Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τι είναι το πέρασμα της Ράφα - Φεύγουν από τη Γάζα όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τι είναι το πέρασμα της Ράφα - Φεύγουν από τη Γάζα όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα
Παρά τη διεθνή πίεση να ανοίξει το πέρασμα από την έναρξη της τελευταίας σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Hamas στη Γάζα, η Ράφα έχει κλείσει
Το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο είναι το μόνο από τα σημεία διέλευσης της Γάζας που δεν επικοινωνεί με το Ισραήλ, αφότου το τελευταίο έκλεισε όλα τα άλλα, επιβάλλοντας αυστηρό αποκλεισμό.
Μετά την κατάληψη της περιοχής από την Hamas το 2007, ήταν μόνο κατά διαστήματα ανοιχτό στους Παλαιστίνιους, κυρίως κατά τη σύντομη περίοδο που η Μουσουλμανική Αδελφότητα κυβέρνησε την Αίγυπτο μέχρι το 2013.
Ο κοινός αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ και την Αίγυπτο υπό τη Hamas έχει καταστήσει το πέρασμα εξαιρετικά πολιτικά ευαίσθητο στο Κάιρο – μια κατάσταση που επιδεινώθηκε από μια ισλαμιστική εξέγερση στο Σινά, η οποία οδήγησε στην επιβολή ελέγχων στην Αίγυπτο, σχετικά με το ποιοι επιτρέπεται να ταξιδεύουν σε πόλεις κοντά στο τη διάβαση της Ράφα, κυρίως τον κόμβο του Arish.
Με βάση την τελευταία συμφωνία με την Αίγυπτο, που υπογράφηκε το 2007, από το πέρασμα της Ράφα, επιτρέπεται η διέλευση μόνο ξένων υπηκόων.
Η Ράφα, που κάποτε ήταν κόμβος λαθρεμπορίου, χωρίζεται μεταξύ της Αιγυπτιακής Ράφα και της Παλαιστινιακής Ράφα, με τα σύνορα να περνούν από αυτήν.
Η σκόπιμη πλημμύρα της συνοριακής περιοχής από την Αίγυπτο το 2015 είχε σχεδιαστεί για να κλείσει τις σήραγγες λαθρεμπορίου που συνέδεαν τα δύο, τα οποία κάποτε επέτρεπαν σε ανθρώπους και αγαθά να περάσουν από τη Γάζα στην Αίγυπτο, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian
Παρά τη διεθνή πίεση να ανοίξει το πέρασμα από την έναρξη της τελευταίας σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Hamas στη Γάζα, η Ράφα έχει κλείσει, με εξαίρεση τη διέλευση ενός μικρού αριθμού φορτηγών βοήθειας. Τώρα, μετά από διεθνή παρέμβαση και τη μεσολάβηση του Κατάρ, το οποίο έχει στενές επαφές με την ηγεσία της Χαμάς, η διάβαση έχει ανοίξει για εκατοντάδες ξένους ανθρώπους ή με διπλή υπηκοότητα που ζουν στη Γάζα και διαθέτουν ξένα διαβατήρια, καθώς και άτομα που έχουν τραυματιστεί και χρειάζονται θεραπεία εκτός Γάζας, αφού το σύστημα υγείας της περιοχής αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που έθεσε σε εφαρμογή το Κάιρο, οι πρεσβείες των χωρών αυτών των ατόμων που τους επετράπηκε να περάσουν έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων.
Το AFP αναφέρει ότι δεν ήταν σαφές πόσοι άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν μέσω της Ράφα στα νότια σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, αλλά ζωντανά πλάνα από τη σκηνή έδειξαν πλήθη ανθρώπων να εισέρχονται στην παλαιστινιακή πλευρά του τερματικού σταθμού. Επίσης, σημειώνει ότι περίπου 400 ξένοι αλλά και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα αναμένεται να πραγματοποιήσουν τη διέλευση.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης