρει δυνάμεις μεταξύ τομέων και να κινητοποιήσει τις τελευταίες εφεδρείες».
Ωστόσο η πρωτοβουλία πέρασε στα χέρια της Ρωσίας και «μόνο ένας ερασιτέχνης θα μπορούσε να αρνηθεί την πραγματικότητα στο μέτωπο».

Times: Κόντρα Zelensky - Zaluzhny για την ήττα της Ουκρανίας

Η αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης προκάλεσε διαφωνίες μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας Zelensky και του Zaluzhny σχετικά με την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί αναφέρουν οι Sunday Times, επικαλούμενοι πηγές.
Ο στρατηγός Zaluzhny πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει πλέον να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις και θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διατήρηση των σημερινών της θέσεων και στην προετοιμασία για στρατιωτικές επιχειρήσεις το 2024.
Ωστόσο ο Zelensky διαφωνεί με αυτή την άποψη, πιστεύοντας ότι εάν σταματήσει η επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, η Δύση μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι αδύνατο για την Ουκρανία να πετύχει τους στόχους του με στρατιωτικά μέσα.
Σύμφωνα με τους Times, η Δύση ήλπιζε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα κέρδιζαν μια νίκη ορόσημο στο πεδίο της μάχης κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης 18 εβδομάδων, αλλά αυτά τα σχέδια απέτυχαν.
economist_1.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης