Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόωρες κάλπες στη Σερβία, εκλογές στις 17 Δεκεμβρίου - Διάλυση της Βουλής κήρυξε ο Vucic

Πρόωρες κάλπες στη Σερβία, εκλογές στις 17 Δεκεμβρίου - Διάλυση της Βουλής κήρυξε ο Vucic
Η ψηφοφορία των βουλευτικών εκλογών θα συμπέσει με τις ψηφοφορίες των δημοτικών εκλογών σε 65 δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Βελιγράδι
Ο πρόεδρος της Σερβίας Vucic ανακοίνωσε την διάλυση της βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 17 Δεκεμβρίου, με στόχο την εδραίωση της εξουσίας του, καθώς αναζητεί τρόπους εξομάλυνσης των σχέσεων της Σερβίας με το Κόσοβο, εκ των βασικών προϋποθέσεων για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η ψηφοφορία των βουλευτικών εκλογών θα συμπέσει με τις ψηφοφορίες των δημοτικών εκλογών σε 65 δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Βελιγράδι.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών και η απουσία μέχρι τότε του κοινοβουλίου θα επιτρέψουν στον Βούτσιτς να κερδίσει χρόνο, καθυστερώντας τις αποφάσεις σχετικά με τις σχέσεις της Σερβίας με το Κόσοβο, το οποίο το Βελιγράδι εξακολουθεί να θεωρεί νότια επαρχία της χώρας.
«Ζούμε σε καιρούς κατά τους οποίους είναι αναγκαίο για όλους μας να είμαστε ενωμένοι στον αγώνα για τα ζωτικά συμφέροντα της Σερβίας, κατά τους οποίους θα υποστούμε ποικίλες πιέσεις, τόσο εξαιτίας της θέσης μας για το Κόσοβο, όσο και εξαιτίας άλλων περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας αφού υπέγραψε το διάταγμα για την διάλυση της Βουλής.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής der Leyen δήλωσε κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στο Βελιγράδι ότι τόσο η Σερβία όσο και το Κόσοβο πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, έπειτα και από τα πρόσφατα βίαια επεισόδια, εάν θέλουν να ενταχθούν στην Ένωση.
Η Σερβία θα πρέπει να εφαρμόσει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, να εξαρθρώσει την διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, να μεταρρυθμίσει την οικονομία της, να βελτιώσει την λειτουργία της δικαιοσύνης, το επιχειρηματικό κλίμα και τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σχολιαστές δηλώνουν ότι η κίνηση του Vucic έχει επίσης ως στόχο την αναμόρφωση του κόμματός του, του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) και την συσπείρωση στις τάξεις του.
Το κυβερνών κόμμα επλήγη από τις δύο ένοπλες πολύνεκρες επιθέσεις τον περασμένο Μάιο, που προκάλεσαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Stata, η υπό το SNS συμμαχία εξασφαλίζει το 44% των ψήφων και θα αναγκαζόταν να αναζητήσει συμμάχους για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο 250μελές κοινοβούλιο.
Το κεντρώο μπλοκ της αντιπολίτευσης Κατά της Βίας, όπου συμμετέχουν η αριστερά, οικολογικά και κεντρώα κόμματα, συγκεντρώνει το 38% των ψήφων.
Τα εθνικιστικά και φιλορωσικά κόμματα αναμένεται να συγκεντρώσουν από κοινού περί το 11% των ψήφων. Ο Vucic, που εξασφάλισε τον περασμένο χρόνο την δεύτερη προεδρική του θητεία, παραιτήθηκε τον Μάιο από την ηγεσία του SNS, αλλά διατηρεί ισχυρή επιρροή επί του κόμματος.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τον Vucic, το SNS και τους συμμάχους του για αυταρχισμό, καταστολή της ελευθερίας του Τύπου, εκλογική νοθεία, βία κατά των πολιτικών αντιπάλων, διαφθορά και δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα.
Μετά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για την διάλυση της βουλής, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι αυτό που έχει σημασία για την Σερβία είναι «να διαφυλάξουμε την ειρήνη, την σταθερότητα και την εσωτερική συνοχή και να επιδείξουμε δημοκρατία». «Αυτή η εκστρατεία αποτελεί ευκαιρία για την παρουσίαση διαφορετικών ιδεών, προγραμμάτων και πολιτικών..., τα οποία όμως δεν πρέπει ποτέ να απειλήσουν τα ζωτικά συμφέροντα της Σερβίας».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης