Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Εθνοκάθαρση» στη Γάζα: Στην Αίγυπτο κυνηγημένοι οι Παλαιστίνιοι - Το Ισραήλ έσπασε την πρώτη γραμμή άμυνας της Hamas

«Εθνοκάθαρση» στη Γάζα: Στην Αίγυπτο κυνηγημένοι οι Παλαιστίνιοι - Το Ισραήλ έσπασε την πρώτη γραμμή άμυνας της Hamas
Μια πρώτη ομάδα Παλαιστινίων διέβη τα σύνορα με την Αίγυπτο…
Σφοδρές μάχες διεξάγονται στη Λωρίδα της Γάζας, με σημαντικές απώλειες τόσο στο ένοπλο σώμα της Hamas όσο και στις δυνάμεις του Ισραήλ.
Όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο εκπρόσωπος του IDF, αντιναύαρχος Daniel Hagari, οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ κατάφεραν να «σπάσουν» την πρώτη γραμμή άμυνας της Hamas στη Βόρεια Γάζα και πλέον προωθούνται σε θέσεις πολύ κοντά στην πόλη της Γάζας.
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν την υποστήριξη τόσο του Πυροβολικού όσο και της Αεροπορίας και του Ναυτικού.
Παρ' όλα αυτά, δεν λείπουν οι απώλειες, καθώς σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τουλάχιστον 16 ένστολοι Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες με τους ενόπλους της Hamas, ενώ δεν είναι λίγοι και οι τραυματίες.
«Η χερσαία επιχείρηση προχωρά όπως είχε προγραμματιστεί», τόνισε ο Daniel Hagari, προσθέτοντας:
«Με εκ των προτέρων σχεδιασμό, ακριβείς πληροφορίες και κοινές επιθέσεις από ξηρά, αέρα και θάλασσα, οι δυνάμεις μας διέρρηξαν τις πρώτες γραμμές άμυνας της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας».
Την ίδια στιγμή, ανακοίνωθηκε πως άλλος ένας διοικητής της Hamas σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή.
Σύμφωνα με ενημέρωση του IDF, πρόκειται για τον Mohamed Assar, ο οποίος φέρεται να ήταν επικεφαλής των μονάδων κρούσης με αντιαρματικούς πυραύλους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.
Μέσω των επίσημων λογαριασμών που διατηρούν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο της αεροπορικής επιδρομής από την οποία σκοτώθηκε ο διοικητής της Χαμάς.
Στο μεταξύ, σε πλήρη εφαρμογή τελεί το ισραηλινό σχέδιο εθνοκάθαρσης στη Μέση Ανατολή, με τους πρώτους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να εγκαταλείπουν τη Γάζα.
Ειδικότερα, μια πρώτη ομάδα διέβη τα σύνορα με την Αίγυπτο, στο πλαίσιο συμφωνίας που επετεύχθη με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ.
Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν εκ νέου τον παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας από ξηρά, θάλασσα και αέρα.
Την ίδια στιγμή, νέα έκρηξη συγκλόνισε την Jabaliya, τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας, την Τετάρτη, μια μέρα αφότου Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε περίπου 50 ανθρώπους και τραυμάτισε 150, με το Ισραήλ να λέει ότι στόχος ήταν διοικητής της Hamas (υπάρχουν αναφορές για 400 νεκρούς).
Σύμφωνα με το Reuters, δεν υπάρχουν πληροφορίες για πιθανές απώλειες, αλλά πλάνα έδειξαν καπνό να υψώνεται πάνω από τον καταυλισμό και εκατοντάδες ανθρώπους τραυματισμένους.
«Γίνεται σφαγή», είπε αυτόπτης μάρτυρας μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην περιοχή Fallujah.
Άλλοι Παλαιστίνιοι είπα ότι βόμβα έπληξε οφθαλμολογικό νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας, προκαλώντας πυρκαγιά - αν και δεν άμεσες λεπτομέρειες για θύματα ή για την έκταση των ζημιών.
Οι άνθρωποι που έφτασαν στην Αίγυπτο είχαν παγιδευτεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.
Οδηγήθηκαν μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα ενώ πηγή του Reuters στα σύνορα είπε ότι υποβάλλονται σε ελέγχους ασφαλείας.
Από αυτούς περί τους 320 είχαν ξένα διαβατήρια ενώ ορισμένοι είναι βαριά τραυματισμένοι.
Διπλωματική πηγή είπε ότι περίπου 7.500 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων θα αποχωρήσουν από τη Γάζα σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, προσθέτοντας ότι το αεροδρόμιο Al Arish θα διατεθεί για αυτό τον σκοπό.
«Πρόκειται για σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομήσουμε» δήλωσε ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, Tor Wennesland, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, χαιρετίζοντας το άνοιγμα της Ράφα στους πρώτους εκτοπισμένους.
Τα νοσοκομεία δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν καθώς μάλιστα το Ισραήλ αρνήθηκε να αφήσει ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές να εισέλθουν στον κατεστραμμένο θύλακα υπό τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος από τη Hamas.
Η Ιορδανία, ένα από τα λίγα αραβικά κράτη που έχουν ομαλοποιήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ, δήλωσε την Τετάρτη ότι αποσύρει τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ αν δεν τερματιστεί η επίθεση στη Γάζα.

Περιμένοντας στα σύνορα…

Ο Nahed Abu Taeema, διευθυντής του Νοσοκομείου Nasser στη Λωρίδα της Γάζας, είπε στο Reuters ότι 19 βαριά τραυματίες από το νοσοκομείο του θα είναι μεταξύ των 81 που θα μεταφερθούν στην Αίγυπτο.
«Αυτοί χρειάζονται χειρουργικές επεμβάσεις που δεν μπορούν να γίνουν εδώ λόγω έλλειψης ικανοτήτων», είπε ο Abu Taeema.
Η Αίγυπτος ετοίμασε υπαίθριο νοσοκομείο στο Sheikh Zuwayed, ανέφεραν πηγές.
Ασθενοφόρα περίμεναν στη Ράφα.
Θύματα…

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι η επίθεση της Τρίτης στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalya σκότωσε τον Ibrahim Biari, έναν διοικητή της Hamas, καθώς και δεκάδες μαχητές.
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borrell, δήλωσε απογοητευμένος από τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων στη Jabalya και προέτρεψε όλες τις πλευρές να σεβαστούν τους «νόμους του πολέμου και της ανθρωπότητας...».
Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι η Hamas χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, έχοντας τα διοικητήριά τους σε πυκνοκατοικημένες συνοικίες, νοσοκομεία και σχολεία.
Στο μεταξύ, δεκαπέντε Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες στη Γάζα την Τρίτη - η μεγαλύτερη απώλεια σε βάση 24ώρου από την έναρξη της επίθεσης.
«Διεξάγουμε έναν σκληρό πόλεμο», είπε ο Netanyahu.
«Υπόσχομαι σε όλους τους πολίτες του Ισραήλ: Θα ολοκληρώσουμε τη δουλειά. Θα προχωρήσουμε μέχρι τη νίκη».
Στο μεταξύ, και η Hamas από τη μεριά της σφυροκοπά το Ισραήλ, με τις σειρήνες να ηχούν συνεχώς σε Ashkelon και Ashdod.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις συγκρούστηκαν με μαχητές της Hamas και άλλες ομάδες στις βόρειες, νότιες και ανατολικές περιοχές της Γάζας.
Την ίδια στιγμή, οι επικοινωνίες και οι υπηρεσίες Διαδικτύου διακόπηκαν ξανά, δήλωσε ο πάροχος τηλεπικοινωνιών Paltel.
H ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι μια μακρά ανάμνηση…

Αποκάλυψη New York Times: Τότε θα μπει στον πόλεμο κατά του Ισραήλ η Hezbollah

Η σιιτική οργάνωση Hezbollah θα συμμετάσχει στον πόλεμο κατά του Ισραήλ, εάν η Hamas εξασθενήσει, αποκαλύπτουν οι New York Times, επικαλούμενοι Λιβανέζο αξιωματούχο.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η απειλή για καταστροφή της Hamas θα είναι η κόκκινη γραμμή για να παρέμβει η Hezbollah στη σύγκρουση.
Η σιιτική οργάνωση μάλλον συγκρατεί τις δυνάμεις της για να αποφύγει μια ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε ο αξιωματούχος.
Κατά τη γνώμη του, η Hezbollah πιστεύει ότι η Hamas δεν χρειάζεται βοήθεια τώρα.
Οι εντάσεις ξέσπασαν ξανά στη Μέση Ανατολή στις 7 Οκτωβρίου όταν μαχητές της Hamas πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επίθεση στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας κατοίκους ισραηλινών συνοριακών οικισμών και παίρνοντας ομήρους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων.
Η Hamas περιέγραψε την επίθεσή της ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες των ισραηλινών αρχών εναντίον του τζαμιού Αλ Άκσα στο Όρος του Ναού στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.
Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και έχει πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα καθώς και σε ορισμένες περιοχές του Λιβάνου και της Συρίας.
Συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη και στη Δυτική Όχθη.

Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ: Η Ηamas έχει μόνο δύο επιλογές, τον θάνατο ή την παράδοση

Τα μέλη της Χαμάς μπορούν να επιλέξουν «εάν θα πεθάνουν ή αν θα παραδοθούν άνευ όρων» δήλωσε απόψε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Joav Gallant, στην 26η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.
«Ο εχθρός έχει μόνο δύο επιλογές, να πεθάνει ή να παραδοθεί άνευ όρων, δεν υπάρχει τρίτη επιλογή», είπε ο Gallant σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τελ Αβίβ.
«Αποστολή μας ήταν να σκοτώσουμε, όχι να απαγάγουμε», λέει κατά την ανάκρισή του ένας μαχητής της Hamas που συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) δημοσιοποίησαν σήμερα βίντεο από την ανάκριση συλληφθέντος μαχητή της Hamas που συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Ο Abu Gossa εξιστορεί την επίθεση στο κιμπούτς Κφαρ Άζα, όπου μαχητές της Χαμάς ανατίναξαν την πύλη και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σκορπώντας τον θάνατο. «Αποστολή μας ήταν να σκοτώσουμε, όχι να απαγάγουμε...», λέει στον ανακριτή, «...να σκοτώσουμε όποιον δούμε και να επιστρέψουμε στη Γάζα».
Οι τρομοκράτες πήγαιναν πόρτα-πόρτα, πυροβολούσαν όποιον έβλεπαν, έριχναν χειροβομβίδες, πυρπολούσαν σπίτια...
Ο Abu Gossa περιγράφει κυνικά πως από ένα σπίτι άκουσε φωνές παιδιών που έκλαιγαν. Συμπέρανε ότι δολοφονήθηκαν, αφού μετά την εισβολή ενόπλων και τους πυροβολισμούς που ακούστηκαν, οι φωνές σταμάτησαν.
Στη διάρκεια της ανάκρισης, ο Abu Gossa βλέπει βίντεο από σημεία άλλων επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και, όταν ερωτάται να εξηγήσει αν διακρίνει διαφορά με τις φρικαλεότητες της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, απαντά: «Δεν υπάρχει διαφορά.
Είδα βίντεο που ήταν χειρότερα από (φρικαλεότητες) του Ισλαμικού Κράτους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης